Malaria: Parandalimi, Simptomat, Vaksinimi

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë është malaria? Një sëmundje infektive tropikal-subtropikale e shkaktuar nga parazitët njëqelizorë (plazmodia). Varësisht nga lloji i patogjenit zhvillohen forma të ndryshme të malaries (malaria tropica, malaria tertiana, malaria quartana, malaria knowlesi), ku janë të mundshme edhe infeksione të përziera.
 • Shfaqja: kryesisht në rajonet tropikal-subtropikale në mbarë botën (përveç Australisë). Afrika është veçanërisht e prekur. Në vitin 2020, rreth 241 milionë njerëz në mbarë botën u infektuan nga malaria dhe 627,000 vdiqën nga sëmundja, kryesisht fëmijë (rritje e ndjeshme në krahasim me vitin 2019, e cila është kryesisht për shkak të ndërprerjeve në programet e malaries si rezultat i pandemisë COVID-19).
 • Infeksioni: Zakonisht nëpërmjet pickimit të mushkonjave anofele që thithin gjak, të infektuara me patogjenë të malaries.
 • Simptomat: Tipike janë sulmet e etheve (nga rrjedh edhe emri ethet me ndërprerje), ritmi i të cilave varet nga forma e malaries. Simptoma të tjera të mundshme përfshijnë një ndjenjë të përgjithshme sëmundjeje, dhimbje koke dhe dhimbje gjymtyrësh, diarre, nauze, të vjella dhe marramendje.
 • Prognoza: Në parim, e gjithë malaria është e shërueshme. Megjithatë, veçanërisht në rastin e malaries tropica, prognoza varet nëse pacienti trajtohet herët dhe në mënyrë korrekte.

Ku shfaqet malaria?

Malaria shfaqet në rajone tropikale dhe shumë subtropikale në mbarë botën, me përjashtim të Australisë. Megjithatë, rajonet e ndryshme të malaries ndryshojnë në një farë mase në llojin e patogjenit të malaries që është i përhapur atje. Për më tepër, numri i rasteve të reja në vit (incidenca) ndryshon nga një rajon në tjetrin. Sa më e lartë të jetë kjo incidencë në një rajon, aq më shumë ka të ngjarë që jo vetëm popullata vendase, por edhe një udhëtar të infektohet me malarinë.

Bëhet një dallim në lidhje me rrezikun e infektimit me malarie:

 • Zonat pa rrezik nga malaria: p.sh. Evropë, Amerikën e Veriut, Australi, Kinë, Sri Lanka
 • Zonat me rrezik minimal të malaries: p.sh. disa rajone në Afrikën e Jugut, Namibia dhe Meksika, shumica e Indisë dhe Tajlandës, ishujt kryesorë indonezianë të Sumatrës, Java dhe Sulawesi, Republika Dominikane
 • Zonat me rrezik sezonal të malaries: p.sh. gjysma veriore e Botsvanës (vetëm pjesa veriore e Provincës Veri-Perëndimore ka rrezik të lartë të malaries gjatë gjithë vitit), rajone të caktuara në veri-lindje të Namibisë, gjysmën perëndimore të Zimbabvesë, në veri-lindje të Afrikës së Jugut, pjesë të Pakistanit
 • Zonat me rrezik të lartë të malaries: p.sh. pothuajse i gjithë rajoni tropikal-subtropik i Afrikës në jug të Saharasë, pellgu i Amazonës, Papua Guinea e Re, disa zona në lindje dhe verilindje të Indisë

Vitet e fundit, njerëzit në Evropën Jugore (p.sh. Spanja, Greqia) gjithashtu janë infektuar me malarie në raste të izoluara, përkatësisht me variantin kryesisht të padëmshëm malaria tertiana.

Më poshtë do të gjeni informacion mbi rrezikun e malaries në rajone të zgjedhura në mbarë botën:

Zonat e malaries në Afrikë

Vende të tjera afrikane me rrezik të lartë të malaries gjatë gjithë vitit përfshijnë Malavi, Madagaskari, Gana, Gambia, Liberia, Republika e Kongos, Republika Demokratike e Kongos, Nigeria, Sierra Leone, Komoret dhe Tanzania.

Afrika e Jugut ka dallime të qarta rajonale dhe ndonjëherë të përkohshme për sa i përket rrezikut të infeksionit të malaries: në veri-lindje dhe lindje të Provincës Mpumalanga (përfshirë Parkun Kombëtar Kruger) dhe në veri dhe veri-lindje të provincës Limpopo, ka një rreziku i malaries nga nëntori deri në prill dhe një rrezik i ulët nga maji deri në tetor. Në pjesën tjetër të veriut, rreziku i infeksionit nga malaria është minimal gjatë gjithë vitit. Pjesa tjetër e Afrikës së Jugut dhe qytetet konsiderohen pa malarie.

