Valvula mitrale - Struktura dhe funksioni

Valvula mitrale: valvula hyrëse në zemrën e majtë.

Valvula mitrale lejon që gjaku të kalojë nga atriumi i majtë në barkushen e majtë. Për shkak të vendndodhjes së saj, ajo konsiderohet si një nga valvulat atrioventrikulare, së bashku me valvulën trikuspidale. Ashtu si tre valvulat e tjera të zemrës, ajo përbëhet nga një shtresë e dyfishtë e rreshtimit të brendshëm të zemrës (endokardi) dhe është e ashtuquajtura valvula e fletës. Në fakt ajo ka dy “fletëza”, një të përparme dhe një të pasme, prandaj quhet edhe valvul bikuspidale (latinisht: bi-=dy, cuspis=spike, majë).

Muskujt papilarë të valvulës mitrale

Litarët tendinoz ngjiten në skajet e fletëpalosjeve, duke i lidhur ato me muskujt papilarë. Këta muskuj janë zgjatime të vogla të muskulit ventrikular në barkushe. Ato parandalojnë që fletët e varura të lira të valvulës mitrale të kthehen në atrium për shkak të presionit që rezulton kur barkushe tkurret (muskuli tkurret në sistolë).

Funksioni i valvulës mitrale

Probleme të zakonshme të valvulës mitrale

Në stenozën mitrale, valvula mitrale ngushtohet, duke bërë që barkushe të mos mbushet siç duhet gjatë diastolës. Në shumicën e rasteve, stenoza e valvulës mitrale është për shkak të inflamacionit valvular të shkaktuar nga ethet reumatizmale. Vetëm rrallë është i lindur ose i kalcifikuar thjesht për shkak të konsumimit dhe plakjes.

Në regurgitim mitrale, valvula mitrale nuk mbyllet fort, duke lejuar që gjaku të kthehet nga barkushe në atrium gjatë sistolës. Kjo bën që një sasi e caktuar gjaku të "lundrojë" përpara dhe mbrapa midis atriumit dhe barkushes. Shkaqet e regurgitimit të valvulës mitrale përfshijnë endokarditin bakterial (inflamacion të valvulës së zemrës), këputje të muskujve dhe tendinave papilare (p.sh. nga dëmtimi i murit të kraharorit, operacioni ose sulmi në zemër) ose sëmundjet reumatike.

Nëse një ose të dyja fletët e valvulës fryhen në atrium gjatë sistolës, mjekët i referohen kësaj si prolapsi i valvulës mitrale. Valvula mund të jetë ende e ngushtë. Sidoqoftë, prolapsi më i rëndë i valvulës mitrale gjithashtu çon në pamjaftueshmëri të valvulës. Prolapsi ndonjëherë është i lindur, por shkaku është shpesh i paqartë. Ka tendencë të prekë më shpesh gratë me dobësi të indit lidhës. Ndonjëherë mjeku dëgjon një ose më shumë "klikime sistolike" me stetoskop gjatë prolapsit të valvulës mitrale.