Metformina: Efektet, Fushat e Aplikimit, Efektet anësore

Si funksionon metformina

Metformina është një ilaç për uljen e sheqerit në gjak. Veprimi i tij i saktë, si dhe efektet anësore të metforminës, rezultojnë nga një sërë efektesh që ilaçi ushtron në trup:

Pas një vakti të pasur me karbohidrate, pankreasi sekreton hormonin insulinë për të mbajtur nivelet e glukozës në gjak brenda kufijve normalë. Sheqernat që përmbahen në ushqim treten në zorrë dhe përthithen në gjak në formën e njësisë bazë të glukozës.

Glukoza që qarkullon në gjak arrin në qelizat e synuara përmes insulinës së sekretuar, ku është e disponueshme për prodhimin e energjisë. Mëlçia dhe muskujt gjithashtu mund të ruajnë glukozën e tepërt dhe ta lëshojnë atë përsëri në gjak sipas nevojës. Përveç kësaj, mëlçia mund të formojë glukozë edhe nga lëndë ushqyese të tjera si yndyrat dhe aminoacidet (blloqet ndërtuese të proteinave).

Efektet shtesë të metforminës: Ajo vonon marrjen e glukozës në zorrë, kështu që nivelet e glukozës në gjak rriten më pak pas ngrënies (niveli i glukozës në gjak pas ngrënies) dhe rrit ndjeshmërinë ndaj insulinës (dmth. metformina siguron që qelizat e synuara të përgjigjen më fort ndaj insulinës, e cila përmirëson marrjen e glukozës. në qeliza).

Metformina gjithashtu ka një efekt të dobishëm në metabolizmin e yndyrës, prandaj preferohet te pacientët me mbipeshë.

Absorbimi dhe degradimi

Pas administrimit oral (si tabletë ose tretësirë ​​të pijshëm), rreth gjysma deri në dy të tretat e përbërësit aktiv absorbohet në gjak. Metformina nuk metabolizohet në trup. Rreth 6.5 orë pas gëlltitjes, gjysma e përbërësit aktiv ekskretohet nga veshkat.

Nivele uniforme të larta të përbërësit aktiv në trup shfaqen pas një deri në dy ditë nëse merren rregullisht.

Kur përdoret metformina?

Jashtë indikacioneve të miratuara (dmth. "jashtë etiketës"), përbërësi aktiv përdoret gjithashtu në rastet e para-diabetit dhe, në disa raste, diabetit gestacional.

Normalisht, metformina merret për një periudhë më të gjatë kohore për të ndikuar pozitivisht në situatën metabolike.

Metformina dhe lindja e fëmijëve në sindromën e vezores policistike

Sindroma e vezores policistike (PCO) është një çrregullim hormonal tek gratë që mund të çojë në infertilitet, ndër të tjera. Disa studime dhe prova individuale të terapisë treguan se metformina mund të ndihmojë.

Metformina mund të përmirësojë rezistencën ndaj insulinës dhe të rrisë prodhimin anormalisht të testosteronit shpesh të pranishëm në PCO, duke u mundësuar pacientëve të mbeten shtatzënë.

Përdorimi i metforminës pas shtatzënisë ndryshon shumë nga individi në individ dhe vendoset rast pas rasti nga mjeku kurues.

Si përdoret metformina

Në mënyrë tipike, 500 deri në 850 miligramë metforminë merren dy deri në tre herë në ditë me ose pas ngrënies. Pas 10-15 ditësh, mjeku që merr pjesë vlerëson efektin e trajtimit në nivelet e glukozës në gjak dhe, nëse është e nevojshme, rrit dozën. Doza e metforminës mund të rritet në maksimum 1000 miligramë tri herë në ditë – që korrespondon me një dozë ditore prej 3000 miligramësh.

