Alergjia nga myku: Simptomat, Zhvillimi, Trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Alergjia ndaj mykut mund të shkaktojë shumë simptoma, zakonisht duke prekur traktin respirator, lëkurën ose traktin tretës.
 • Shkaqet: Alergjia ndaj mykut shkaktohet nga sensibilizimi ndaj komponentëve të ndryshëm të kërpudhave; kontakti intensiv (ekspozimi i shtuar) favorizon zhvillimin e një alergjie.
 • Parandalimi: Për të minimizuar kontaktin me mykun, siguroni qarkullim të mirë të ajrit brenda; shmangni ushqimin me gjurmë myku, kopshtarinë, gjethet dhe plehrash.
 • Trajtimi: Mjeku zakonisht trajton një alergji akute ndaj mykut me ilaçe anti-alergjike; hiposensibilizimi është i mundur për terapi afatgjatë.
 • Diagnoza: Mjeku përcakton një alergji ndaj mykut duke analizuar simptomat dhe duke konfirmuar me një test të lëkurës, gjakut ose provokimit.
 • Kur të shkoni te mjeku: Gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek nëse dyshohet për një alergji ndaj mykut dhe menjëherë nëse simptomat janë të rënda.

Cilat janë simptomat e një alergjie ndaj mykut?

Simptomat e një alergjie ndaj mykut janë të ndryshme. Nga njëra anë, kjo për faktin se ka rreth një milion lloje të ndryshme myku, nga ana tjetër, reagimet dalin shumë ndryshe. Reaksionet alergjike ose helmimi (reaksioni toksik) shkaktohen nga pjesë të ndryshme të kërpudhave. Disa njerëz reagojnë vetëm ndaj sporeve të kërpudhave, të tjerë gjithashtu ndaj fijeve të kërpudhave (miceli).

Simptomat më të zakonshme të alergjisë ndaj mykut janë:

 • Irritimi i mukozave (MMI, Irritimi i Membranes Mucous).
 • Kollë, rinit, teshtitje, hundë të mbytur
 • Sinusit kronik
 • Astma alergjike bronkiale
 • Konjuktiviti alergjik (rinokonjuktiviti)
 • Sytë që kruhen, të skuqur dhe të përlotur
 • Neurodermatiti (ekzema atopike)
 • Urtikarie (urtikarie)

Përafërsisht, bëhet një dallim midis simptomave të shkaktuara nga kontakti i jashtëm (p.sh. nëpërmjet mukozave dhe traktit respirator) me pjesë të mykut dhe atyre që hyjnë në trup nëpërmjet ushqimit. Në rastin e kontaktit nëpërmjet mukozave të rrugëve të frymëmarrjes, pasojat përfshijnë lotimin e syve, rrjedhjen e hundës dhe ënjtjen e rrugëve të frymëmarrjes. Kur kërpudhat hyjnë në trup përmes ushqimit, ato shpesh shkaktojnë simptoma në traktin gastrointestinal (të përzier, keqardhje, diarre) ose reaksione të lëkurës si urtikarie.

Në rastin e një alergjie nga myku, janë të mundshme reaksione të menjëhershme (alergjia e tipit 1), por edhe sëmundje të rënda të vonuara në kohë (llojet e alergjive 3 dhe 4, alergjia e tipit të vonë). Mësoni më shumë rreth llojeve të ndryshme të alergjive këtu.

A mund të çojë një alergji ndaj mykut në një reaksion të kryqëzuar?

Një alergji e kryqëzuar ndaj mykut zakonisht drejtohet në forma të tjera të mykut. Kjo do të thotë se nëse ka një alergji ndaj mykut ndaj një lloji të caktuar kërpudhash, të prekurit zakonisht reagojnë edhe ndaj llojeve të ngjashme të mykut. Prandaj shpesh nuk është e mundur të identifikohet qartë se cila është alergjia origjinale dhe cila është një reaksion i kryqëzuar. Kjo luan një rol, për shembull, në imunoterapinë e specializuar (hiposensitizimi), për të cilën mjeku duhet të dijë shkakun fillestar të alergjisë.

