Cikli menstrual - 40 vjet në një rreth

Pothuajse 40 vjet kalojnë nga gjakderdhja e parë menstruale dhe menopauza. Çdo muaj, trupi femëror përgatitet për shtatzëninë eventuale. Mesatarisht, cikli zgjat 28 ditë. Megjithatë, trupi i femrës nuk është një makinë, dhe kohëzgjatja prej 21 ditësh dhe 35 ditësh janë normale. Për shumicën e grave, cikli gjithashtu luhatet brenda këtyre kufijve me kalimin e viteve.

Rritjet dhe uljet e hormoneve

“Faza e përhapjes ose e ngritjes: Nën ndikimin e hormonit FSH, disa folikula fillojnë të maturohen në vezore. Si rregull, një folikul shpejt krijohet dhe vazhdon të rritet si i vetmi. Folikuli i pjekur prodhon gjithnjë e më shumë estrogjen. Hormoni femëror siguron që shtresa e brendshme e mitrës të rritet.

Veza e pjekur tani është në gjendje të fekondohet për rreth 24 orë.

“Faza e sekretimit ose e trupit të verdhë: Pas ovulacionit, folikuli i zbrazët mbetet në vezore. Ky i ashtuquajtur corpus luteum tani ndërron prodhimin e hormoneve dhe sekreton më shumë progesterone. Kjo substancë lajmëtare përgatit mitrën për një vezë të fekonduar: Lëndët ushqyese depozitohen në membranën mukoze. Në të njëjtën kohë, nivelet e estrogjenit në trup bien.

“Mestruacionet: Indet e tepërta nga mitra derdhen gjatë gjakderdhjes menstruale.

Dita e parë e menstruacioneve është gjithashtu dita e parë e ciklit të ri: folikulat piqen përsëri dhe rreshtimi i mitrës rindërtohet nën ndikimin e rritjes së niveleve të estrogjenit. Prandaj, qëllimi i menstruacioneve është të heqë mukozën e vjetër të mitrës dhe të krijojë vend për një rreshtim të ri që do të bëjë të mundur përsëri shtatzëninë në ciklin e ardhshëm.

Kontraceptivët hormonalë çaktivizojnë ciklin natyror. Për shkak se trupi furnizohet me hormone seksuale nga jashtë, ai ndalon së prodhuari substancat e veta të dërguara. Vezoret janë "të paralizuara" dhe vezët dhe endometriumi nuk piqen më.

Estrogjenet - 21 + 7 ditë

Progestogjenet - 28 ditë

Kontraceptivët me bazë progestinike (minipilula e re, minipilula, shkopinj kontraceptiv, injeksione tre mujore) reduktojnë aktivitetin e endometrit. Meqenëse nuk shtohet estrogjen (si me pilulën e kombinuar), grumbullimi ciklik i mukozës nuk ndodh. Gjakderdhja bëhet më e rrallë dhe më e dobët, dhe në disa gra nuk ka fare gjakderdhje.