Në Botsvana, ekziston një rrezik i lartë i malaries gjatë gjithë vitit në veri të provincës veriperëndimore. E njëjta gjë vlen edhe për pjesën tjetër të gjysmës veriore të vendit në veri të Francistown në muajt nëntor deri në maj, ndërsa rreziku i malaries është i ulët në pjesën tjetër të vitit në jug të Maun. Ekziston një rrezik i ulët gjatë gjithë vitit në rajonin qendror të vendit në jug të Francistown. Në gjysmën jugore të vendit, rreziku i infektimit është kryesisht minimal; Kryeqyteti Gabarone konsiderohet madje pa malarie.

Aktualisht nuk ekziston rreziku i malaries në Egjipt. Askush atje nuk është infektuar me këtë sëmundje që nga viti 2014.

Rajonet e malaries në Azi

Në Azi, rreziku i infeksionit të malaries ndryshon shumë në varësi të rajonit.

Plasmodium falciparum, agjenti shkaktar i tropikës së rrezikshme të malaries, përbën rreth 13 për qind të të gjithë patogjenëve të malaries në Tajlandë. P. vivax, agjenti shkaktar i malaries tertiana, është shumë më i zakonshëm (afërsisht 86 përqind). P. Knowlesi gjendet në zona të caktuara (si p.sh. në ishullin Little Koh Chang).

Në Indonezi, qytetet e mëdha janë pa malarie. Në rajone të tjera, rreziku i kontraktimit të malaries është minimal (p.sh. Sumatra, Bali, Java), i ulët (p.sh. arkipelagu Moluccas) ose i lartë (p.sh. Papua Perëndimore dhe ishulli Sumba). Plasmodium falciparum (agjenti shkaktar i malaries tropica) është patogjeni më i zakonshëm i malaries, që përbën rreth 61 përqind të rasteve.

Në Malajzi, vetëm pak njerëz janë infektuar me malarie që nga viti 2018, me P. vivax përgjegjës për më shumë raste se P. falciparum dhe specie të tjera Plasmodium (megjithëse të dhënat janë të paqarta). Rreziku i malaries është i ulët në Malajzinë Lindore (në Borneo) dhe kryesisht minimal në zonat rurale të pjesës tjetër të vendit. Georgetown dhe kryeqyteti Kuala Lumpur konsiderohen pa malarie.

Kina u certifikua "pa malarie" nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) në vitin 2021.

Vietnami ka një rrezik të lartë të malaries gjatë gjithë vitit në pjesë të rajoneve kufitare me Kamboxhian dhe një rrezik minimal të malaries në pjesën tjetër të vendit. Qendrat e mëdha urbane nuk janë zona malarie. Pjesa më e madhe e rasteve (67 përqind) janë për shkak të P. falciparum, pjesa tjetër nga P. vivax dhe rrallë P. Knowlesi.

Sri Lanka nuk është konsideruar si zonë e malaries që nga viti 2016.

Rajonet e malaries në Karaibe, Amerikën Qendrore dhe Jugore

Këtu janë disa shembuj të zgjedhur të këtyre rajoneve:

Në Republikën Domenikane, pothuajse të gjitha rastet e malaries shkaktohen gjithashtu nga ky patogjen. Megjithatë, ekziston vetëm një rrezik minimal i infeksionit këtu gjatë gjithë vitit, megjithëse mund të jetë më i lartë në zonat në kufi me Haitin.

Në Meksikë, ju mund të infektoheni vetëm me Plasmodium vivax, agjenti shkaktar i malaries tertiana. Ky rrezik është minimal në disa rajone (p.sh. provincat e Campeche, Cancún, Durango, Sonora) dhe i ulët në të tjera (në jug të provincës Chihuahua, në veri të provincës Chiapas). Pjesët e mbetura të vendit janë të lira nga malaria.

Në Guatemalë, rreziku i infeksionit të malaries është i lartë gjatë gjithë vitit në provincën e Escuintla në bregdetin e Paqësorit dhe në veri në pjesë të Petén. Në shumicën e rajoneve të tjera të vendit, rreziku i infeksionit është minimal (lartësitë nën 1,500 metra) deri në të ulët (p.sh. rajonet veriore të provincës Alta Verapaz, rajonet përreth liqenit Izabal). Qytetet Guatemala City (kryeqyteti) dhe Antigua, Liqeni Atitlán dhe lartësitë mbi 1,500 metra konsiderohen pa malarie.

El Salvadori u shpall pa malarie nga OBSH në 2021.

Në Kosta Rika, ekziston një rrezik minimal i malaries në rajonet e Heredia, Alajuela, Puntarenas dhe Limón. Kryeqyteti San José dhe pjesa tjetër e vendit konsiderohen pa malarie.

