Magnezi: Çfarë zbulon vlera e laboratorit

Çfarë është magnezi?

Trupi i një të rrituri përmban rreth 20 gram magnez. Rreth 60 përqind e kësaj gjendet në kocka dhe rreth 40 përqind në muskujt skeletorë. Vetëm një për qind e magnezit në trup qarkullon i lidhur me proteinat në gjak.

Magnezi përthithet përmes ushqimit. Përthithet nga zorrët dhe ekskretohet nëpërmjet veshkave. Kërkesa ditore për magnez është 300 deri në 400 miligramë. Sa magnez duhet të merrni me ushqim varet nga mosha, gjendja shëndetësore dhe aktiviteti fizik.

Magnezi është një përbërës i shumë enzimave dhe për këtë arsye është i përfshirë në procese të shumta metabolike. Ai gjithashtu luan një rol në transmetimin e impulseve elektrike në qelizat nervore dhe të veçanta të muskujve të zemrës.

Magnezi: Muskuj

Magnezi është i domosdoshëm për qelizat e muskujve. Pa mineralin, muskujt nuk do të mund të kontraktoheshin. Prandaj, furnizimi i mjaftueshëm i magnezit është veçanërisht i rëndësishëm për atletët konkurrues. Për shkak të humbjeve më të larta të djersës, ata shpesh kanë një kërkesë të shtuar për magnez gjithsesi.

Reflekset e muskujve të kërkuara për koordinimin e lëvizjeve funksionojnë vetëm nëse ka magnez të mjaftueshëm në muskuj.

Magnezi: Zemra

Magnezi: Zorrë

Zorrët janë gjithashtu të varura nga magnezi. Siguron lëvizje më të fuqishme të zorrëve (peristaltikë) dhe madje mund të ketë një efekt laksativ nëse gëlltitet shtesë në formën e tabletave ose pluhurit. Megjithatë, marrja e magnezit për të humbur peshë nuk rekomandohet, pasi një mbidozë mund të ketë efekte anësore të rëndësishme dhe serioze.

Kur përcaktohet magnezi në gjak?

Mjeku do të përcaktojë nivelin e magnezit në gjak (ndonjëherë edhe në urinë) nëse ai dyshon për mungesë ose tepricë të magnezit në trup. Ky mund të jetë rasti, për shembull, në rastet e mëposhtme

  • Aritmi kardiake
  • Dridhje muskulore, dridhje muskulore dhe ngërçe të muskujve
  • Rritja ose mungesa e reflekseve të muskujve gjatë ekzaminimit neurologjik
  • Terapia me diuretikë (diuretikë)
  • ushqyerja e zgjatur me infuzion nëpërmjet venave (ushqimi parenteral)
  • Veshka të dobëta (insuficiencë renale)
  • Shumë pak kalcium në gjak (hipokalcemia)

Magnezi - vlera normale

moshë

Magnezi me vlerë standarde

deri në 4 javë

0.70 – 1.03 mmol/l

1 në muaj 12

0.66 – 1.03 mmol/l

1 në vitet 14

0.66 – 0.95 mmol/l

15 në vitet 17

0.62 – 0.91 mmol/l

nga 18 vjet

0.75 – 1.06 mmol/l

Konvertimi: mg/dl x 0.323 = mmol/l

Kur nivelet e magnezit janë të ulëta?

Kur janë të ngritura nivelet e magnezit në gjak?

Nivelet tepër të larta të magnezit mund të shkaktohen nga një marrje tepër e lartë me ushqim ose nëpërmjet suplementeve të duhura dietike. Megjithatë, ato janë gjithashtu shpesh rezultat i një sëmundjeje organi ose çrregullimi hormonal. Lexoni gjithçka që duhet të dini për magnezin e tepërt këtu!

Çfarë duhet të bëni nëse magnezi është i lartë apo i ulët?

Nëse ka shumë pak magnez në gjak, zakonisht mjafton të merret magnezi në formë tabletash ose pluhuri. Megjithatë, kjo duhet të bëhet vetëm nën mbikëqyrjen mjekësore (rreziku i mbidozimit!).

Shumë magnez në gjak është shpesh shenjë e insuficiencës së rëndë renale dhe për këtë arsye duhet të kontrollohet gjithmonë nga një mjek dhe të monitorohet rregullisht.