Aborti: Shenjat, Simptomat

Si mund ta dalloni një abort?

Shpesh, gjakderdhja vaginale është një tregues i abortit (abortit). Megjithatë, kjo nuk ndodh gjithmonë. Ka edhe shenja të tjera që tregojnë se një abort është i pashmangshëm ose ka ndodhur. Për shembull, nuk është e pazakontë që një abort të ndodhë si menstruacione dhe të ndodhë para se të vendoset shtatzënia.

Si e vëreni një abort në fillim të shtatzënisë?

Shpesh, një abort spontan në shtatzëninë e hershme shoqërohet me gjakderdhje që i ngjan menstruacioneve. Nëse shtatzënia nuk është ende e sigurt, ndonjëherë është e vështirë të dallosh nëse është një abort apo një periodë. Ndonjëherë aborti ndodh pa gjakderdhje si simptomë.

Dhimbjet në bark, të ngjashme me dhimbjet menstruale dhe dhimbjet e shpinës janë shenja të tjera të mundshme të abortit.

Edhe pse ka prova që gratë që vuajnë nga të përzierat gjatë shtatzënisë kanë më pak gjasa të abortojnë, kjo nuk do të thotë se gratë pa nauze kanë një rrezik më të lartë të abortit.

Testi pozitiv i shtatzënisë pavarësisht abortit?

Gjatë shtatzënisë, sasia e një hormoni të caktuar (ß-hCG, gonadotropina korionike njerëzore) rritet në gjak dhe urinë. Ky hormon zbulohet nga një test shtatzënie. Edhe pse niveli ulet pas një aborti, kjo nuk ndodh menjëherë. Prandaj, ekziston mundësia që menjëherë pas një aborti, testi i shtatzënisë të jetë ende dobët pozitiv.

Si duket gjaku gjatë një aborti?

Sa e rëndë është gjakderdhja në një abort ndryshon. Gjakderdhja e rëndë e papritur është po aq e mundshme sa edhe gjakderdhja graduale e dobët.

Kërcënuar për abort

Në abortin e kërcënuar (mjekësisht, "abortus imminens"), simptomat e para të abortit janë gjakderdhja vaginale. Në disa raste, kontraktimet shtohen si shenjë e abortit të afërt. Megjithatë, qafa e mitrës është e mbyllur. Në shumicën e rasteve, gjakderdhja shkaktohet nga një mavijosje (hematoma) e placentës.

Për gratë shtatzëna të prekura, pushimi në shtrat është më pas i rëndësishëm për të parandaluar abortin.

Aborti fillestar

Një abort fillestar quhet mjekësisht "abortus incipiens". Në kontrast me një abort të afërt, qafa e mitrës tashmë është e hapur. Shenjat e abortit përfshijnë gjakderdhje dhe kontraktime të dhimbshme. Zakonisht abortet nuk mund të parandalohen më në këtë fazë. Aborti fillestar zakonisht kalon në abort jo të plotë ose të plotë.

Aborti jo i plotë ose i plotë

Aborti i sjelljes

Kjo formë (anglisht: "Aborti i humbur") është veçanërisht tinëzare. Këtu nuk ka simptoma tipike të abortit të jashtëm. Nuk ka gjakderdhje apo dhimbje. Qafa e mitrës është e mbyllur dhe asgjë nuk nxirret. Mjeku e zbulon këtë abort me anë të ekzaminimit me ultratinguj. Ai nuk zbulon asnjë shenjë jete në embrion, si tingujt e zemrës. Përveç kësaj, mitra ndalon së rrituri.

Aborti febrile

Ky i ashtuquajtur “abortus febrilis” zakonisht shfaqet me ethe ndërmjet 38 dhe 39 gradë Celsius dhe me rrjedhje purulente nga vagina. Pa trajtim, ky lloj aborti është kërcënues për jetën. Pastaj ekziston rreziku i abortit septik me çrregullime të rënda të koagulimit të gjakut dhe madje edhe dështim të shumëfishtë të organeve.

Veza e erës

Incidenca e tij është 50 deri në 90 për qind e aborteve spontane në muajin e dytë të shtatzënisë. Ashtu si me abortin e përmbajtur, ka pak shenja të abortit. Shpesh, njollosja është simptoma e vetme.

Aborti i zakonshëm

Aborti i zakonshëm është kur një grua ka pësuar tre ose më shumë aborte. Ajo prek rreth një deri në dy përqind të të gjitha çifteve. Shkaqet më të zakonshme përfshijnë ndryshime në përbërjen gjenetike të njërit prej prindërve ose një përgjigje të dëmtuar imune tek gruaja (për shembull, sindroma antifosfolipide).

Lloji i abortit spontan dhe shenjat e abortit përcaktojnë se si trajtohet gruaja e prekur.