Në Brazil, pellgu i Amazonës ka një rrezik të lartë të malaries gjatë gjithë vitit. Në rajone të tjera të vendit, rreziku i infeksionit është i ulët (p.sh. qyteti i Manaus, në veriperëndim të Mato Grosso) deri në minimal (p.sh. pjesa tjetër e Mato Grosso). Qytetet e Brasilia, Rio de Janeiro, São Paulo, Recife, Fortaleza dhe Salvador, Ujëvarat Iguaçu dhe disa rajone në lindje dhe jug-lindje të vendit janë pa malarie. Deri tani patogjeni më i zakonshëm i malaries në Brazil është P. vivax. Lloji më i rrezikshëm P. falciparum përbën vetëm rreth 10 përqind.

Në Ekuador, më shumë se tre të katërtat e të gjitha rasteve të malaries shkaktohen nga P. vivax. Ekziston një rrezik i lartë i infeksionit gjatë gjithë vitit në pjesë të pellgut të Amazonës (përfshirë Parkun Kombëtar Yasuni). Në shumicën e pjesëve të tjera të vendit, rreziku i malaries është i ulët në minimal. Malësitë duke përfshirë Quito, Guayaquil dhe Galapagos janë të lira nga malaria.

Zonat e malaries në Lindjen e Mesme

Në Iran, rastet e malaries të marra në vend u regjistruan për herë të fundit në vitin 2017. Shumica ishin shkaktuar nga P. vivax. Aktualisht ekziston një rrezik minimal sezonal i malaries në zonat rurale të provincës Hormozgan, në jug të provincave Sistan-Baluchestan dhe Kerman (pjesa tropikale) dhe në pjesë të provincave Fars dhe Busher. Pjesa tjetër e vendit është e lirë nga malaria.

Në Irak, rastet e malaries të marra në vend u raportuan për herë të fundit në vitin 2009.

Në Jemen, rreziku i infeksionit të malaries është i lartë gjatë gjithë vitit dhe në të gjithë vendin (ndoshta rrezik më i ulët në Socotra). Pothuajse të gjitha rastet shkaktohen nga patogjeni i rrezikshëm P. falciparum.

Profilaksia e malaries

Për shembull, në zona të tilla duhet të vishni veshje me ngjyra të çelura që mbulojnë sa më shumë trupin (mëngë të gjata, pantallona të gjata, çorape). Nëse është e nevojshme, paraprakisht mund t'i mbarsni veshjet tuaja me një mjet kundër mushkonjave. Është gjithashtu e arsyeshme që të keni një zonë gjumi rezistente ndaj mushkonjave, për shembull me një ekran të mizave përpara dritares dhe një rrjetë kundër mushkonjave mbi shtrat.

Në disa raste, parandalimi i malaries me mjekim (kimioprofilaksë) është gjithashtu i mundshëm dhe i këshillueshëm.

Është më mirë të kërkoni këshilla nga një mjek (mundësisht një specialist i mjekësisë tropikale ose udhëtimi) shumë përpara udhëtimit tuaj. Ata mund të rekomandojnë profilaksinë e duhur të malaries për ju - në varësi të rrezikut të malaries në destinacionin tuaj, kohëzgjatjes së udhëtimit tuaj dhe llojit të udhëtimit (p.sh. udhëtimi me shpinë ose udhëtimi në hotel).

Mund të lexoni më shumë rreth mënyrave të ndryshme për parandalimin e malaries në tekstin Profilaksia e malaries.

Malaria: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

 • Plasmodium falciparum: Shkaktësi i malaries tropica, forma më e rrezikshme e malaries. Ky lloj gjendet kryesisht në rajonet tropikale, si Afrika Sub-Sahariane, Azia jugore dhe juglindore dhe pellgu i Amazonës.
 • Plasmodium vivax dhe Plasmodium ovale: Shkaktarët e malaries tertiana. P. vivax është lloji mbizotërues i patogjenit në shumicën e rajoneve tropikal-subtropikale jashtë Afrikës Sub-Sahariane. P. ovale, nga ana tjetër, gjendet kryesisht në Afrikën Perëndimore në jug të Saharasë.
 • Plasmodium malariae: Shkaktësi i kuartanës së rrallë të malaries. Ndodh në rajonet tropikale në mbarë botën.
 • Plasmodium knowlesi: I përhapur vetëm në Azinë Juglindore. Shkakton malarinë kryesisht te majmunët (më saktë: makakët) dhe vetëm herë pas here te njerëzit.

