Mastoiditi: Simptomat dhe trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: ënjtje dhe skuqje e ndjeshme ndaj presionit dhe dhimbjes pas veshit, ethe, rënie e dëgjimit, lodhje, rrjedhje e lëngjeve nga veshi; në formë të maskuar, simptoma më jospecifike si dhimbje barku dhe dhimbje koke
 • Trajtimi: administrimi i antibiotikëve, shpesh nëpërmjet qarkullimit të gjakut, zakonisht kirurgji me heqjen e zonës së inflamuar
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Infeksioni bakterial zakonisht pas infeksionit të veshit të mesëm trajtohet shumë vonë ose jo mjaftueshëm; kullimi i penguar i sekrecioneve ose një sistem imunitar i dobësuar favorizojnë zhvillimin e tij
 • Diagnoza: Historia mjekësore, ekzaminimi i jashtëm, otoskopia, testi i dëgjimit, ekzaminimet e mëtejshme; për të gjetur komplikacione, ndër të tjera, rëntgen dhe tomografinë kompjuterike.
 • Prognoza: Nëse trajtohet në kohë, sëmundja zakonisht shërohet shpejt dhe përgjithmonë; nëse nuk trajtohet, janë të mundshme komplikime kërcënuese për jetën si absceset në tru.

Çfarë është mastoiditi?

Mastoiditi (i quajtur edhe mastoiditi) është një inflamacion purulent i kockës që ndodhet prapa veshit. Kjo kockë (e quajtur mjekësisht os mastoideum ose mastoid) ka një formë të zgjatur, të mprehtë që nga distanca i ngjan një lythjeje, prandaj emri proces mastoid (pars mastoidea).

Pjesa e brendshme e procesit mastoid nuk është plotësisht e mbushur me masë kockore; brendësia e saj është pjesërisht e mbushur me zgavra të veshura me qeliza mukoze. Në mastoidit, inflamacioni ekziston këtu.

Mastoiditi është ndërlikimi më i zakonshëm i otitit media sot. Infeksionet e veshit të mesëm prekin kryesisht fëmijët dhe adoleshentët, ndërsa të rriturit preken më rrallë. Prandaj, mastoiditi shfaqet më shpesh në fëmijëri. Është një sëmundje e rrallë për shkak të opsioneve të mira të trajtimit për otitis media. 1.2 deri në 1.4 fëmijë nga 100,000 XNUMX fëmijë janë të prekur nga ky ndërlikim.

Mastoiditi kronik

Për t'u diferencuar nga mastoiditi akut është mastoiditi kronik, i njohur edhe si mastoiditi i maskuar ose mastoiditi i mbuluar. Mastoiditi kronik ndodh disi më rrallë se mastoiditi akut, por është më i rrezikshëm. Në këtë rast, procesi mastoid gjithashtu bëhet i përflakur. Megjithatë, ky inflamacion nuk manifestohet me simptomat klasike të mastoiditit (si ethe ose dhimbje).

Si e dalloni mastoiditin?

Simptomat e mastoiditit shfaqen rreth dy deri në katër javë pas fillimit të otitit media akut. Në shumicën e rasteve, simptomat tashmë janë ulur dhe papritmas ndizen përsëri. Arsyeja më pas mund të jetë mastoiditi.

Në përgjithësi, simptomat e mastoiditit janë të ngjashme me ato të otitit media. Prandaj, për një person laik është shumë e vështirë të bëhet dallimi midis dy sëmundjeve. Sido që të jetë, këshillohet që ato të trajtohen sa më shpejt që të jetë e mundur. Si rregull i përgjithshëm, këshillohet që të konsultoheni me një mjek si masë paraprake nëse shfaqen një ose më shumë nga simptomat e mëposhtme:

 • Dhimbje brenda dhe rreth veshit. Një dhimbje e vazhdueshme, pulsuese është tipike.
 • "Pulsi i pulsit" në vesh
 • Ethe e zgjatur
 • Dëgjimi përkeqësohet
 • Shqetësim, shqetësime të gjumit, të qara të dhunshme (tek foshnjat)
 • Lodhje

Nëse ënjtja është e rëndë, ajo e shtyn veshin poshtë anash. Si rezultat, veshja zgjat dukshëm. Përveç kësaj, sasi të mëdha të një lëngu qumështor shpesh zbrazen nga veshi. Pacienti mund të refuzojë ushqimin dhe të duket apatik.

Tek fëmijët e vegjël, është e vështirë të përcaktohet saktësisht se cilat janë simptomat. Një shenjë e otitit media dhe mastoiditit është kur fëmijët shpesh kapin veshët ose tundin kokën përpara dhe mbrapa. Shumë fëmijë të vegjël përjetojnë nauze dhe të vjella. Mastoiditi është shpesh më pak i rëndë tek foshnjat sesa tek fëmijët më të rritur.

Si shfaqet mastoiditi i maskuar?