Në rastet e uljes së pamjaftueshme të glukozës në gjak, niveleve shumë të larta të glukozës në gjak në fillim të terapisë ose sëmundjeve shoqëruese (p.sh. sëmundje të sistemit kardiovaskular ose veshkave), metformina kombinohet me përbërës të tjerë aktivë:

Në Gjermani, Austri dhe Zvicër, preparatet e kombinuara të metforminës janë të disponueshme me agjentët e tjerë të mëposhtëm për uljen e glukozës në gjak: pioglitazone, gliptina të ndryshme (frenuesit e enzimës DPP4) dhe gliflozinat (frenuesit e një transportuesi specifik natriumi-glukozë në veshka. ).

Mund të merret parasysh edhe kombinimi me insulinë.

Efektet anësore nga metformina zakonisht ndodhin në fillim të terapisë dhe përmirësohen ndjeshëm pas disa ditësh deri në javë.

Shumë shpesh (në më shumë se një në dhjetë pacientë), shfaqen simptoma të traktit tretës, të tilla si nauze, të vjella, diarre dhe dhimbje barku. Këto efekte anësore mund të përmirësohen nëse metformina merret me vakte. Më pas, trakti tretës bëhet më pak i irrituar.

Shpesh (në një në dhjetë deri në një në njëqind pacientë), ndodhin ndryshime në shije (veçanërisht një shije metalike). Këto nuk kanë vlerë klinike, por mund të jenë shumë shqetësuese.

Shumë rrallë (në më pak se një në dhjetë mijë pacientë), zhvillohet efekti anësor i acidozës laktike. Kjo përfshin acidifikimin e trupit nga acidi laktik, i cili është vërejtur kryesisht te pacientët me sëmundje të veshkave. Shenjat e acidozës laktike të metforminës përfshijnë dhimbje muskulore, keqtrajtim, dhimbje barku, frymëmarrje të vështirësuar dhe temperaturë të ulët të trupit.

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni metforminë?

contraindications

Marrja e metforminës është kundërindikuar në:

  • mbindjeshmëria ndaj substancës aktive
  • @ acidoza laktike
  • dëmtim i rëndë i mëlçisë dhe i veshkave

Dy ditë para deri në dy ditë pas operacionit dhe për ekzaminimet me rreze X që përfshijnë administrimin intravenoz të kontrastit duhet të ndërpritet me përdorimin e metforminës.

Ndërveprimet e drogës

Nuk rekomandohet marrja e metforminës njëkohësisht me barnat e mëposhtme:

  • Medikamente që ndikojnë në glukozën në gjak si glukokortikoidet (“kortizoni”) dhe stimuluesit e qarkullimit të gjakut (simpatomimetikët)
  • @ medikamente të caktuara diuretike (veçanërisht diuretikët e lakut)

Ekspertët rekomandojnë gjithashtu shmangien e alkoolit gjatë terapisë me metforminë.

Kufizimi i moshës

Metformina është miratuar për përdorim tek fëmijët dhe adoleshentët mbi moshën dhjetë vjeç, në kombinim me insulinë nëse është e nevojshme.

Shtatzënia dhe laktacioni

Ushqyerja me gji lejohet pa kufizime gjatë marrjes së metforminës.

Si të merrni ilaçe me metforminë

Në Gjermani, Austri dhe Zvicër, preparatet që përmbajnë metforminë janë të disponueshme vetëm me recetë në çdo dozë dhe mund të merren vetëm në farmaci.

Sa kohë është njohur metformina?

Klasa e biguanideve të cilës i përket metformina u modelua kimikisht sipas një substance natyrale që gjendet në dorëzonjën (Galega officinalis), e cila është përdorur prej kohësh në mjekësinë popullore.

Në vitin 1929, u zbulua për herë të parë se metformina mund të ulte në mënyrë efektive nivelet e glukozës në gjak. Sidoqoftë, pasi u bë e mundur pothuajse në të njëjtën kohë të nxirret insulina, me të cilën sheqeri në gjak mund të ndikohet edhe më efektivisht, metformina nuk u hetua më tej.