Mbipesha (Obeziteti): Histori Mjekësore

Histori mjekesore (historia e sëmundjes) përfaqëson një komponent të rëndësishëm në diagnozën e trashje (mbipeshë) Histori familjare

 • A ka ndonjë ndodhi të shpeshtë të mbipeshes në familjen tuaj?

Historia sociale

 • Cili eshte profesioni juaj?
 • A ka ndonjë dëshmi të stresit ose tendosjes psikosociale për shkak të situatës tuaj familjare?

Aktual histori mjekesore/ histori sistemike (ankesa somatike dhe psikologjike).

 • A vuani nga simptoma të tilla si gulçim, djersitje e shtuar, dhimbje shpine dhe nyjesh?
 • A vuani nga pesha juaj e tepërt?
 • A ndiheni në depresion për shkak të peshës trupore?
 • A keni ndjenja inferioriteti?
 • A keni probleme me gjumin?
 • Keni humor depresiv?

Anamneza vegjetative duke përfshirë anamnezën ushqyese.

 • A bëni mjaftueshëm ushtrime çdo ditë?
 • A fle mjaftueshëm?
 • A jeni ushqyer me gji si fëmijë?
 • A hani një dietë të ekuilibruar çdo ditë? Cilat ushqime janë pjesë e kësaj për ju?
  • A keni tendencë të hani ushqime me shumë yndyrë?
 • A pini duhan? Nëse po, sa cigare, puro ose tuba në ditë?
 • A pini alkool? Nëse po, çfarë pije dhe sa gota në ditë?
 • A përdorni drogë? Nëse po, cilat ilaçe dhe sa shpesh në ditë ose në javë?

Vetë-historia

 • Kushtet para-ekzistuese (çrregullime metabolike; probleme psikologjike).
 • operacionet
 • Alergjia
 • Shtatzënat

Historia e ilaçeve (Medikamentet pasuese rrisin oreksin ose zvogëlojnë shpenzimin e energjisë - rezulton rritja e peshës trupore).

Histori mjedisore

 • Bisfenol A (BPA) si dhe bisphenol S (BPS) dhe bisphenol F (BPF) shoqërohen me trashje te fëmijët; zbulimi i BPF (përkundër moszbulimit) tregoi një lidhje me mbipesha abdominale (OSE 1.29) dhe BMI (BPA konsiderohet një ndërprerës endokrin dhe obezogjen)
 • Phthalates (plastifikuesit që përdoren në industrinë e plastikës), këto ndodhin sidomos në produktet yndyrore (djathi, suxhuku, etj.) shëndetësor duke ndryshuar sistemin hormonal.