Tullaciteti mashkullor: Trajtimi dhe shkaqet

Vështrim i shkurtër

  • Trajtimi: minoxidil ose agjentë që përmbajnë kafeinë; finasteride në formë tabletash; ndoshta transplantimi i flokëve; paruke ose tupe; tullaci rruajtjeje; antiandrogjenet tek femrat.
  • Shkaqet: Zakonisht rënia e trashëguar e flokëve; vetëm te femrat rënia e flokëve trashëgimore është patologjike.
  • Kur të shkoni te mjeku: Në rast progresi shumë të shpejtë; humbja e flokëve mjaft difuze ose rrethore; humbje e fortë e flokëve në grumbuj
  • Diagnoza: Diagnoza vizuale; në rast dyshimi, ekzaminime të mëtejshme për të përjashtuar sëmundje të tjera.
  • Parandalimi: Trajtimi i hershëm ngadalëson përparimin; në rrethana të caktuara, një dietë e ekuilibruar e shëndetshme

Cilat janë vija e flokëve që tërhiqen?

Termi "vija e flokëve në tërheqje" (Calvities frontalis) përdoret kur vija e flokëve në zonën e gungave të përkohshme dhe ballit tërhiqet tek individët e prekur (kryesisht meshkujt) - e ashtuquajtura "vija e flokëve që tërhiqet" dhe një ballë tullac zhvillohet. Më vonë, flokët gjithashtu hollohen në pjesën e sipërme të pasme të kokës rreth vertebrës (tonsure). Tullaca e ballit dhe tendosja shpesh takohen në një moment, kështu që e gjithë pjesa e sipërme e kokës është tullac dhe ka mbetur vetëm një unazë flokësh në formë patkoi.

Në shumicën e rasteve, vija e flokëve nuk fillon të trashet deri në moshën e mesme ose më të vjetër. Megjithatë, ka raste kur adoleshentët tashmë zhvillojnë vija flokësh në rënie dhe ndonjëherë janë tullac para moshës 30 vjeçare.

Gratë me rënie të trashëguar të flokëve zakonisht shfaqin një pamje të ndryshme. Këtu, zakonisht ka një rrallim gradual të flokëve në pjesën e sipërme të kokës (zona e kurorës), pa tullaci të plotë në një moment. Vetëm rrallëherë shfaqet modeli mashkullor (me ballë tullac dhe vija e flokëve në rënie) tek gratë.

Po sikur foshnjat të kenë rënie të vijës së flokëve?

Në disa raste, foshnjat shfaqin rënie të vijës së flokëve. Megjithatë, ky është një proces normal dhe jo shkak për shqetësim. Fëmijët shpesh humbasin flokët e tyre të parë të foshnjës disa javë pas lindjes. Humbja e këtij floku të parë vizualisht ndjek të njëjtin model si tek meshkujt e moshuar. Rënia rrethore e flokëve në pjesën e pasme të kokës gjithashtu ndodh shpesh tek foshnjat.

Megjithatë, flokët e vërtetë tek foshnjat zakonisht rriten përsëri mjaft shpejt. Qimet e para dhe ato të mëvonshme ndonjëherë ndryshojnë në ngjyrë dhe strukturë.

Çfarë mund të bëhet në lidhje me të?

Gratë me rënie të trashëguar të flokëve trajtojnë zonat e holluara me një zgjidhje minoxidil dy për qind dy herë në ditë. Megjithatë, pas ndërprerjes së mjekimit, rënia e flokëve zakonisht përparon përsëri. Në disa raste, mjekët i trajtojnë gratë e prekura me antiandrogjenë, domethënë përbërës aktivë që synojnë hormonin seksual mashkullor.

Tabletat që përmbajnë përbërësin aktiv finasteride janë të disponueshme për trajtimin e rënies së vijës së flokëve dhe tullacisë tek meshkujt. Ato pengojnë një enzimë që konverton testosteronin në dihidrotestosteronin edhe më efektiv. Ky trajtim ndalon rënien e flokëve në shumë raste. Përsëri, efekti në përgjithësi zgjat vetëm për kohëzgjatjen e trajtimit.

