himeni i vajzërisë (Hymen)

Çfarë është himeni?

Himeni (korona vaginale) është një palosje e hollë, elastike e mukozës që mbyll pjesërisht hapjen vaginale. Ai përfaqëson kufirin midis organeve gjenitale të brendshme dhe të jashtme të një gruaje. Nëpërmjet një hapjeje të mbetur midis himenit dhe murit të hyrjes vaginale, gjaku menstrual normalisht mund të rrjedhë pa pengesa.

Nga vjen emri himen?

Emri himen bazohet në një supozim që që atëherë është vërtetuar se është i rremë: Në të kaluarën, mendohej se himeni gjithmonë çahej gjatë marrëdhënies së parë seksuale dhe më pas rridhte gjak. Prandaj, vajzat dhe gratë me himen të paprekur ishin ende të paprekura, pra të virgjëra.

Si duket himeni?

Ku ndodhet saktësisht himeni?

Himeni ndodhet në vaginë, prapa labia minora. Më saktësisht, ajo gjendet rreth dy deri në tre centimetra pas hyrjes vaginale, ose rreth dy centimetra më e ulët tek gratë më korpulente. Midis himenit dhe një ligamenti që shkon nga klitorisi në labia të vogla, hyrja vaginale është formuar në një brazdë. Këtu mblidhet sekrecioni i gjëndrave i prodhuar gjatë zgjimit seksual.

A mund të çahet himeni?

Në parim, himeni mund të dëmtohet. Shkaqet nuk janë gjithmonë të qarta. Megjithatë, është e gabuar të supozohet se ajo gjithmonë lot në rrjedhën e jetës së një gruaje. Sidoqoftë, supozime të tilla vazhdojnë.

A griset himeni herën e parë që bëni seks?

Megjithatë, himeni ka ende një rëndësi të veçantë në disa kultura dhe fe sot: Sipas këtij besimi, vetëm gjoja grisja e himenit në natën e dasmës dhe sasia e vogël e gjakderdhjes që mund të rezultojë nga kjo është dëshmi se gruaja ishte ende. e paprekur, d.m.th se ajo nuk kishte kryer marrëdhënie seksuale para martesës. Megjithatë, ky është një keqkuptim.

A rrjedh gjithmonë gjak?

Kur himeni çahet, disa femra rrjedhin gjak. Por edhe ky nuk është rregull: edhe nëse himeni është i lënduar, nuk ka pse të rrjedh gjak të shumtë. Për më tepër, gjakderdhja mund të ndodhë edhe nëse mukoza e vaginës lëndohet diku tjetër. Rreth gjysma e të gjitha grave nuk kanë gjakderdhje herën e parë që bëjnë seks. Nga rruga, dhimbja nuk duhet të ndodhë as.

Kur çahet himeni?

Himeni mund të çahet edhe gjatë lindjes natyrale. Shkalla në të cilën dëmtohet himeni varet edhe nga forma e tij ( himenët me sipërfaqe të madhe janë më të ndjeshëm se ato të vogla margjinale). Se sa elastike është në të vërtetë palosja e mukozës gjithashtu luan një rol.

Një himen i padëmtuar nuk dëshmon virgjërinë. Anasjelltas, një himen i grisur mund të jetë i pranishëm edhe te virgjëreshat. As gjakderdhja nuk duhet të ndodhë. Ose gjakderdhja vjen nga një dëmtim tjetër i mukozës vaginale.

Cili është funksioni i himenit?

Nuk është e qartë nëse himeni shërben për një qëllim biologjik. Disa shkencëtarë dyshojnë se është për të mbrojtur vaginën nga infeksioni. Prandaj, shërben si një pengesë mekanike kundër patogjenëve. Megjithatë, nuk ka prova të qarta për këtë.

A mund të restaurohet himeni?

Merrni këshilla të hollësishme nga ekspertët ose një mjek të cilit i besoni për restaurimin e himenit!

Çfarë problemesh mund të shkaktojë himeni?

Nëse himeni mbyll plotësisht hyrjen vaginale, mjekët flasin për një himen imperforatus ose një atrezi himenale. Rreth një në 2000 vajza preket nga ky keqformim gjenital.

Raste të tilla zakonisht bëhen të dukshme kur fillojnë menstruacionet: Gjaku menstrual nuk mund të rrjedhë, por mblidhet në vaginë. Në rastin e sasive të mëdha të gjakut, ai kthehet në mitër apo edhe në tubat fallopiane. Vajzat dhe gratë e prekura përjetojnë dhimbje në rritje çdo muaj që kalon, ndoshta të shoqëruar me shqetësime në zbrazjen e fshikëzës dhe zorrëve. Ky problem zgjidhet lehtësisht me një procedurë mikrokirurgjike nën anestezi lokale (çarje himenale).