Misoprostol: Efektet, Aplikimi, Efektet anësore

Si funksionon misoprostol

Misoprostol është një derivat i prodhuar në mënyrë sintetike i hormonit të indeve prostaglandin E1 (dmth. i ashtuquajturi analog i prostaglandinës E1). Mund të ngjitet në qeliza të caktuara të gjëndrave të mukozës së stomakut (qelizat parietale) dhe kështu të pengojë lirimin e acidit gastrik. Kjo mund të ndihmojë në parandalimin e ulcerave të lidhura me acidin në stomak dhe duoden.

Muskujt e lëmuar të murit të mitrës kanë gjithashtu vende lidhëse (receptorë) për prostaglandinat si misoprostol. Kur substanca aktive lidhet atje, ajo shkakton kontraktime të muskujve të mitrës (kontraksione). Prostaglandinat si misoprostol gjithashtu nxisin përgatitjen e qafës së mitrës për lindje: ajo bëhet më e butë dhe më e shkurtër për të krijuar kushte të mira për kalimin e afërt të foshnjës.

Kur përdoret misoprostol?

Në Gjermani, për të rriturit me osteoartrit ose artrit reumatoid është miratuar një preparat i kombinuar (tableta) që përmban përbërësit aktivë diklofenak dhe misoprostol: diklofenaku lehtëson proceset inflamatore dhe dhimbjet e shkaktuara nga sëmundja. Megjithatë, mund të shkaktojë ulçera gastrointestinale si një efekt anësor, të cilin misoprostol i shtuar synon ta parandalojë.

Misoprostol jepet gjithashtu shumë shpesh në klinikat gjermane si kontraceptiv (për të nxitur lindjen), edhe në formë tabletash. Konsiderohet të jetë shumë efektiv dhe mund të zvogëlojë numrin e operacioneve cezariane të nevojshme. Përdoret për nxitje të lindjes pa miratim (“off label”), pra pa qenë i hetuar dhe testuar në mënyrë specifike për këtë fushë aplikimi.

Në vende të tjera, tabletat misoprostol jepen gjithashtu shumë shpesh si oksitocic - ndonjëherë pa miratim (si në Gjermani), ndonjëherë me miratim. Edhe Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) rekomandon doza të ulëta të misoprostolit si një mjet efektiv për nxitjen e lindjes - për shkak të balancës së tij të mirë rrezik-përfitim.

Si përdoret misoprostol

Tabletat e kombinuara me diklofenak dhe misoprostol për trajtimin e osteoartritit dhe artritit reumatoid miratohen vetëm për të rriturit. Nëse nuk përshkruhet ndryshe, pacientët marrin një tabletë dy herë në ditë me shumë lëngje me ushqim.

Për të ndërprerë shtatzëninë me ilaçe, gruaja fillimisht merr një dozë të vetme mifepristoni. Pas 36 deri në 48 orë, ajo merr një dozë të vetme misoprostol nën mbikëqyrjen mjekësore. Një abort ndodh në orët në vijim.

Cilat janë efektet anësore të misoprostolit?

Efektet anësore më të zakonshme të kombinimit të tabletave me diklofenak dhe misoprostol janë dhimbje barku, diarre, nauze dhe ankesa të tjera në pjesën e sipërme të barkut.

Preparati misoprostol për abortin më së shpeshti shkakton nauze, të vjella, diarre dhe dhimbje barku. Këto të fundit shkaktohen nga kontraktimet e dëshiruara të mitrës.

Tabletat misoprostol për nxitjen e lindjes (pa miratim) mund të shkaktojnë kontaminimin e lëngut amniotik nga "pështymja e fëmijëve" (mekonium: jashtëqitja e parë e fëmijës). Normalisht, mekoniumi ekskretohet vetëm në ditët e para pas lindjes. Megjithatë, kalimi i mekoniumit në mitër nën ndikimin e preparatit misoprostol nuk duhet të ketë efekte të padëshiruara tek fëmija.

Nga ana tjetër, preparati oral i misoprostolit mund të rezultojë në ndryshim të aktivitetit të lindjes: Misoprostol mund të mbistimulojë mitrën, duke shkaktuar një rritje të mprehtë të numrit të kontraktimeve - deri dhe duke përfshirë një "stuhi lindjeje" (shumë kontraktime në intervale shumë të shkurtra). . Pasojat e mundshme mund të përfshijnë mungesën e oksigjenit tek fëmija (me rrezikun e dëmtimit të trurit) dhe çarjet në murin e mitrës. Ekzistojnë gjithashtu raporte individuale të vdekjeve pas administrimit të tabletave misoprostol për të nxitur lindjen.

Çfarë duhet të kem parasysh kur përdor misoprostol?

Tabletat e kombinuara me diklofenak dhe misoprostol nuk duhet të merren nga gratë shtatzëna ose që planifikojnë një shtatzëni. Gratë në moshë riprodhuese duhet të përdorin ilaçin vetëm nëse përdorin kontracepsion të besueshëm. Nëse ndodh shtatzënia, mjekimi duhet të ndërpritet menjëherë.

Së pari, pacientët duhet të diskutojnë përdorimin e njëkohshëm të tabletave të kombinuara me medikamente të tjera me një mjek ose farmacist.

Si të merrni ilaçe me misoprostol

Preparati i kombinuar vetëm me recetë me diklofenak dhe misoprostol gjendet në farmaci.

Përgatitjet e misoprostolit për abortin dhe nxitjen e lindjes zakonisht administrohen nga mjekët ose stafi mjekësor.

Sa kohë ka qenë i njohur misoprostol?

Në vitet 1980, prodhuesi farmaceutik Pfizer hodhi në treg një preparat misoprostol oral për parandalimin dhe trajtimin e ulçerës së stomakut dhe duodenale në tregun gjerman. Është tërhequr nga tregu gjerman në vitin 2006. Në vende të tjera preparati është miratuar edhe si ilaç për stomakun. Nga atje mund të importohet në Gjermani, ku më pas përdoret në obstetrikë në shumë klinika.

Ilaçi Cytotec me përbërësin aktiv misoprostol për nxitjen e lindjes dyshohet se shkakton komplikime serioze. Këtu mund të gjeni përgjigje për të gjitha pyetjet e rëndësishme mbi këtë temë.