Veshtulla: Bimë shëruese për kancerin?

Çfarë efekti ka veshtulla?

Përgatitjet e bëra nga veshtulla përdoren shpesh në Gjermani, Austri dhe Zvicër në mjekësinë alternative si ilaçe kundër kancerit. Ato jepen si një ndihmës (adjuvant) ndaj trajtimit konvencional të kancerit.

Disa studime vërtet tregojnë se veshtulla mund të jetë efektive kundër kancerit. Megjithatë, kritikët e terapisë së veshtullit i refuzojnë ato, për shembull sepse studimet janë me të meta, nuk janë shqyrtuar nga ekspertët ose nuk plotësojnë kërkesat moderne shkencore. Në përgjithësi, nuk ka asnjë provë të qartë deri më sot se veshtulla mund të ndihmojë kundër kancerit.

Sipas mjekësisë popullore, veshtulla duhet të ketë efekt shërues edhe në sëmundje të tjera. Këto përfshijnë për shembull

Më tej, bima medicinale duket se ndihmon me ankesat mendore si palpitacionet dhe nervozizmin. Bima përdoret edhe në mjekësinë popullore për të mbështetur funksionin kardiovaskular. Mungojnë gjithashtu provat shkencore të efikasitetit në këtë fushë.

Si përdoret veshtulla?

Preparatet e standardizuara të veshtullit jepen gjithashtu ekskluzivisht si injeksione për sëmundjet degjenerative-inflamatore të kyçeve.

Sa shpesh, sa kohë dhe në çfarë doze administrohen ekstraktet e bimëve mjekësore varet nga preparati i veçantë dhe nga rekomandimet e mjekut dhe prodhuesit.

Mjekësia popullore përdor preparate të ndryshme të bimës mjekësore, për shembull çaj, pika dhe tretësirë, dragee dhe tableta.

Në mjekësinë antroposofike, eliksirët, lëngjet e freskëta të presës së bimëve dhe ekstraktet ujore të fermentuara të veshtullit rekomandohen për trajtimin e kancerit. Kjo qasje plotësuese shëruese shkon prapa tek Rudolf Steiner, themeluesi i shkollave Waldorf.

Në rast sëmundjeje, gjithmonë duhet të flisni me mjekun tuaj për terapinë e duhur.

Çfarë efektesh anësore mund të shkaktojnë produktet e veshtullit?

  • Të dridhura
  • Ethe
  • Dhimbje koke
  • Dhimbje gjoksi
  • problemet e qarkullimit të gjakut, të tilla si ngritja e shpejtë nga shtrirja
  • reagime alergjike
  • ënjtje dhe skuqje e përkohshme në vendin e injektimit

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni veshtull

Diskutoni përdorimin e bimës medicinale me një mjek me përvojë, i cili ka një përvojë të madhe si në mjekësinë konvencionale ashtu edhe në mjekësinë plotësuese.

Disa ekstrakte të veshtullit nuk duhet të injektohen në rastet e rritjes së presionit intrakranial (siç janë metastazat në tru ose tumoret e trurit), leucemia, kanceri i qelizave renale ose melanoma. Shumica e preparateve të veshtullit gjithashtu nuk rekomandohen gjatë shtatzënisë, laktacionit ose tek fëmijët.

Në përgjithësi, mbindjeshmëria ndaj proteinave, temperatura e lartë, infeksionet kronike progresive dhe në tumoret e trurit ose të palcës kurrizore konsiderohen gjithashtu si kundërindikacione.

Si të merrni produktet e veshtullit

Për përdorimin dhe dozimin e të gjitha medikamenteve të veshtullit, ju lutemi lexoni fletën e paketimit dhe pyesni mjekun ose farmacistin tuaj për këshilla.

Veshtulla: Çfarë është ajo?

Veshtulla (Viscum album) i përket familjes së veshtullave (Loranthaceae). Ato janë gjysmëshkurre me gjelbërim të përhershëm që rriten si hemiparazitë në pemët halore ose gjetherënëse (në varësi të nënspecieve) të zonave të buta në Evropë dhe Azi.

Sferike në zakon, bima mund të arrijë një diametër prej një metër. Degët e saj me pirun, të verdhë-jeshile kanë gjithashtu gjethe të gjata të verdha-jeshile, lëkurë, të zgjatura, të cilat qëndrojnë përballë njëra-tjetrës në çifte në secilin skaj të degëve të pirunizuara.