Imazhe me rezonancë magnetike (MRI) të legenit dhe shtyllës kurrizore | Spondiliti ankilozues

Imazhe rezonancë magnetike (MRI) e legenit dhe shpinë

Ndryshime inflamatore në zonën e sakroiliakut joints (ISG) dhe kolona kurrizore duhet të vizualizohen shumë më herët sesa në rrezet X duke përdorur imazhe rezonancë magnetike (MRI). MRI gjithashtu mund të sigurojë informacion mbi intensitetin e inflamacionit, duke e bërë metodën të përshtatshme për vlerësimin e rrjedhës së sëmundjes dhe monitorimit suksesi i terapisë. Sidoqoftë, nuk është e mundur të përshkruhen të gjitha rajonet e prekura nga sëmundja e Bekhterev me të njëjtën cilësi duke përdorur një MRI. Për këtë arsye, një MRI e legenit ose shtylla kurrizore e mesit me ISG mund të konsiderohet për ISG-të. Nëse do të vlerësohet e gjithë kolona kurrizore, mund të kryhet një MRI e kolonës kurrizore.

Sonografia / Ekografia

Sonografia është një metodë me kosto efektive, pa efekte anësore dhe përdoret për të regjistruar dhe monitoruar rrjedhën e inflamacionit të nyjeve periferike dhe inflamacionit të shtojcave të tendinit. Mund të kryhet gjithashtu si një ekzaminim dinamik dhe krahasim krah për krah. Informacione të përgjithshme për këtë temë mund të gjeni në: Sonografi

përmbledhje

Sëmundja Bekhterev është një sëmundje sistemike inflamatore me shkaktar të panjohur nga grupi i spondilatropative. Vendet mbizotëruese të manifestimit janë sakroiliaku joints (Nyjet ISG), kalimi nga shpinë e kraharorit në shpinë mesit dhe, në rastin e përfshirjes së përbashkët të periferisë, nyjen e hip dhe gju i përbashkët. Inflamacioni i futjeve të tendinit dhe përfshirja e syrit (iridocikliti) gjenden gjithashtu shpesh.

Në mënyrë tipike, ka këmbëngulës dhimbje dhe rritjen e kufizimit të lëvizjes. Diagnoza vendoset klinikisht (nga ekzaminimi i pacientit) dhe radiologjikisht (nga rrezet X, MRI; CT, shintigrafia etj). Vlerat laboratorike mund të konfirmojë diagnozën me një HLA-B27 pozitiv ose rritje të vlerave të inflamacionit.

Në mënyrë që të përmbajë procesin inflamator dhe ngurtësimin progresiv ose shkatërrimin e përbashkët, terapia e detyruar duhet të fillojë që herët. Baza është fizioterapi / fizioterapi dhe terapi medikamentoze. Në rast të dështimit të masave të terapisë konservatore, përdoren masat e terapisë operative.