Kirurgjia e mastektomisë: Përkufizimi, arsyet, procesi dhe rreziqet

Çfarë është një mastektomi?

Mastektomia është heqja e gjëndrës së qumështit në njërën ose të dyja anët (mastektomia e njëanshme ose dypalëshe). Emra të tjerë për këtë operacion janë mastektomia ose ablatio mammae. Ekzistojnë disa procedura për heqjen e gjirit:

 • mastektomia e thjeshtë
 • mastektomia radikale (operacion sipas Rotter dhe Halsted)
 • mastektomia radikale e modifikuar
 • mastektomia nënlëkurore
 • mastektomia me kursim të lëkurës

Zgjedhja e procedurës kirurgjikale bëhet nga mjeku që merr pjesë në konsultim me pacientin në varësi të arsyes së ndërhyrjes. Nëse është e nevojshme, gjëndra mamare e hequr mund të rindërtohet gjatë së njëjtës procedurë, për shembull me implante silikoni ose me yndyrë autologe.

Kur kryhet mastektomia?

 • raporti i pafavorshëm i madhësisë së tumorit me gjirin
 • Shfaqja e vendeve të shumta të kancerit në kuadrantë të ndryshëm të gjirit (multicentricity)
 • Kanceri "inflamator" i gjirit (karcinoma inflamatore e gjirit)
 • Sëmundjet shoqëruese që nuk lejojnë kimioterapinë ose terapinë me rrezatim
 • Rezultati kozmetik i pritshëm i pakënaqshëm me terapinë e ruajtjes së gjirit
 • nëse nuk është i mundur rrezatimi pasues pas terapisë për ruajtjen e gjirit
 • dëshira e pacientit

Rast i veçantë: Mastektomia profilaktike

Një mastektomi parandaluese ose parandaluese (mastektomia profilaktike) mund të jetë e dobishme nëse gratë kanë treguar se kanë një predispozitë gjenetike ndaj sëmundjes.

Prandaj, bartësit e gjeneve të tilla të rrezikut ndonjëherë vendosin të bëjnë mastektomi si masë paraprake – përpara se një tumor të mund të zhvillohet. Një shembull i spikatur i kësaj është aktorja Angelina Jolie.

Megjithatë, një predispozitë gjenetike është përgjegjëse për vetëm disa raste të kancerit të gjirit: gjenet e rrezikut mund të zbulohen vetëm në pesë deri në dhjetë përqind të të gjitha grave me kancer gjiri.

Mastektomia tek meshkujt

Tek meshkujt me kancer të gjirit, pothuajse gjithmonë kryhet mastektomia totale; Operacioni për ruajtjen e gjirit zakonisht nuk këshillohet këtu.

Çfarë bëni gjatë një mastektomie?

Para operacionit

Kirurgjia e vërtetë

Detajet e mastektomisë aktuale varen nga procedura e zgjedhur kirurgjikale:

Mastektomia e thjeshtë

Në një mastektomi të thjeshtë, kirurgu bën një prerje në formë boshti në mënyrë tërthore rreth thithkës. Nëpërmjet kësaj, ai heq gjoksin – thithkën dhe lëkurën, indin dhjamor dhe indin lidhor që mbulon muskulin gjoksor. Nyjet limfatike në sqetull janë lënë në vend.

Mastektomia radikale (operacion sipas Rotter dhe Halsted)

Mastektomia radikale e modifikuar

Mastektomia nënlëkurore dhe mastektomia që kursen lëkurën

Në mastektominë nënlëkurore, indi i gjirit hiqet përmes një prerjeje në rrudhën e pjesës së poshtme të gjirit. Lëkura e gjirit dhe thithka janë të ruajtura. Një variant i kësaj teknike është mastektomia që kursen lëkurën: këtu, mjeku heq thithin e gjirit, por jo lëkurën që mbulon gjoksin.

Pas operacionit

Pasi të përfundojë operacioni, kirurgu vendos një sistem kullimi të plagës në zgavrën e plagës nëpërmjet një tubi gome. Kjo lejon që gjaku dhe sekrecionet e plagëve të rrjedhin pas operacionit. Skajet e plagës tani vendosen së bashku pa tension dhe qepen me kujdes. Më pas mjeku e vesh plagën në mënyrë sterile dhe pacienti dërgohet në dhomën e rikuperimit për t'u shëruar nga anestezia.

Cilat janë rreziqet e një mastektomie?

 • Gjakderdhje dhe hemorragji postoperative që mund të kërkojnë transfuzion gjaku ose kujdes pas operacionit
 • Mavijosje dhe kongjestion i lëngut të plagës
 • Dëmtimi i nervave
 • Infeksionet dhe inflamacionet
 • Çrregullimet e shërimit të plagës
 • Çrregullim i drenazhit limfatik për shkak të heqjes së nyjeve limfatike
 • dhëmbëza e tepruar
 • rezultat kozmetikisht i pafavorshëm me tërheqje/deformime
 • Të rralla: lëkura që vdes, veçanërisht me mastektominë e kursyer në lëkurë
 • stresi psikologjik për shkak të imazhit të ndryshuar të trupit

Çfarë duhet të kem parasysh pas një mastektomie?

Meqenëse nyjet limfatike në sqetull hiqen shpesh gjatë një mastektomie, mund të ketë probleme drenazhimi dhe rrjedhimisht akumulimi i lëngjeve në indin e krahut (limfedema). Nëse është e nevojshme, mjeku juaj do të përshkruajë terapinë e drenazhit limfatik, në të cilën rrjedhja e limfës nxitet duke përkëdhelur dhe masazhuar krahun.

Ja si mund ta parandaloni vetë limfedemën pas mastektomisë:

 • Nëse është e mundur, mbajeni krahun të shtrirë dhe pak me kënd larg nga pjesa e sipërme e trupit
 • Shmangni veshjet e ngushta
 • Shmangni ekspozimin ndaj nxehtësisë së madhe (sauna, banja dielli), në përgjithësi mos trajtim termik i krahut të prekur
 • Shmangia e tendosjes, për shembull me ngritjen e rëndë

Për të shmangur mbingarkimin e plagës, edhe nëse ndiheni të aftë, duhet të keni ndihmë me aktivitetet e jetës së përditshme (si higjiena personale, veshja) gjatë ditëve të para pas mastektomisë.