Malaria: Rrugët e transmetimit

Ekziston një formulë e thjeshtë për rrezikun e infektimit në një rajon të caktuar: sa më shumë mushkonjat Anopheles në një zonë të mbajnë patogjenin, aq më shumë njerëz infektojnë. Nëse këta pacientë nuk trajtohen dhe kafshohen përsëri nga një mushkonjë e pa infektuar, kjo mushkonjë mund të gëlltisë patogjenin dhe t'ia transmetojë atë një personi tjetër gjatë vaktit të ardhshëm të gjakut.

Është shumë e rrallë që njerëzit jashtë zonave endemike të malaries të preken nga sëmundja tropikale. Për shembull, ekziston e ashtuquajtura malaria e aeroportit: mushkonjat e infektuara Anopheles të importuara me aeroplan mund të kafshojnë njerëzit në aeroplan, në aeroport ose në afërsi të tij dhe t'i infektojnë me patogjenin e malaries.

Transmetimi i patogjenit të malaries është gjithashtu i mundur nëpërmjet transfuzionit të gjakut ose gjilpërave të infektuara (gjilpëra injeksioni, gjilpëra infuzioni). Megjithatë, për shkak të rregulloreve strikte të sigurisë, kjo ndodh jashtëzakonisht rrallë në këtë vend. Megjithatë, rreziku i infektimit mund të jetë më i madh me transfuzionet e gjakut në rajonet e malaries.

Anemia drapërocitare ofron një shkallë të caktuar mbrojtjeje kundër malaries. Malaria është shumë më e rrallë dhe shumë më pak e theksuar tek njerëzit me këtë sëmundje trashëgimore. Në aneminë drapërocitare, forma e qelizave të kuqe të gjakut ndryshohet në atë mënyrë që patogjeni i malaries nuk mund t'i infektojë ato ose mund t'i infektojë ato vetëm në një masë të kufizuar në mënyrë që të shumohen. Kjo është ndoshta arsyeja pse anemia drapërocitare është veçanërisht e zakonshme në shumë rajone të malaries.

Cikli jetësor i patogjenëve të malaries

Patogjenët e malaries transmetohen nga mushkonjat te njerëzit si të ashtuquajturat sporozoite. Sporozoitët janë faza e zhvillimit infektiv të patogjenëve. Parazitët hyjnë në mëlçi nëpërmjet qarkullimit të gjakut dhe depërtojnë në qelizat e mëlçisë. Brenda qelizave, ato shndërrohen në fazën tjetër të zhvillimit: Schizonts, të cilat mbushin pothuajse të gjithë qelizën e mëlçisë. Mijëra merozoitë të pjekur zhvillohen brenda tyre. Numri i tyre varet nga lloji i patogjenit të malaries - është më i lartë me Plasmodium falciparum (patogjen i malaries tropica i rrezikshëm).

Te malaria tertiana, M. quartana dhe malaria Knowlesi, eritrocitet e infektuara shpërthejnë në mënyrë sinkronike për të lëshuar merozoitët. Kjo rezulton në sulme të etheve që ndodhin në mënyrë ritmike. Në malaria tropica, plasja e eritrociteve nuk është e sinkronizuar, duke rezultuar në sulme të parregullta të etheve.

Në Plasmodium vivax dhe P. ovale (agjenti shkaktar i malaries tertiana), vetëm disa nga merozoitët në qelizat e kuqe të gjakut zhvillohen në skizonte. Pjesa tjetër kalon në një fazë pushimi dhe mbetet në eritrocite për muaj deri në vite në formën e të ashtuquajturave hipnozoite. Në një moment, këto forma të fjetura mund të bëhen përsëri aktive dhe të shndërrohen në skizonte (dhe më tej në merozoite). Kjo është arsyeja pse recidivat mund të ndodhin në malaria tertiana edhe vite pas infektimit.

A është malaria ngjitëse?

Patogjeni i malaries nuk mund të transmetohet drejtpërdrejt nga personi në person – përveçse nëpërmjet kontaktit të gjakut, si për shembull midis një gruaje shtatzënë të infektuar dhe fëmijës së saj të palindur, ose nëpërmjet transfuzioneve të gjakut të kontaminuar. Përndryshe, personat e infektuar nuk paraqesin rrezik për njerëzit e tjerë.

Malaria: periudha e inkubacionit

Malaria nuk shpërthen menjëherë pasi të jeni infektuar me patogjenin. Në vend të kësaj, kalon pak kohë ndërmjet infeksionit dhe shfaqjes së simptomave të para. Kohëzgjatja e kësaj periudhe inkubacioni varet nga lloji i patogjenit. Në përgjithësi, zbatohen periudhat e mëposhtme të inkubacionit:

 • Plasmodium falciparum (shkaktuesi i malaries tropica): 6 deri në 30 ditë
 • Plasmodium vivax dhe Plasmodium ovale (shkaktuesit e M. tertiana): 12 ditë deri në më shumë se një vit*
 • Plasmodium malariae (shkaktuesi i M. quartana): 12 deri në 30 ditë (në raste individuale më gjatë*)
 • Plasmodium knowlesi (shkaktuesi i malaries Knowlesi): mbi një javë

Plasmodium malariae nuk prodhon forma pushimi (hipnozoite). Megjithatë, numri i parazitëve në gjak mund të jetë aq i ulët saqë mund të duhen deri në 40 vjet para se të shfaqen simptomat.