Mastoiditi i maskuar ose kronik nuk tregohet qartë nga simptoma të tilla si ënjtje ose skuqje. Ndodhin simptoma jo specifike si lodhje e përgjithshme, dhimbje barku, dhimbje koke, lodhje ose humbje oreksi.

Si ta trajtojmë mastoiditin?

Mjeku e trajton mastoiditin si infeksionet e tjera bakteriale me antibiotikë. Varësisht se cilët patogjenë janë përgjegjës për mastoiditin, antibiotikë të ndryshëm janë veçanërisht të dobishëm. Nëse patogjenët e saktë nuk janë përcaktuar (ende), mjeku zakonisht përdor një antibiotik me spektër të gjerë, siç është një përbërës aktiv nga grupi i penicilinës. Ato janë efektive kundër një sërë bakteresh të ndryshme, por janë veçanërisht efektive kundër stafilokokut dhe streptokokut, patogjenët më të zakonshëm të mastoiditit.

Tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël, mjeku administron antibiotikët më lehtë përmes venave (me infuzion, "intravenoz"). Kjo siguron që ilaçi të përfundojë në rrjedhën e gjakut dhe të mos pështyhet përsëri.

Mastoiditi - kur është i nevojshëm operacioni?

Nëse mastoiditi është shumë i theksuar ose nuk ka përmirësim edhe pas disa ditësh trajtimi, është e nevojshme heqja kirurgjikale e ënjtjes. Për këtë qëllim, mjeku heq zonat e inflamuara të procesit mastoid (mastoidektomia). Mjekët supozojnë se operacioni është pothuajse gjithmonë i nevojshëm. Vetëm disa raste trajtohen me antibiotikë.

Dy metoda kirurgjikale janë në dispozicion, mastoidektomia e thjeshtë dhe radikale. Në mastoidektominë e thjeshtë hiqen vetëm qelizat e procesit mastoid të prekur nga inflamacioni. Në mastoidektominë radikale, nga ana tjetër, praktikuesi heq struktura shtesë. Këto përfshijnë murin e pasmë të kanalit të dëgjimit të jashtëm dhe pjesën e sipërme të zgavrës timpanike të veshit të mesëm.

Për të lejuar që lëngu (zakonisht qelbi) të dalë nga veshi, mjeku vendos një tub të hollë (drenazhim) gjatë operacionit, përmes të cilit kullohet qelbi.

Operacioni kryhet gjithmonë si spital. Një prerje e vogël bëhet pas veshit përmes të cilit kryhet operacioni. Prerja shërohet shpejt.

Pas operacionit, individët e prekur duhet të qëndrojnë në spital për rreth një javë. Pas kësaj, ato zakonisht janë pa simptoma. Së bashku me operacionin, terapia me antibiotikë jepet për të vrarë çdo bakter të mbetur në trup.

Çfarë mund të bëhet në rast të mastoiditit kronik?

Pasi diagnostikohet, mjeku trajton mastoiditin kronik me antibiotikë dhe në shumicën e rasteve me kirurgji.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Shkaktarët e mastoiditit tek foshnjat dhe fëmijët janë zakonisht bakteret si pneumokokët, streptokokët dhe Haemophilus influenzae tipi b, dhe shpesh stafilokokët tek foshnjat. Meqenëse nuk ka rrugë të jashtme që të çon drejtpërdrejt në procesin mastoid, mastoiditi është zakonisht rezultat i sëmundjeve të tjera.

Në shumicën e rasteve, mastoiditi paraprihet nga një zinxhir i rregullt infeksionesh. Fëmijët shpejt dhe shpesh infektohen me lloje të ndryshme virusesh, të cilat më pas shkaktojnë inflamacion të fytit dhe faringut. Infeksioni viral ul mbrojtjen e trupit. Kështu, zhvillohet lehtësisht një infeksion shtesë me baktere (superinfeksion).

Drenazhimi i penguar i sekrecioneve gjatë infeksioneve favorizon mastoiditin. Kjo ndodh, për shembull, në rastin e një hunde të fryrë rëndë ose veshëve të bllokuar. Një sistem imunitar i dobësuar gjithashtu favorizon infeksionet. Një dobësim i mbrojtjes imune ndodh, për shembull, në kontekstin e terapisë me disa antibiotikë ose kortikosteroide (për shembull, kortizon), si dhe në disa sëmundje kronike (për shembull, një infeksion HIV ose diabeti mellitus).

Ekzaminimet dhe diagnoza

Nëse dyshohet për mastoidit, një specialist i veshit, hundës dhe fytit (ENT) është personi i duhur për t'u kontaktuar. Në një konsultë fillestare, ai ose ajo do të marrë historinë tuaj mjekësore (anamnezën). Ju do të keni mundësinë të përshkruani simptomat tuaja në detaje. Në rastin e fëmijëve, prindërit zakonisht japin informacion. Mjeku do të bëjë pyetje të tilla si:

 • A keni vuajtur ju (ose fëmija juaj) kohët e fundit nga një infeksion?
 • Sa kohë keni simptomat?
 • A keni vënë re rrjedhje nga veshi?

