Molsidomine: Efektet, aplikimet, efektet anësore

Si funksionon molsidomina

Molsidomina është një ilaç nga grupi i vazodilatorëve. Përbërësi aktiv ka veti vazodilatuese dhe ulëse të presionit të gjakut.

Në sëmundjen e arterieve koronare (CAD), enët koronare ngushtohen, zakonisht për shkak të arteriosklerozës ("forcim i arterieve"). Enët koronare furnizojnë qelizat e muskujve të zemrës me oksigjen dhe lëndë ushqyese.

Më vonë, kur enët koronare janë tashmë më të ngushta, sulmet e dhimbshme të anginës pectoris mund të ndodhin edhe në situata pushimi. Furnizimi i pamjaftueshëm i zemrës gjithashtu mund të çojë në aritmi kardiake dhe insuficiencë kardiake. Nëse një enë koronare bllokohet plotësisht, ndodh një atak në zemër ose vdekje e papritur kardiake.

Molsidomina zgjeron enët

Molsidomina është një i ashtuquajtur "proilaç" - fillimisht shndërrohet në NO aktive në trup në dy hapa: Së pari, molsidomina transportohet me gjakun nga zorrët në mëlçi, ku shndërrohet në linsidominë. Kjo lëshohet përsëri në qarkullimin e gjakut, ku zbërthehet ngadalë në NO dhe një produkt tjetër metabolik pa përfshirjen e enzimave të trupit.

Përparësi ndaj agjentëve të tjerë që çlirojnë NO

Ndryshe nga agjentët e tjerë që çlirojnë NO si nitroglicerina, në të cilën NO çlirohet në mënyrë enzimatike, molsidomina nuk shkakton të ashtuquajturën tolerancë ndaj nitrateve. Kjo “tolerancë” (në kuptimin e një efekti të reduktuar të barit) ndodh sepse enzima që mundëson çlirimin e NO frenohet gjithnjë e më shumë nga pikërisht ky NO që çlirohet.

Me molsidominë, një interval i tillë pa nitrate nuk është i nevojshëm, pasi – siç u përmend – NO lirohet në mënyrë jo enzimatike këtu. Prandaj mund të merret në mëngjes dhe në mbrëmje.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Pas gëlltitjes së molsidominës, ajo hyn në qarkullimin e gjakut nëpërmjet zorrëve dhe arrin në mëlçi. Aty shndërrohet në Linsidominë, e cila pas lëshimit në gjak zbërthehet ngadalë duke çliruar NO.

Kur përdoret molsidomina?

Molsidomina është miratuar në Gjermani dhe Austri për parandalimin dhe trajtimin afatgjatë të angina pectoris kur ilaçe të tjera nuk tolerohen ose nuk mund të përdoren, ose në pacientët e moshuar. Nuk është i përshtatshëm për terapinë akute të një ataku angina pectoris!

Si përdoret molsidomina

Molsidomina zakonisht përdoret si tabletë ose tabletë me çlirim të vazhdueshëm (tabletë me lëshim të ngadaltë). Megjithatë, mjekët mund ta administrojnë substancën aktive direkt në venë (përdorim intravenoz) nëse është e nevojshme.

Tabletat me çlirim të vazhdueshëm merren një ose dy herë në ditë. Nëse doza është shumë e lartë, mos i ndani thjesht tabletat me çlirim të vazhdueshëm. Në vend të kësaj, duhet të merren tableta me dozë më të ulët ose të zvogëlohen në një herë në ditë.

Molsidomina merret pavarësisht nga vaktet me një gotë ujë në intervale afërsisht të barabarta.

Cilat janë efektet anësore të molsidominës?

Për shkak se molsidomina zgjeron enët e gjakut, një deri në dhjetë përqind e pacientëve përjetojnë presion të ulët të gjakut dhe dhimbje koke, veçanërisht në fillim të trajtimit.

Herë pas here, molsidomina mund të shkaktojë gjithashtu "disrregullim ortostatik", që është marramendje kur ngriheni nga një pozicion shtrirë ose ulur.

Çfarë duhet të kem parasysh kur marr molsidominë?

contraindications

Molsidomina nuk duhet të përdoret në:

  • dështimi akut i qarkullimit të gjakut
  • reduktim i rëndë i presionit të gjakut (hipotension i rëndë)
  • përdorimi i njëkohshëm i agonistëve të guanilate ciklazës së tretshme (p.sh. riociguat - përdoret në forma të veçanta të hipertensionit pulmonar)

Ndërveprimet

Mbi të gjitha, molsidomina nuk duhet të merret së bashku me medikamente të fuqisë nga klasa e frenuesve PDE-5 (sildenafil, vardenafil, tadalafil, avanafil), sepse kjo mund të çojë në rënie ndonjëherë kërcënuese për jetën e presionit të gjakut.

Trafikueshmëria dhe funksionimi i makinerive

Kufizimi i moshës

Përdorimi tek fëmijët dhe adoleshentët nën 18 vjeç nuk është studiuar dhe për këtë arsye nuk mund të rekomandohet.

Shtatzënia dhe laktacioni

Siguria e molsidominës në gratë shtatzëna nuk është studiuar. Prandaj, substanca aktive nuk duhet të përdoret gjatë shtatzënisë – përveç nëse mjeku trajtues e konsideron atë absolutisht të nevojshme.

Si të merrni ilaçe që përmbajnë molsidominë

Përgatitjet që përmbajnë përbërësin aktiv molsidominë i nënshtrohen kërkesave për recetë dhe farmaci në Gjermani, Austri dhe Zvicër në çdo dozë dhe madhësi paketimi.

Që kur njihet Molsidomina?

Megjithatë, u desh rreth një shekull tjetër përpara se nitratet organike të zhvilloheshin më tej dhe efektet anësore të zbuten gjatë procesit. Në vitin 1986, molsidomina u miratua për marketing në Gjermani. Meqenëse mbrojtja e patentave ka skaduar, tani ka edhe gjenerikë që përmbajnë këtë përbërës aktiv.