Meloxicam: Efektet, Përdorimet, Efektet anësore

Si funksionon meloxicam

Përbërësi aktiv meloxicam frenon enzimën ciklooksigjenazë (COX), e cila është e rëndësishme për formimin e prostaglandinave. Prostaglandinat janë hormone të indeve që kryejnë një sërë funksionesh në trup. Enzima COX ekziston në dy nëntipe, COX-1 dhe COX-2.

COX-1 gjendet në shumë inde të trupit të njeriut. Ai është i përfshirë në formimin e prostaglandinave, të cilat kryesisht kontrollojnë proceset endogjene, siç është formimi i acidit gastrik ose qarkullimi i gjakut në veshka.

COX-2, nga ana tjetër, formohet në mënyrë specifike në indet e përflakur dhe të lënduar, në mënyrë që prostaglandina në rritje të prodhohen atje si lajmëtarë inflamatorë. Me fjalë të tjera, prostaglandinat nxisin inflamacionin këtu në mënyrë që indi i dëmtuar të furnizohet mirë me gjak dhe sistemi imunitar mund të arrijë çdo patogjen pushtues në një fazë të hershme.

Ilaçet anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs) frenojnë të dy variantet e COX, me objektivin aktual të COX-2. Inhibimi i COX-1 mendohet të jetë përgjegjës për efektet anësore, veçanërisht ato në traktin gastrointestinal.

Meloxicam frenon kryesisht COX-2 në doza të ulëta, të ngjashme me diklofenakun, por në doza më të larta kjo preferencë humbet. Prandaj, ilaçi ka më pak efekte anësore sesa NSAID më pak selektive.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Pasi substanca aktive të jetë zbërthyer në mëlçi, ajo ekskretohet në sasi përafërsisht të barabarta me jashtëqitje dhe urinë. Rreth 13 deri në 25 orë pas marrjes së meloxicam, gjysma e produkteve të tij të shpërbërjes janë ekskretuar.

Kur përdoret meloxicam?

Meloxicam është miratuar për:

  • Trajtimi simptomatik afatshkurtër i dhimbjes së osteoartritit.
  • Trajtimi simptomatik afatgjatë i artritit reumatoid ose spondilitit ankilozant (spondilitit ankiloz).

Si përdoret meloxicam

Lehtësuesi i dhimbjes dhe ilaçi inflamator meloxicam merret një herë në ditë si tabletë. Duhet të merret gjithmonë afërsisht në të njëjtën kohë të ditës në mënyrë që nivelet e gjakut të mbeten konstante.

Në varësi të ashpërsisë së gjendjes dhe dhimbjes, 7.5 deri në 15 miligramë meloxicam merren me një gotë ujë në vakt. Nuk duhet të tejkalohet doza maksimale prej 15 miligramësh në ditë.

Meloxicam gjithashtu mund të injektohet për të filluar terapinë.

Cilat janë efektet anësore të meloxicam?

Efektet anësore tipike të meloxicam përfshijnë dispepsi, nauze, të vjella, dhimbje barku, kapsllëk, fryrje dhe diarre në më shumë se dhjetë për qind të atyre që trajtohen. Rrallëherë shfaqen edhe dhimbje koke.

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni meloxicam?

contraindications

Meloxicam nuk duhet të merret nga:

  • Hipersensitiviteti ndaj meloxicam ose NSAID të tjera.
  • gjakderdhje gastrointestinale në të kaluarën nën terapi NSAID
  • ulçera të përsëritura ose gjakderdhje
  • mosfunksionim i rëndë i mëlçisë ose veshkave
  • dështimi i rëndë i zemrës (dështimi kongjestiv i zemrës)

Ndërveprimet e drogës

Meloxicam nuk duhet të merret me NSAID të tjera, sepse efektet anësore në traktin tretës dhe veshkat tipike për NSAID mund të rriten dhe nuk pritet rritje e mëtejshme e efektit.

Përdorimi i njëkohshëm i kortizonit dhe antikoagulantëve (të tillë si fenprokumon, warfarin) gjithashtu mund të rrisë efektet anësore të meloxicam dhe të çojë në gjakderdhje në traktin gastrointestinal.

Përdorimi i njëkohshëm i meloxicam me medikamente për presionin e gjakut si ACE frenuesit, agjentët dehidratues (diuretikë) dhe sartanët mund të çojë në përkeqësim të funksionit të veshkave. Prandaj, pacientët monitorohen nga një mjek në fillim të terapisë.

Shembuj të agjentëve të tillë përfshijnë:

  • Frenuesit e ACE: kaptopril, ramipril, enalapril, etj.
  • Diuretikët: hidroklorotiazidi, indapamidi, furosemidi, torasemidi, etj.
  • Sartanët: candesartan, eprosartan, valsartan etj.

Si rezultat, përbërësit aktivë mund të grumbullohen në trup dhe të arrijnë nivele toksike në gjak. Kjo është e vërtetë, për shembull, për litiumin – i përdorur për sëmundjet mendore – dhe metotreksatin (MTX), i cili përdoret për kancerin dhe sëmundjet autoimune.

Kufizimi i moshës

Tabletat meloxicam miratohen për përdorim nga mosha 16 vjeç dhe injeksione nga mosha 18 vjeç.

Shtatzënia dhe laktacioni

Në dy tremujorët e parë të shtatzënisë, meloxicam duhet të merret vetëm nëse nevojitet urgjentisht. Agjentët e studiuar më mirë janë ibuprofeni dhe acetaminofeni. Në tremujorin e fundit të shtatzënisë, meloxicam është kundërindikuar.

Përbërësi aktiv kalon në qumështin e gjirit. Prandaj nuk rekomandohet përdorimi afatgjatë në gratë që ushqehen me gji.

Si të merrni ilaçe që përmbajnë meloxicam

Meloxicam është në dispozicion me recetë në Gjermani dhe Austri në çdo dozë dhe madhësi paketimi. Në Zvicër miratimi ka skaduar dhe shpërndarja është ndërprerë.

Sa kohë ka qenë i njohur meloxicam?

Meloxicam i përket klasës së oksikameve. Ndryshe nga oksikamet e tjera, të cilat janë vetëm pak selektive në veprimin e tyre, meloxicam është COX-2 selektiv, veçanërisht në doza të ulëta.

Që nga miratimi i tij në Gjermani në 1996, ai ishte nën mbrojtje me patentë deri në vitin 2005. Që atëherë, gjenerikë të ndryshëm që përmbajnë përbërësin aktiv meloxicam kanë dalë në treg.