Maltodekstrina: Efektet, Aplikimet, Efektet anësore

Çfarë është maltodextrin?

Maltodekstrina i përket grupit të karbohidrateve. Karbohidratet zakonisht përbëjnë pjesën më të madhe të dietës sonë. Ato gjenden kryesisht në ushqimet mbushëse si patatet, makaronat dhe orizi, si dhe në bukë.

Rreth 50 deri në 60 për qind e marrjes ditore të ushqimit duhet të përbëhet nga karbohidrate. Pjesa e mbetur prej 40 deri në 50 përqind përbëhet në mënyrë ideale nga proteina dhe yndyrna.

Në disa raste, kërkesat për lëndë ushqyese dhe kalori nuk mund të plotësohen përmes një diete normale. Për shembull, nevoja për kalori është rritur ndjeshëm në atletët konkurrues, kështu që mund të jetë e nevojshme të merrni ushqim me kalori të lartë me maltodekstrinë të shtuar.

Ky lloj sheqeri përdoret gjithashtu shpesh për të mbështetur shtimin e peshës kur pesha e trupit është shumë e ulët. Për shkak të vlerave të larta ushqyese, është e mundur të fitoni peshë më shpejt me maltodekstrinë.

Niseshteja ndahet në copa të shkurtra me anë të trajtimit me enzima. Maltodekstrina që rezulton është një përzierje e sheqernave me zinxhir të shkurtër (copa me madhësi të ndryshme të vargut të perlave). Për shkak të gjatësisë së shkurtuar të zinxhirit, ajo përthithet nga zorrët në gjak po aq shpejt sa sheqeri i thjeshtë glukozë (dekstroza).

Për shkak se nuk ka shije të ëmbël, një sasi e madhe mund të përdoret pa, për shembull, ushqimet sportive (pije sportive, xhel ose bare) të ëmbla të pakëndshme. Solucionet janë gjithashtu më të lehta për t'u pirë sesa solucionet e pastërta të glukozës për shkak të viskozitetit të tyre më të ulët.

Një avantazh tjetër është sterilizimi (vrasja e mikrobeve për ruajtje) e maltodekstrinës. Prandaj, mund të përdoret për ushqime me tuba me jetëgjatësi të zgjatur.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Pas "djegies" në qeliza, vetëm uji dhe dioksidi i karbonit mbeten si produkte dekompozimi. Ky i fundit nxirret përmes mushkërive.

Kur përdoret maltodekstrina?

Fushat e mëposhtme të aplikimit zbatohen për përbërjen e sheqerit:

  • Në rast të peshës së ulët trupore për shkak të marrjes së pamjaftueshme të kalorive
  • Për forcimin e kalorive të ushqimit për fëmijë
  • Si një aditiv në ushqime (shpesh si zëvendësues i yndyrës ose zgjerues në produktet "e lehta")
  • Në suplementet dietike për atletët

Si përdoret maltodekstrina

Përbërja e sheqerit zakonisht merret çdo ditë përveç ushqimeve të tjera. Doza varet nga kërkesa individuale për kalori.

Ka 95 gram karbohidrate për 100 gram maltodekstrinë, të cilat përmbajnë rreth 380 kilokalori (kcal). Prandaj, një lugë gjelle e llojit të sheqerit korrespondon me rreth 38 kcal.

Ushqimet me tuba zakonisht blihen si një produkt i gatshëm me përbërjen e duhur.

Cilat janë efektet anësore të maltodekstrinës?

Ashtu si pothuajse të gjithë sheqernat, maltodekstrina mund të nxisë zhvillimin e prishjes së dhëmbëve nëse merret shpesh.

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni maltodekstrinë?

Niseshte të ndryshme mund të përdoren për të bërë maltodekstrinë, duke përfshirë niseshte gruri. Gruri, si të gjitha drithërat, përmban proteinën gluten, të cilën njerëzit me intolerancë ndaj glutenit (siç është sëmundja celiac) duhet ta shmangin.

Shumë njerëz kanë frikë se maltodekstrina e bërë nga niseshte gruri gjithashtu përmban gluten dhe për këtë arsye nuk duhet të konsumohet. Megjithatë, kjo nuk është e vërtetë: maltodekstrina e marrë nga niseshteja e grurit nuk është problematike në rastet e intolerancës ndaj glutenit.

Kjo është arsyeja pse ai është gjithashtu i përjashtuar nga etiketimi i alergjenit për ushqimet që përmbajnë gluten.

Si të merrni maltodekstrinë

Edhe pse maltodekstrina përdoret nga industria farmaceutike si një lëndë ndihmëse në prodhimin e tabletave, për shembull, ajo nuk është as një ilaç i miratuar dhe as një përbërës aktiv.

Fakte më interesante rreth maltodekstrinës

Emri maltodekstrin rrjedh nga dy terma: "Malto" do të thotë maltozë, sheqeri i maltit që përbëhet nga dy njësi glukoze. "Dextrin" qëndron për dekstrozë, një emër tjetër i glukozës (sheqer rrushi).

Ky kombinim fjalësh ka për qëllim të sqarojë se maltodekstrina është një përzierje e sheqernave të ndryshme me zinxhir të shkurtër.