Shumë të sëmurë dëshirojnë të përdorin prerje flokësh për të fshehur tullacën e tyre ose rënien e vijës së flokëve. Toupe dhe paruke të bëra me flokë të vërtetë ose sintetikë janë të disponueshme në dizajne dhe ngjyra të ndryshme flokësh. Të interesuarit kanë mundësi të marrin këshilla profesionale në një studio të dytë flokësh.

Disa burra zgjedhin zgjidhjen radikale për heqjen e vijës së flokëve dhe rrallimin e flokëve në pjesën e pasme të kokës: ata kanë një kokë tullac të rruar.

Çfarë e shkakton rënien e vijës së flokëve?

Njollat ​​e merimangës janë një shenjë tipike e humbjes së flokëve të trashëguar (androgjenetike) tek meshkujt (alopecia androgjenetike): Folikula e flokëve reagojnë me mbindjeshmëri ndaj testosteronit dhe dihidrotestosteronit (DHT) sepse ato mbartin një numër të tepërt të vendeve lidhëse (receptorë) për këto hormone seksuale mashkullore në sipërfaqen e tyre.

Kjo shkurton fazën e rritjes (faza anagen) e flokëve dhe përshpejton të gjithë ciklin e flokëve. Rrjedhimisht, qimet arrijnë “fundin e jetës” më shpejt dhe bien. Përveç kësaj, folikulat e flokëve gradualisht pushojnë së funksionuari dhe bëhen më të vogla. Ata prodhojnë vetëm qime të holla, të holla dhe përfundimisht aspak.

Ndryshe nga rënia e trashëguar e flokëve tek meshkujt, alopecia androgjenetike tek femrat është një formë patologjike. Më së shumti prek femrat pas menopauzës. Ndryshimet hormonale ndikojnë në rënien e flokëve, e cila përcaktohet gjenetikisht, ashtu si tek meshkujt.

Saktësisht se cilat gjene janë të përfshira është ende e panjohur si tek meshkujt ashtu edhe tek femrat.

Kur të shihni një mjek?

Studimet tregojnë se në raste të rralla, zvogëlimi i vijës së flokëve dhe tullacia tregojnë një rrezik në rritje të kancerit të prostatës dhe sëmundjeve koronare të zemrës (CHD).

Humbja difuze e flokëve (në mënyrë të parregullt në të gjithë kokën) ose rënia rrethore e flokëve, nga ana tjetër, mund të tregojë sëmundje të tjera ose kequshqyerje, ndërsa ulja e vijës së flokëve zakonisht shoqërohet me rënie të trashëguar të flokëve. Zhvillimi i rënies së vijës së flokëve dhe rrallimi gradualisht i flokëve është një proces gradual gjatë shumë viteve, i cili nuk çon domosdoshmërisht në tullac të plotë.

Megjithatë, këshillohet të shkoni te mjeku nëse sasi të mëdha flokësh dalin papritur në grumbuj gjatë krehjes ose nëse formohen njolla individuale tullac. Kjo tregon një sëmundje të mundshme.

Mund të gjeni më shumë informacion rreth kësaj në artikullin Humbja e flokëve.

Diagnozë

Si rregull, tërheqja e vijës së flokëve tashmë mund të njihet nga diagnoza vizuale. Megjithatë, në rrethana të caktuara, mjeku do të kryejë ekzaminime të mëtejshme në rastin e llojeve të tjera të rënies së flokëve ose nëse zhvillimi i vijës së flokëve në rënie ka përparuar shumë shpejt, për të përjashtuar sëmundje të tjera përveç rënies së trashëguar të flokëve.

Parandalim

Përndryshe, përparimi i rënies së vijës së flokëve mund të ndalet ose ngadalësohet në shumë raste me trajtim të hershëm dhe të vazhdueshëm, për shembull me minoxidil. Është më mirë të flisni me mjekun tuaj për këtë.