Malaria: Simptomat

Në përgjithësi, simptoma të tilla si ethe, dhimbje koke dhe dhimbje të gjymtyrëve, si dhe një ndjenjë e përgjithshme e sëmundjes shfaqen së pari te malaria. Diarre, nauze, të vjella dhe marramendje janë gjithashtu të mundshme. Disa pacientë gabimisht ia atribuojnë simptomat një infeksioni të thjeshtë të ngjashëm me gripin ose gripin.

Në detaje, ka disa ndryshime në simptomat e formave të ndryshme të malaries:

Simptomat e malaries tropica

Malaria tropica është forma më e rrezikshme e malaries. Simptomat shfaqen këtu më rëndë sesa me format e tjera dhe dobësojnë ndjeshëm organizmin. Arsyeja për këtë është se patogjeni (Plasmodium falciparum) sulmon qelizat e kuqe të gjakut të rinj dhe të moshuar (parazitemia e pakufizuar) dhe kështu shkatërron një numër veçanërisht të madh të eritrociteve ndërsa sëmundja përparon.

Pasojat dhe komplikimet

Gjatë rrjedhës së sëmundjes, shpretka mund të zmadhohet (splenomegalia), sepse duhet të bëjë shumë punë në malarie: duhet të zbërthejë shumë qeliza të kuqe të gjakut që shkatërrohen nga patogjeni i malaries. Nëse shpretka tejkalon një madhësi kritike, kapsula e shpretkës që e rrethon mund të këputet (këputja e shpretkës). Kjo çon në gjakderdhje të rëndë (“sindromi i splenomegalisë tropikale”).

Zmadhimi i mëlçisë (hepatomegalia) si pasojë e infeksionit të malaries është gjithashtu i mundur. Mund të shoqërohet me verdhëz (ikterus).

Zgjerimi i njëkohshëm i mëlçisë dhe shpretkës quhet hepatosplenomegali.

Në rreth një përqind të pacientëve, patogjenët depërtojnë në sistemin nervor qendror (malaria cerebrale). Kjo mund të çojë në paralizë, konvulsione dhe humbje të vetëdijes apo edhe koma. Në fund të fundit, të prekurit mund të vdesin.

Komplikime të tjera të mundshme të malaries tropica janë dëmtimi i funksionit të veshkave (dështimi akut i veshkave), kolapsi i qarkullimit të gjakut, anemia për shkak të rritjes së prishjes së qelizave të kuqe të gjakut (anemia hemolitike) dhe "koagulopatia e përhapur intravaskulare" (DIC): Në këtë rast, mpiksja e gjakut është aktivizohet brenda enëve të gjakut të paprekura, duke shkaktuar konsumimin e masave të trombociteve - mungesa e trombociteve (trombocitopeni) zhvillohet me një tendencë të shtuar për gjakderdhje.

Sidomos te gratë shtatzëna dhe fëmijët, ekziston gjithashtu rreziku që malaria tropica të shoqërohet me sheqer të ulët në gjak (hipoglicemia). Shenjat e mundshme përfshijnë dobësi, marramendje, oreks të pangopur dhe konvulsione.

Simptomat e malaries tertiana

Pacientët fillimisht kanë të dridhura në orët e vona të pasdites dhe më pas shumë shpejt zhvillojnë një temperaturë rreth 40 gradë Celsius. Pas rreth tre deri në katër orë, temperatura bie shpejt në normale, e shoqëruar me djersitje të bollshme.

Komplikimet dhe vdekjet janë të rralla me malarien tertiana. Megjithatë, rikthimet mund të ndodhin vite më vonë.

Simptomat e kuartanës së malaries

Në këtë formë të rrallë të malaries, sulmet e temperaturës ndodhin çdo të tretën ditë (d.m.th. çdo 72 orë). Rritja e temperaturës deri në 40 gradë mund të shoqërohet me dridhje të forta. Temperatura ulet pas rreth tre orësh, e shoqëruar me djersitje të madhe.

Komplikimet e mundshme përfshijnë dëmtimin e veshkave dhe këputjen e shpretkës. Përveç kësaj, rikthimet mund të ndodhin deri në 40 vjet pas infektimit.