Me ndihmën e një pasqyre të veshit (otoskopi), ai ekzaminon daullen e veshit dhe kanalin e jashtëm të dëgjimit. Ky ekzaminim quhet otoskopi. Nëse ka një ënjtje të daulles së veshit, kjo zbulohet, ndër të tjera, nga një refleks i dritës, i cili ndodhet në një vend të ndryshëm në daulle sesa në një vesh të shëndetshëm. Përveç kësaj, veshi është skuqur nga brenda.

Diagnoza e mëtejshme bëhet në spital nëse ekziston një dyshim i bazuar mirë për mastoidit. Kjo është e dobishme në mënyrë që terapia të fillojë sa më shpejt që të jetë e mundur dhe sepse mund të jetë e nevojshme ndërhyrja kirurgjikale. Në këtë pikë, më së voni, bëhet analiza e gjakut. Nëse ka inflamacion në trup, vlerat e caktuara të testit të gjakut rriten. Këto përfshijnë numrin e qelizave të bardha të gjakut (leukocitet), vlerën e proteinës C-reaktive dhe shkallën e sedimentimit të qelizave të gjakut.

Mjekët konfirmojnë më tej diagnozën me ndihmën e një radiografie ose një tomografie kompjuterike. Imazhet që rezultojnë tregojnë ndonjë ndërlikim - për shembull, nëse qelbi është grumbulluar në zonat përreth.

Shpesh është e vështirë të bësh një radiografi dhe një tomografi kompjuterike të fëmijëve të vegjël, sepse ata shpesh nuk shtrihen mjaftueshëm. Prandaj, në disa raste, nëse ka gjetje të qarta që mbështesin dyshimin për mastoidit, mjekët nuk i kryejnë këto ekzaminime shtesë.

Një test dëgjimi është gjithashtu zakonisht pjesë e një ekzaminimi.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Prognoza e mastoiditit varet nga momenti kur zbulohet infeksioni. Për të shmangur sëmundjet dytësore, mjeku trajton mastoiditin sa më shpejt të jetë e mundur. Sa më vonë të fillojë terapia, aq më shumë kohë duhet të përhapen bakteret në trup dhe aq më shumë mund të ndodhin komplikime.

Nëse terapia fillon me kohë, komplikimet e mastoiditit zakonisht mund të shmangen. Me trajtim të vazhdueshëm, mastoiditi shërohet brenda disa ditësh deri në javë. Ndërkohë, simptomat vazhdojnë të ulen. Dëmtime të përhershme, si humbja e dëgjimit, ndodh rrallë.

Komplikimet e mastoiditit

Nëse mastoiditi mbetet i patrajtuar, megjithatë, komplikime serioze janë të mundshme. Nëse grumbullimi i qelbit nuk derdhet nga jashtë, ai do të kërkojë rrugë shpëtimi rreth procesit mastoid. Kjo mund të rezultojë në një grumbullim të kapsuluar të qelbit poshtë mastoidit në periosteum.

Është gjithashtu e mundur që qelbja të depërtojë midis kockave dhe meningjeve më të jashtme (abscesi epidural). Gjithashtu është e mundur që qelbi të depërtojë në muskujt anësor të qafës (abscesi Bezold).

Është e mundur që bakteret të përhapen më tej në trup nga procesi mastoid. Është veçanërisht e rrezikshme nëse ato përhapen në meningje (meningjiti) ose në veshin e brendshëm (labirintiti). Nëse bakteret hyjnë në gjak, ndodh helmimi i gjakut (sepsis), i cili është edhe fatal në rrethana të pafavorshme.

Nervi i fytyrës, i cili ndër të tjera është përgjegjës për muskujt e fytyrës, gjithashtu shkon pranë mastoidit. Nëse kjo dëmtohet, shurdhimi i përhershëm dhe paraliza e fytyrës janë pasoja të mundshme.

Nëse shfaqen komplikime, mastoiditi mund të marrë një kurs kërcënues për jetën në raste ekstreme. Nëse simptomat e një infeksioni të veshit të mesëm nuk përmirësohen ose nëse ato rishfaqen pas përfundimit të terapisë me antibiotikë, ju lutemi konsultohuni me mjekun tuaj.

Parandalim

Është e rëndësishme që një infeksion i veshit të mesëm të trajtohet menjëherë. Duke vepruar kështu, këshillohet të ndiqni udhëzimet e mjekut pa dështuar. Nëse nuk e merrni antibiotikun rregullisht ose e merrni për një kohë shumë të shkurtër, është e mundur që disa baktere të mbijetojnë në vesh dhe të shumohen përsëri pasi të keni ndërprerë marrjen e antibiotikut.

Nëse në rastin e një infeksioni të veshit të mesëm, simptomat nuk janë qetësuar pas dy javësh, nëse ato rriten pavarësisht trajtimit, ose nëse përsëriten pas njëfarë kohe, konsultohuni përsëri me një mjek për të zvogëluar rrezikun e mastoiditit.