MCA: Kuptimi, Vlera Normale

Çfarë është MCA?

MCA është shkurtesa e "antigjenit të lidhur me kancerin si mucin". Është një antigjen që gjendet në glikoproteinën MUC-1 (përbërja karbohidrate-proteinë). E vendosur në membranën qelizore, glikoproteina MUC-1 ndihmon qelizat e kancerit të shmangin përgjigjet imune dhe redukton kontaktin me qelizat e shëndetshme fqinje.

Megjithatë, jo të gjitha qelizat e kancerit prodhojnë këtë proteinë të veçantë. Kur ato ndodhin, antigjenet e tij si MCA janë të zbulueshme në gjak. Më pas mund t'i përdorni këto si shënues të tumorit. Markerët e tumorit janë substanca që zbulohen gjithnjë e më shumë në trup në disa lloje kanceri. Ato ndihmojnë për të vlerësuar rrjedhën e sëmundjes. Megjithatë, vlerat e ndryshuara të matura gjenden edhe në disa sëmundje beninje.

Kur përcaktohet MCA?

Cilat janë vlerat standarde të MCA?

Gama e referencës për MCA varet nga metoda. Gama e rekomanduar për të rriturit në serumin e gjakut është deri në 15 U/ml.

Çfarë nënkuptojnë vlerat e ulëta të MCA?

Nivelet e ulëta të MCA nuk kanë asnjë rëndësi mjekësore. Ata nuk përjashtojnë sëmundjen.

Në cilat raste është ngritur MCA?

Nivelet e larta të MCA tregojnë se sasi të mëdha të glikoproteinës MUC-1 janë të pranishme në trup. Ky mund të jetë rasti me kancerin e gjirit. Megjithatë, si një vlerë relativisht jo specifike, MCA mund të rritet edhe në shumë sëmundje të tjera.

Kështu, shkaqet e zakonshme të niveleve të ngritura të MCA përfshijnë:

  • sëmundjet beninje të mëlçisë, për shembull inflamacioni akut i mëlçisë (hepatiti) ose cirroza e mëlçisë (tkurrja e mëlçisë)
  • sëmundjet beninje të gjirit, për shembull fibroadenoma (gunga beninje të gjirit)