Simptomat e malaries Knowlesi

Kjo formë e malaries, e cila është e kufizuar në Azinë Juglindore, dihej më parë të ndodhte vetëm te disa majmunë (makakë). Transmetohet nga mushkonjat Anopheles, megjithatë, mund të ndodhë edhe te njerëzit në raste të rralla.

Mund të infektoheni edhe me lloje të ndryshme Plasmodium në të njëjtën kohë (infeksione të përziera), në mënyrë që simptomat të jenë të përziera.

Malaria: ekzaminime dhe diagnoza

Nëse keni qenë në një zonë me rrezik malarie në javët para fillimit të simptomave (ose jeni ende atje), duhet të konsultoheni me një mjek (mjek të familjes, specialist të mjekësisë tropikale, etj.) në shenjën më të vogël të fillimit të sëmundjes ( sidomos ethet). Fillimi i shpejtë i trajtimit mund të shpëtojë jetë, veçanërisht në rastin e tropikës së rrezikshme të malaries!

Edhe disa muaj pas një udhëtimi në një zonë me rrezik të malaries, çdo sëmundje febrile e pashpjegueshme duhet të ekzaminohet në përputhje me rrethanat. Kjo është për shkak se malaria ndonjëherë shpërthen vetëm pas një vonese shumë të gjatë.

Konsultimi mjek-pacient

Mjeku fillimisht do t'ju pyesë për historinë tuaj mjekësore (anamnezën). Pyetjet e mundshme përfshijnë:

 • Cilat janë saktësisht simptomat tuaja?
 • Kur u shfaqën për herë të parë simptomat?
 • Kur ka qenë hera e fundit që keni qenë jashtë vendit?
 • Ku ishe ti? Sa kohë keni qenë atje?
 • A keni marrë ilaçe për profilaksinë e malaries në vendin e destinacionit?

Testet e gjakut

Nëse ekziston dyshimi më i vogël i malaries (ethe me ndërprerje), gjaku juaj do të ekzaminohet mikroskopikisht për patogjenët e malaries. Kjo bëhet me anë të një "njollosje gjaku" dhe një "pikë të trashë":

Në një njollë gjaku, një pikë gjaku shpërndahet hollë në një rrëshqitje (pllakë të vogël qelqi), thahet në ajër, fiksohet, ngjyroset dhe shikohet nën një mikroskop. Ngjyrosja shërben për të bërë të dukshme çdo plazmodi të pranishme në qelizat e kuqe të gjakut.

Avantazhi i kësaj metode është se lloji i plazmodias mund të përcaktohet lehtësisht. Megjithatë, nëse vetëm disa qeliza të kuqe të gjakut janë të infektuara me plazmodia, infeksioni mund të anashkalohet. Prandaj, vetëm një njollë e hollë nuk është e përshtatshme për zbulimin e malaries.

Disavantazhi i rënies së trashë është se nuk është aq e lehtë të përcaktohet lloji i plazmodias sa me njollën e hollë. Në rastin më të mirë, patogjenët e malaries tropica kërcënuese për jetën (Plasmodium falciparum) mund të diferencohen nga patogjenët e tjerë të malaries (si P. vivax). Një njollë e hollë gjaku është e nevojshme për identifikimin e saktë.

Nëse nuk mund të zbulohet plazmodia në analizën e gjakut, malaria mund të jetë ende e pranishme. Në fazat e hershme, numri i parazitëve në gjak mund të jetë ende shumë i ulët për t'u zbuluar (madje edhe për pikën e trashë). Prandaj, nëse dyshohet ende për malari dhe simptomat vazhdojnë, testi i gjakut për plazmodia duhet të përsëritet disa herë (në intervale prej disa orësh, mundësisht për disa ditë).

Nëse testi zbulon një infeksion malarie të shkaktuar nga Plasmodium falciparum ose P. Knowlesi, përcaktohet edhe niveli i të ashtuquajturës parazitemi – d.m.th. përqindja e eritorociteve ose parazitëve të infektuar për mikrolitër gjak. Shtrirja e parazitemisë ndikon në planifikimin e trajtimit.

Testi i shpejtë i malaries

Testet e shpejta të malaries janë gjithashtu të disponueshme prej disa kohësh. Ata mund të zbulojnë proteinat specifike të plazmodias në gjak. Megjithatë, testet e shpejta të malaries nuk përdoren si standarde për të diagnostikuar një infeksion, por vetëm për orientimin fillestar - veçanërisht nëse një test gjaku duke përdorur një pikë të trashë dhe njollosje gjaku nuk është i mundur në kohën dhe cilësinë e duhur. Arsyeja për këtë janë disavantazhet e mundshme:

Testet e shpejta të malaries zakonisht mund të zbulojnë me besueshmëri një infeksion simptomatik me P. falciparum (malaria tropica) (specifitet i lartë) dhe vështirë se humbasin ndonjë rast (ndjeshmëri e lartë). Megjithatë, në shumë rajone (Amerika e Jugut, Afrika, Juglindja) mutantët e patogjenit janë përhapur vitet e fundit të cilët nuk prodhojnë më proteinën specifike që zbulon testi i shpejtë (HRP-2). Prandaj, një infeksion me mutant të tillë P. falciparum nuk zbulohet nga testet e shpejta.