Disa grupe antibiotikësh si penicilina ose ampicilina dhe amoksicilina janë zhvilluar biokimikisht në myk dhe mund të shkaktojnë reaksione alergjike te pacientët alergjikë ndaj mykut. Sigurohuni që të informoni mjekun tuaj për alergjinë tuaj përpara se të merrni këto barna!

Si zhvillohet një alergji ndaj mykut?

Pas kontaktit të përsëritur me substancën e klasifikuar si të rrezikshme, mbrojtja e papritur ndizet, duke shkaktuar një reaksion alergjik. Se si duken reagimet në detaje varet nga lloji i alergjisë.

Në llojin e menjëhershëm, sistemi imunitar formon antitrupa specifikë (imunoglobulina, IgE) kundër mykut, të cilët aktivizohen në kontakt me të dhe çojnë në simptoma brenda pak minutash. Në alergjinë e tipit 4, nga ana tjetër, qelizat imune luajnë një rol të rëndësishëm. Qelizat mbrojtëse (qelizat T) aktivizohen nga myku dhe shpesh çojnë në reaksione veçanërisht të forta.

Një sistem imunitar i dobësuar, një ftohje e vështirë për t'u trajtuar (rinitit) ose sinusit nxisin zhvillimin e një alergjie. Astma e vështirë për t'u trajtuar, një mbindjeshmëri e trashëguar (predispozicion atopik) dhe një histori alergjie rrisin gjithashtu rrezikun e alergjisë ndaj mykut.

 • Menaxhimi i mbetjeve (depozitimi i mbetjeve, ndarja, djegia, klasifikimi i lëndëve të riciklueshme dhe kompostimi)
 • Bujqësi (sanë, blegtori)
 • Prodhimi i ushqimit
 • Përpunimi i bimëve (hortikultura, përpunimi i drurit dhe lulëzimi)
 • Vreshtaria dhe birraria
 • Përpunimi i miellit (mulliri, bukëpjekësi, pastiçeri)
 • Ventilimi dhe ajri i kondicionuar

Çfarë nuk duhet të hani nëse jeni alergjik ndaj mykut?

Për të shmangur reaksionet alergjike, është e rëndësishme që të sëmurët të mos hanë ushqime të prekura nga myku. Myku i dukshëm tregon se ushqimi është i prishur dhe nuk është më i ngrënshëm. Edhe nëse nuk ka alergji ndaj mykut, ai është i dëmshëm për shëndetin. Ushqimet veçanërisht të ndjeshme ndaj infektimit të mykut janë:

 • Pije të fermentuara (birrë, verë, kefir)
 • Lëngje frutash
 • Djathë i derdhur (djathë blu si Brie, Camembert, Roquefort) dhe sallam
 • Bukë (veçanërisht bukë thekre)
 • drithëra

Si trajtohet një alergji ndaj mykut?

Për të qenë në gjendje të trajtoni një alergji ndaj mykut, së pari duhet të gjeni burimet e saj. Përveç ekzaminimeve mjekësore, ia vlen t'i hidhni një sy shtëpisë dhe vendit të punës së të sëmurit nga alergjia. Sepse edhe shmangia e mykut është një masë e rëndësishme e terapisë. Për një përmirësim të përhershëm të ankesave, në disa raste është i dobishëm ose i nevojshëm ndryshimi i situatës së jetesës ose të punës (lëvizje, rinovim i hapësirës së banimit, ndryshim i vendit të punës).

Për trajtimin e një alergjie nga myku, mjeku zakonisht përshkruan ilaçe anti-alergjike për lehtësimin akut të simptomave. Ato janë në dispozicion në formën e tabletave, spërkatjeve ose pikave. Substancat aktive për të luftuar kërpudhat (antimikotikët) në formën e një vaji ose tabletash shpesh janë gjithashtu pjesë e trajtimit. Hiposensitizimi është gjithashtu i mundur për terapinë afatgjatë të një alergjie ndaj mykut të tipit 1.

Për hiposensibilizimin, alergjeni që shkakton alergjinë duhet të identifikohet dhe të prodhohet artificialisht. Aktualisht, hiposensibilizimi është i mundur për 30 deri në 40 alergjenë myku. Përbërësi aktiv për terapinë mund të injektohet nën lëkurë (SCIT, imunoterapi nënlëkurore) ose të merret nën gjuhë me tabletë ose pika (SLIT).

