Marigold: Efektet & Aplikimi

Cilat janë efektet e kumak?

Përbërësit e rëndësishëm aktivë të kalendulës përfshijnë saponinat triterpene, flavonoidet dhe vajrat esencialë. Së bashku ato ushtrojnë një efekt shërues të plagëve dhe anti-inflamator. Studimet kanë përshkruar edhe efekte të tjera: Calendula ka efekte antivirale dhe antifungale (virucide dhe fungicide), vepron kundër mikroorganizmave (antimikrobik) dhe ndikon në sistemin imunitar (imunomodulues).

Mjekësia popullore e përdor kalendulën edhe për sëmundje të tjera. Këto përfshijnë, për shembull:

  • chilblains
  • Venat me variçe
  • vlon
  • ekzemë
  • Hemorroide
  • konjuktiviti (kompresat e syve të njomur me çaj kalendula)

Megjithatë, këto aplikacione nuk njihen mjekësisht.

Si përdoret kalendula?

Calendula si një ilaç shtëpiak

Zierja e kalendulës ndihmon nga jashtë me plagët dhe inflamacionet e gojës dhe fytit: derdhni 150 mililitra ujë të nxehtë mbi një deri në dy gramë lule kalendulë dhe lëreni infuzionin të piqet për dhjetë minuta përpara se të tendosni pjesët e bimës. Mund të bëni gargarë ose të shpëlani gojën disa herë në ditë me infuzionin e ftohur.

Për plagët që nuk shërohen, shpesh fërkoni vajin e kalendulës. Mund ta bëni vetë:

  • Vendosni tre grushte lule kumak në një kavanoz ose shishe me vida (zieni kavanozin paraprakisht!).
  • Më pas hidhni vaj ulliri të shtypur në të ftohtë derisa të mbulohen mirë lulet. Mbyllni kavanozin dhe lëreni në një vend të ngrohtë për rreth gjashtë javë. Gjatë kësaj kohe, duhet ta tundni mirë çdo ditë.

Vaji i kumakit do të ruhet për rreth një vit. Meqë ra fjala, në vend të vajit të ullirit, mund të përdorni edhe një vaj tjetër yndyror të cilësisë së mirë, siç është vaji i lulediellit me presion të ftohtë.

Çaj kumak?

Mjetet juridike shtëpiake të bazuara në bimë mjekësore kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për një periudhë të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Preparate te gatshme me kumak

Industria e kozmetikës e përdor bimën, për shembull, për prodhimin e pomadave, sapunëve, kremrave, vajrave për banjë dhe kremrave kundër diellit (veçanërisht edhe për kujdesin e foshnjave).

Çfarë efektesh anësore mund të shkaktojë kumak?

Nuk ka efekte anësore të njohura. Megjithatë, reaksionet alergjike ndaj calendula nuk mund të përjashtohen.

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni kalendula

Reaksionet alergjike mund të ndodhin veçanërisht me preparatet që përveç luleve përmbajnë sepale. Në këtë rast duhen përdorur vetëm preparate kalendula që përmbajnë vetëm lule hi.

Si të merrni kumak dhe produktet e tij.

Ju mund t'i mbledhni vetë lulet e marigoldit. Së pari, sigurohuni që të jetë Calendula officinalis dhe jo një specie e lidhur. Së dyti, përdorni vetëm lulet me rreze dhe jo edhe lulet tubulare ose sepalet.

Aplikimi i preparateve të gatshme kryhet sipas insertit përkatës të paketimit ose me rekomandimin e mjekut ose farmacistit tuaj.

Fakte interesante rreth marigoldit

Në skajet e kërcellit, degët janë lulëzime të verdha në portokalli deri në shtatë centimetra në diametër. Ato përbëhen nga një kurorë lulesh me rreze të gjata, të rregulluara zakonisht në disa rreshta, dhe një "shportë" me luleza tubulare në formë hinke.

Frutat e lakuara në formë unaze të bimës i dhanë asaj emrin gjerman Ringelblume.