Nga ana tjetër, rezultate false pozitive janë të mundshme edhe me teste të tilla të shpejta. Për shembull, ata mund të diagnostikojnë gabimisht malarinë në pacientët me një faktor reumatoid pozitiv.

Zbulimi i materialit gjenetik të plazmodias

Është gjithashtu e mundur të ekzaminohet një mostër gjaku për gjurmë të materialit gjenetik të plazmodias (ADN), për ta amplifikuar këtë duke përdorur reaksionin zinxhir polimerazë (PCR) dhe kështu të zbulohet lloji i saktë i patogjenit. Megjithatë, kjo kërkon një kohë relativisht të gjatë (disa orë) dhe është shumë e shtrenjtë. Për këto dhe arsye të tjera, kjo metodë diagnostike përdoret vetëm në raste të veçanta, për shembull me

 • densitet shumë i ulët i parazitit për të identifikuar speciet e sakta të Plasmodium
 • infeksion i dyshuar me Plasmodium Knowlesi (ky lloj patogjeni shpesh nuk mund të dallohet nga P. malariae në analizat mikroskopike të gjakut)
 • Njerëzit që synohen si dhurues organesh për të përjashtuar me siguri një infeksion me Plasmodium

Zbulimi i antitrupave?

Ekzaminime të mëtejshme

Ekzaminimi fizik pas një rasti të konfirmuar të malaries i jep mjekut informacion për gjendjen e përgjithshme të pacientit dhe ashpërsinë e infeksionit. Për shembull, mjeku mat temperaturën e trupit, pulsin, ritmin e frymëmarrjes dhe presionin e gjakut. Shkalla e zemrës mund të përcaktohet duke përdorur një EKG. Mjeku gjithashtu kontrollon nivelin e vetëdijes së pacientit. Gjatë një ekzaminimi të palpimit, ai gjithashtu mund të zbulojë çdo zmadhim të shpretkës dhe/ose mëlçisë.

Nëse pacienti është në gjendje të përgjithshme të keqe ose ka malarie të komplikuar (siç është një numër shumë i lartë i parazitëve në gjak, infektim i trurit, veshkave, mushkërive etj.), nevojiten ekzaminime të mëtejshme: për shembull, vlerat shtesë të gjakut janë të përcaktuara (si kalciumi, fosfori, laktat, gazrat e gjakut etj.). Sasia e urinës gjithashtu mund të matet dhe të bëhet një radiografi e gjoksit (rrezet e gjoksit).

Mund të jetë gjithashtu e dobishme marrja e kulturave të gjakut: Ndonjëherë malaria shoqërohet nga një infeksion bakterial (bashkëinfeksion), i cili mund të zbulohet duke kultivuar bakteret në një mostër gjaku.

Malaria: Trajtim

 • lloji i malaries (M. tropica, M. tertiana, M. quartana, malaria Knowlesi)
 • çdo sëmundje shoqëruese (të tilla si sëmundje të rënda të zemrës ose veshkave)
 • Prania e shtatzënisë
 • Alergjitë, intolerancat dhe kundërindikacionet ndaj mjekimit të malaries

Në rastin e M. tropica dhe M. Knowlesi, ashpërsia e sëmundjes ndikon gjithashtu në planifikimin e trajtimit. Këtu luan një rol edhe nëse pacienti ka marrë më parë ilaçe për profilaksinë e malaries ose aktualisht po merr ndonjë mjekim shoqërues (për sëmundje të tjera).

Si rregull, sëmundja trajtohet me ilaçe. Në varësi të patogjenit, përdoren agjentë të ndryshëm antiparazitarë. Megjithatë, për shkak të përdorimit të gjerë të barnave në të kaluarën, shumë patogjenë tani janë rezistent ndaj barnave të caktuara (si p.sh. klorokina). Kjo është arsyeja pse pacientët me malarie shpesh duhet të trajtohen me dy ose më shumë ilaçe të ndryshme.

Malaria tropica: Terapia

 • Artemether + lumefantrine
 • Dihydroartemisinin + piperaquine (pa autorizim në Zvicër)
 • ndoshta atovaquone + proguanil

Tabletat duhet të merren zakonisht për tre ditë. Në varësi të përgatitjes, efektet anësore të mundshme përfshijnë nauze dhe të vjella, dhimbje barku, diarre, dhimbje koke, marramendje, aritmi kardiake dhe kollë.