Si mund të shmanget myku?

Ka disa mënyra për të shmangur mykun në shtëpinë tuaj. Myku, si të gjitha llojet e kërpudhave, përhapet më së miri në një klimë të lagësht dhe të ngrohtë. Prandaj, është e rëndësishme që lagështia në ambientet e banimit të mbahet sa më e ulët që të jetë e mundur. Zonat veçanërisht të rrezikuara nga infektimi i mykut janë:

 • druri (p.sh. muret e pasme të dollapëve)
 • Wallpaper
 • Karton (karton)
 • qilima

Çfarë mund të bëni për të parandaluar mykun në apartament?

 • Ventiloni rregullisht! Ventilimi të paktën tre herë në ditë për pesë deri në 15 minuta është ideal.
 • Banjat dhe kuzhinat shpesh grumbullojnë shumë lagështi për shkak të dushit dhe gatimit. Siguroni qarkullim të mjaftueshëm të ajrit!
 • Mbajeni kabinën e dushit dhe vaskën të thatë pas përdorimit.
 • Siguroni ngrohje të mjaftueshme! Kjo parandalon që ajri i ftohtë i lagësht të kondensohet në dritare ose të vendoset në sipërfaqe të tjera të shtëpisë.
 • Mos i vendosni mobiljet drejtpërdrejt në muret e jashtme për të lejuar qarkullimin e ajrit.
 • Shmangni tërësisht lagështuesit ose kondicionerët, nëse është e mundur, ose siguroni mirëmbajtje të rregullt.
 • Bimët e brendshme gjithashtu rrisin lagështinë dhe përkeqësojnë simptomat e alergjisë. Rekomandohet t'i shmangni ato, veçanërisht në dhomën e gjumit.
 • Zbrazni rregullisht të gjithë koshat e plehrave.
 • Pluhuroni shpesh (veçanërisht gjatë sezonit të polenit).
 • Studimet tregojnë se me rinovimin e banesës frenohet lagështia dhe rrjedhimisht përhapja e mykut. Kjo ka një efekt pozitiv në alergji të ndryshme që prekin rrugët e frymëmarrjes dhe astmën.

Myku është gjithmonë i dëmshëm për shëndetin. Pavarësisht nëse ato janë ende në rritje aktive ose tashmë janë tharë.

Çfarë duhet të kenë parasysh personat që vuajnë nga alergjia nga myku jashtë?

Shmangia e kontaktit me mykun jashtë është e vështirë. Megjithatë, këto këshilla janë të dobishme për të mbajtur në minimum ekspozimin ndaj atyre që vuajnë nga alergjitë.

 • Shmangni kopshtarinë dhe të qenit pranë kompostos, gjetheve të lagura ose prerjeve të lëndinës.
 • Kalendari gjithashtu luan një rol në alergjitë e mykut: shmangni kalimin e kohës së zgjatur jashtë në mot të lagësht në fund të verës dhe vjeshtës.
 • Shmangni shëtitjet në pyll pas motit me shi.

Si përhapet myku?

Disa lloje myku gjenden kryesisht në ambiente të mbyllura, ndërsa të tjerat gjenden kryesisht jashtë. Ekspertët mjekësorë dyshojnë se pjesa më e madhe e të gjitha alergjive ndaj mykut shkaktohet nga speciet e kërpudhave që ndodhin jashtë.

Në fund të verës deri në fillim të vjeshtës, nivelet më të larta të mykut maten në ajër të pastër. Kjo është për shkak të alternimit të nxehtësisë dhe shiut ose lagështisë së lartë gjatë kësaj periudhe të vitit.

Si e dalloni një alergji ndaj mykut?

Për shkak të shumë simptomave të mundshme në një alergji ndaj mykut, shpesh është e vështirë për mjekun që merr pjesë ta diagnostikojë atë qartë. Gjatë konsultës (anamnezës), mjeku përpiqet të mësojë më shumë për shkakun e alergjisë ndaj mykut dhe të përjashtojë shkaktarët e tjerë të simptomave. Duke vepruar kështu, ai bën disa pyetje, për shembull:

 • Kur filluan simptomat?
 • A ndryshojnë simptomat në vende të ndryshme?
 • A shfaqen simptomat gjatë gjithë vitit apo varen nga stina?
 • A keni kafshë shtëpiake dhe nëse po, a përkeqësohen simptomat pas kontaktit me to?

