Menopauza: Medikamente dhe kura bimore

Ilaçe për simptomat e menopauzës

Menopauza nuk është një sëmundje dhe për këtë arsye nuk kërkon domosdoshmërisht trajtim. Megjithatë, nëse simptoma të tilla si të nxehtit dhe djersitja janë shumë të theksuara, duhet bërë diçka: ilaçe dhe këshilla të ndryshme lehtësojnë simptomat dhe ndihmojnë gratë e prekura gjatë menopauzës:

Ilaçet që përmbajnë hormone si estrogjeni janë konsideruar prej kohësh si trajtimi i zgjedhur për ndezjet e nxehta dhe bashkë. Megjithatë, tashmë dihet se kjo terapi zëvendësuese hormonale mund të shoqërohet me efekte të konsiderueshme anësore, veçanërisht kur përdoret për periudha të gjata kohore. Prandaj, shumë gra nuk lejohen ose nuk duan të përdorin preparate hormonale. Ka trajtime alternative për raste të tilla.

Preparate bimore për simptomat e menopauzës

Përgatitjet bimore për simptomat e menopauzës janë shpesh të disponueshme në formën e shtesave dietike, herë pas here edhe si një produkt medicinal që kërkon miratim.

Sojë

Tërfil i kuq

Tërfili i kuq gjithashtu përmban komponime të ngjashme me estrogjenin dhe për këtë arsye shpesh ofrohet në formën e suplementeve ushqimore. Një efekt kundër simptomave të menopauzës ende nuk është vërtetuar dhe dihet shumë pak për efektet anësore të mundshme.

Cohosh i zi

Shumë gra marrin tableta që përmbajnë ekstrakte të kohoshit të zi (Cimicifuga racemosa) për të trajtuar simptomat e menopauzës. Këto janë të miratuara si ilaçe bimore në Gjermani. Thuhet se bima medicinale redukton ndezjet e nxehta, gjendjen shpirtërore depresive, çrregullimet e gjumit dhe thatësinë vaginale. Megjithatë, jo të gjitha studimet kanë qenë në gjendje të konfirmojnë këtë efektivitet.

Efektet anësore të mundshme të Cimicifuga përfshijnë ankesat gastrointestinale, dhimbje koke, marramendje, vjellje dhe skuqje të lëkurës. Dëmtime të rënda të mëlçisë mund të ndodhin edhe me përdorim afatgjatë. Simptomat e mundshme përfshijnë zverdhje të lëkurës ose syve, urinë dukshëm të errët, humbje të oreksit, lodhje, dhimbje në pjesën e sipërme të barkut dhe të përzier. Nëse shfaqen simptoma të tilla, gratë duhet të ndërpresin menjëherë marrjen e Cimicifuga dhe të konsultohen me një mjek.

Për më tepër, preparate të tilla nuk duhet të merren së bashku me estrogjenet ose në rastin e kancerit të gjirit.

Preparate të tjera bimore

Për simptomat e menopauzës janë të disponueshme edhe preparate që përmbajnë ekstrakte të tjera bimore mjekësore, si p.sh

  • Raven rapontike (Rheum rhaponticum)
  • Piper i murgut (Vitex agnus castus)
  • Dong Quai (Angelica sinensis)
  • Vaj esencial i aguliçes së mbrëmjes (Oenothera biennis)

Deri më sot, nuk ka qenë e mundur të vërtetohet me siguri se preparate të tilla mund të lehtësojnë të nxehtit dhe simptomat e tjera të menopauzës. Para përdorimit të tyre, gratë duhet të informohen për efektet anësore të mundshme dhe papajtueshmëritë me medikamente të tjera.

Për shembull, xhensen nuk duhet të merret së bashku me ilaçe antikoagulante (si ASA ose heparina) ose me vaj aguliçe, pasi në të kundërt mund të ketë gjakderdhje.

Menopauza: çaj i bërë nga bimë mjekësore

Përgatitjet e çajit të bëra nga bimë të ndryshme mjekësore mund të lehtësojnë simptomat e menopauzës. Sherebela, për shembull, përdoret për të luftuar djersitjen dhe balsami i limonit, valeriana, lulja e hopit dhe lulja e pasionit përdoren për çrregullimet e gjumit. Bimët medicinale ofrohen individualisht ose të kombinuara në përzierje çaji. Disa prej tyre disponohen edhe si preparate orale (si p.sh. preparatet e sherebelës me doza të larta).

Kantarioni është gjithashtu një bimë medicinale e njohur. Ka një efekt të dëshmuar për ngritjen e humorit – dhe disponimi depresiv dhe ndryshimet e humorit janë efekte anësore të mundshme të menopauzës. Ilaçet që përmbajnë kantarionin janë në dispozicion, si dhe suplementet dietike dhe preparatet e çajit që përmbajnë këtë bimë mjekësore.

Çfarë është menopauza?