Midazolam: Efektet, fushat e aplikimit, efektet anësore

Si funksionon midazolami

Midazolam është një e ashtuquajtur benzodiazepine. Benzodiazepinat lidhen me receptorin e acidit gama-aminobutirik (receptor GABA) në sistemin nervor qendror dhe rrisin efektin e lajmëtarit natyror GABA. Në këtë mënyrë, ato kanë efekte antiankthi (anksiolitike), qetësuese, relaksuese muskulare dhe antikonvulsante të varur nga doza.

Një nga këto substanca të dërguara është GABA. Ai ka një efekt frenues në sistemin nervor sapo lidhet me vendet e tij të kyçjes (receptorët). Midazolam rrit gjasat që GABA të lidhet me receptorin e tij, duke çuar kështu në efektet e përshkruara në fillim.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Kur përdoret midazolam?

Indikacionet për përdorimin (indikacionet) e midazolamit përfshijnë:

 • Qetësim para procedurave kirurgjikale ose diagnostike
 • Qetësim në njësinë e kujdesit intensiv (veçanërisht të pacientëve të ventiluar)
 • Induksioni i anestezisë
 • Trajtimi afatshkurtër i çrregullimeve të gjumit
 • Trajtimi i konfiskimeve akute të zgjatura

Si përdoret midazolam

Normalisht, doza është midis 7.5 dhe 15 miligramë midazolam dhe midis 2.5 dhe 5 miligramë për foshnjat dhe fëmijët e vegjël. Meqenëse efekti është relativisht i shpejtë, ilaçi duhet të administrohet rreth gjysmë ore para qetësimit të dëshiruar.

Për krizat akute, tretësira orale vendoset direkt në zgavrën me gojë midis mishrave të dhëmbëve dhe faqes.

Cilat janë efektet anësore të midazolamit?

Përdorimi i përsëritur mund të zgjasë kohëzgjatjen e veprimit të midazolamit.

Çfarë duhet pasur parasysh kur përdorni midazolam?

contraindications

Midazolam nuk duhet të përdoret në:

 • sëmundje të rënda të frymëmarrjes
 • @varësia nga droga
 • Sindroma e apnesë së gjumit
 • myasthenia gravis (dobësi muskulore e ndërmjetësuar nga autoimune)
 • mosfunksionim i rëndë i mëlçisë

ndërveprime të drogës

Në veçanti, barnat me veprim qendror (të tilla si drogat psikotrope, qetësuesit e dhimbjeve, pilula gjumi, ilaçet kundër alergjive) rrisin efektet dhe efektet anësore të midazolamit. Konsumimi i njëkohshëm i alkoolit është rreptësisht i ndaluar sepse efektet qetësuese përforcojnë njëra-tjetrën.

Disa substanca ngadalësojnë degradimin e qetësuesit duke frenuar enzimën CYP3A4. Si rezultat, ato rrisin efektet qetësuese të midazolamit. Kjo perfshin:

 • antifungale (të tilla si ketokonazoli, itrakonazoli)
 • Medikamente për HIV (të tilla si ritonavir)
 • barnat e zemrës (si diltiazem, verapamil)
 • ushqime si lëngu i grejpfrutit

Droga të tjera janë në gjendje të rrisin aktivitetin e CYP3A4. Midazolam më pas zbërthehet më shpejt, gjë që dobëson efektin e tij. Shembuj të barnave të tilla janë:

 • Barnat antiepileptike (të tilla si fenobarbitali, fenitoina, karbamazepina).
 • Medikamente për HIV (të tilla si efavirenz)
 • antibiotikët (si rifampicina dhe rifabutina)
 • Barnat antidiabetike (të tilla si pioglitazone)

Aftësia drejtuese dhe funksionimi i makinerive të rënda

Midazolam dëmton ndjeshëm aftësinë për të reaguar. Prandaj, pas gëlltitjes, pacientët këshillohen të mos përdorin makineri të rënda ose të mos marrin pjesë aktive në trafikun rrugor.

Potenciali i varësisë

Kufizimi i moshës

Midazolam miratohet që nga lindja nëse tregohet. Doza rregullohet individualisht.

Shtatzënia dhe laktacioni

Substanca aktive mund të përdoret gjithashtu gjatë shtatzënisë për procedurat kirurgjikale. Deri më sot nuk është raportuar asnjë rast që kjo të ketë shkaktuar dëme tek fëmija i palindur.

Dozat e vetme gjatë ushqyerjes me gji zakonisht nuk kërkojnë pushim nga ushqyerja me gji. Për trajtimin afatgjatë, të dhënat nuk janë të mjaftueshme për të dhënë një rekomandim të qartë.

Në parim, përparësi duhet t'u jepet masave kryesisht jo-drogave gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji.

Si të merrni ilaçe me midazolam

Sa kohë ka qenë i njohur midazolam?

Midazolam është një përfaqësues relativisht i ri i grupit të njohur të benzodiazepinave. Gjeneratat e mëparshme të këtyre qetësuesve ishin efektive për një kohë shumë të gjatë. Midazolam, nga ana tjetër, garanton qetësim të sigurt që zgjat vetëm rreth katër orë.