Gjatë ekzaminimit fizik, mjeku fokusohet në mukozën e traktit respirator, sytë dhe lëkurën e personit të prekur.

Teste të ndryshme ndihmojnë mjekun të njohë një alergji ndaj mykut dhe ta diferencojë atë nga alergjitë e tjera. Për të dalluar nëse bëhet fjalë për alergji ndaj mykut apo për grimca pluhuri, alergji ndaj barit dhe pjalmit të barit, mjeku shpesh i drejtohet testeve të lëkurës, gjakut apo testeve provokuese për diagnostikim.

Nëse simptomat përkeqësohen në shi dhe erëra të forta, ky shpesh është një tregues se është një alergji ndaj mykut dhe jo një alergji ndaj polenit.

Testi i lëkurës

Simptomat zakonisht arrijnë kulmin pas 15 deri në 20 minuta dhe zakonisht zhduken përsëri pas dy orësh. Kjo është ajo që mjekët e quajnë një reagim të tipit të menjëhershëm. Kjo mund të ndodhë edhe me një vonesë të vogël. Një reagim i tipit të vonë është kur simptomat shfaqen disa orë deri në ditë pas testit.

Deri më tani, ka zgjidhje për 30 deri në 40 lloje të ndryshme myku për një test alergjie në lëkurë. Nëse alergjia ekziston ndaj një lloji tjetër të kërpudhave, ajo nuk mund të zbulohet nga një test i lëkurës.

Marrja e medikamenteve (antihistamines ose agjentëve që përmbajnë kortizon) mund të falsifikojë rezultatin.

Testet e gjakut

Provat e provokimit

Testet provokuese përdoren kur analizat e gjakut dhe të lëkurës nuk kanë dhënë rezultate të qarta. Këto analiza kryhen në sy, bronkiale ose hundë. Mjeku ekspozon në mënyrë specifike vendin e zgjedhur të trupit ndaj një solucioni myku dhe vëzhgon reagimin ndaj tij. Me këtë lloj testi, është e nevojshme që personi i prekur të vazhdojë të jetë nën kujdesin mjekësor për të paktën gjysmë ore pas testit në mënyrë që të monitorohet edhe ndonjë reagim i vonuar.

Testet e provokimit nuk kryhen nëse:

 • Hunda është e përflakur në mënyrë akute
 • Aktualisht ka simptoma të rënda
 • Janë të pranishme sëmundjet akute alergjike të organeve të tjera
 • Pacienti është më i ri se pesë vjeç, sepse mund të shkaktojnë sulme alergjike të forta, në rastin më të keq kërcënues për jetën.
 • Janë duke u marrë disa medikamente (beta bllokues, frenues ACE)
 • Personi ka pasur reaksione të rënda alergjike në të kaluarën (shok anafilaktik)

Çfarë është alergjia në myk?

Në rastin e një alergjie ndaj mykut, të prekurit reagojnë me simptoma të ndryshme ndaj kontaktit me komponentët (spore kërpudhore ose filamente) të mykut. Ashtu si me çdo alergji, kjo rezulton në një reagim të tepruar të sistemit imunitar ndaj një substance që është e padëmshme në vetvete. Simptomat janë shumë të ndryshme, por acarimi i mukozës dhe syve është veçanërisht i zakonshëm.

Nëse myku gëlltitet përmes ushqimit, në shumë raste ndodhin nauze, të vjella, diarre ose reaksione të lëkurës si urtikaria.

Kur duhet të vizitoj një mjek me një alergji ndaj mykut?

Gjithmonë konsultohuni me një mjek me simptoma që tregojnë një alergji ndaj mykut. Nëse keni vetëm simptoma të lehta, mjeku mund të këshillojë vëzhgimin e zhvillimit të simptomave gjatë një periudhe kohore në mënyrë që të arrihet në një diagnozë.