Malaria tropica e komplikuar kërkon trajtim në kujdesin intensiv. Mjekët flasin për "të komplikuara", për shembull, kur ndodhin mjegullimi i vetëdijes, kriza cerebrale, dobësi respiratore, anemi të rëndë, simptoma shoku, dobësi të veshkave, hipoglicemi ose densitet të lartë paraziti në gjak.

Në raste të jashtëzakonshme, administrimi i artesunatit nuk është i mundur (p.sh. për shkak të intolerancës së rëndë ndaj artesunatit dhe komponimeve të ngjashme). Në raste të tilla, malaria tropica e komplikuar mund të trajtohet në mënyrë intravenoze me dihidroklorur kinine në vend të kësaj. Këtu kërkohet kujdes, pasi në disa raste mund të ndodhin efekte anësore të rënda. Si rregull, trajtimi kalon në një terapi më të mirë sa më shpejt të jetë e mundur.

Malaria tertiana: terapi

Pacientët me malarie tertiana zakonisht mund të trajtohen si pacientë ambulatorë. Ata zakonisht marrin tableta të kombinuara me artemether + lumefantrinë ose dihidroartemisinin + piperaquine (mundësisht edhe atovaquone + proguanil), megjithëse këto preparate nuk janë të miratuara zyrtarisht për këtë formë të sëmundjes (“përdorim jashtë etiketës”). Tabletat administrohen në të njëjtën mënyrë si për malaria tropica, pra për tre ditë.

Kuartana e malaries: Terapia

Malaria quartana gjithashtu zakonisht mund të trajtohet në baza ambulatore. Kjo zakonisht përfshin trajtimin me dihidroartemisininë + piperaquine - si me malaria tropica e pakomplikuar. Përndryshe, ndonjëherë jepet kombinimi i atovaquone + proguanil.

Trajtimi i mëvonshëm me primaquine, si me malaria tertiana, nuk është i nevojshëm këtu, sepse agjenti shkaktar i malaries quartana (Plasmodium malariae) nuk zhvillon forma të përhershme në mëlçi (hipnozoitë).

Malaria Knowlesi: Terapia

Malaria Knowlesi trajtohet në të njëjtën mënyrë si malaria tropica. Kjo do të thotë se trajtimi bëhet në spital, madje edhe në reanimacion në raste të rënda. Në rastet e pakomplikuara, pacientët marrin një preparat të kombinuar të dy substancave aktive (si artemether + lumefantrine) për tre ditë. Malaria e komplikuar Knowlesi (mjegullimi i vetëdijes, krizat cerebrale, anemia e rëndë, etj.) preferohet të trajtohet me artesunate.

Trajtimi mbështetës

Për shembull, temperatura e lartë mund të trajtohet me masa fizike (si kompresa për viçin) dhe antipiretikë. Nëse pacientët me malarie kanë zhvilluar anemi të rëndë, ata marrin transfuzion gjaku me qeliza të kuqe të gjakut (përqendrimi i eritrociteve).

Nëse krizat epileptike ndodhin në pacientët me malari cerebrale (malarie me përfshirje të trurit), ato fillimisht trajtohen me benzodiazepina ose derivate të benzodiazepinës. Nëse i sëmuri bie në koma, merren masa përgjithësisht të rëndësishme për pacientët në gjendje kome (pozicionimi, mundësisht ventilimi etj.).

Pacientët me malarie duhet të pinë lëngje të mjaftueshme për të siguruar qarkullimin adekuat të gjakut në trup – por jo shumë, përndryshe edema pulmonare mund të zhvillohet shpejt. Ky është një akumulim i lëngjeve në indet e mushkërive, i cili mund të dëmtojë shkëmbimin e gazit. Atëherë mund të jetë e nevojshme frymëmarrja artificiale.

Nëse veshkat janë të dobëta ose të dështuara, mund të jetë e nevojshme dializa.

Malaria: kursi dhe prognoza

Ecuria dhe prognoza e malaries varen kryesisht nga forma e sëmundjes dhe faza në të cilën u zbulua. Malaria tertiana dhe malaria quartana janë zakonisht relativisht të lehta. Ndonjëherë ato madje shërohen spontanisht pa trajtim pas disa rikthimeve. Vetëm rrallë ndodhin kurse të rënda dhe vdekje. Malaria Knowlesi përparon me shpejtësi për shkak të ciklit të shkurtër riprodhues të patogjenit (P. Knowlesi) dhe mund të jetë gjithashtu e rëndë, por gjithashtu rrallë është fatale.

Shkalla e vdekshmërisë për malaria tropica e patrajtuar është e lartë.