Vaksinimi kundër lisë së majmunit: Grupi i synuar, Rreziqet

Vështrim i shkurtër

 • Përshkrimi: Vaksina e lisë Imvanex përmban viruse të gjalla që nuk riprodhohen. Për shkak të marrëdhënies së ngushtë, ajo mbron si nga "njeriu" dhe nga lija e majmunit.
 • Kush duhet të vaksinohet? Burra homoseksualë me ndërrim të shpeshtë të partnerëve seksualë, personel mjekësor dhe personel laboratorik me një rrezik të shtuar të infeksionit, njerëz pas kontaktit të ngushtë me persona të infektuar ose materiale infektive.
 • Orari i vaksinimit: Zakonisht dy doza me një distancë prej të paktën 28 ​​ditësh. Për njerëzit e moshuar që janë vaksinuar dekada më parë, një dozë është e mjaftueshme nëse kanë një mbrojtje imune të paprekur.
 • Efektet anësore: Dhimbjet e kokës, të përzierat, dhimbjet e muskujve, lodhja dhe reaksionet në vendin e injektimit (dhimbje, ënjtje, skuqje) janë shumë të zakonshme.
 • Kundërindikimet: Hipersensitiviteti ndaj çdo komponenti të vaksinës. Për arsye sigurie, mos e administroni gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji (përveç ndoshta pas një vlerësimi pozitiv rrezik-përfitim).

Çfarë është vaksina kundër lisë së majmunit?

Sot mjekët vaksinojnë kundër lisë së majmunit (Mpox) me një vaksinë kundër lisë, e cila është e licencuar në BE si Imvanex dhe në SHBA si Jynneos, e cila është gjithashtu e licencuar kundër Mpox.

Prandaj, ato konsiderohen të tolerohen më mirë në përgjithësi sesa vaksina kundër lisë e përdorur deri në vitet 1980, e cila ishte bërë nga viruse të gjalla që ishin ende në gjendje të riprodhoheshin.

Sipas prodhuesit, efekti mbrojtës i vaksinës kundër infeksionit me lisë majmuni thuhet të jetë së paku 85 për qind. Megjithatë, ende nuk është e mundur të bëhet ndonjë deklaratë përfundimtare për efektivitetin e saktë në jetën e përditshme, pasi deri më tani është testuar kryesisht në laborator.

Vaksinat e vjetra Variola janë gjithashtu efektive kundër lisë së majmunit. Shumica e të 50-ave të sotëm ishin ende të vaksinuar në mënyrë rutinore përpara se lija të zhdukej. Prandaj, të gjithë ata me sa duket kanë ende një mbrojtje të mbetur kundër lisë - dhe gjithashtu kundër lisë së majmunëve për shkak të ngjashmërisë së ngushtë të viruseve. Megjithatë, është e paqartë se sa e lartë është në të vërtetë kjo mbrojtje nga vaksinimi pas dekadash.

Pasi lija u çrrënjos me sukses në mbarë botën përmes programeve të vaksinimit, seria e vaksinimeve u pezullua. Në Gjermani, vaksinimi i lisë ishte i detyrueshëm deri në vitin 1976 - përfundimisht u pezullua në 1983.

Kush duhet të vaksinohet tani?

Imvanex mund të administrohet si në mënyrë parandaluese (profilaksi para ekspozimit) dhe pas kontaktit me një person të infektuar ose me material infektiv (profilaksia pas ekspozimit). Prandaj, STIKO aktualisht rekomandon vaksinimin e lisë së majmunit për:

 • Burra me partnerë seksualë meshkuj që ndryshojnë shpesh
 • Stafi i laboratorit që punon në mënyrë rutinore me materiale mostrash infektive ose që ka pasur kontakt të pambrojtur me materiale të lisë së majmunëve jo të çaktivizuar
 • Personat që kanë ose kanë pasur kontakt të ngushtë fizik me persona të infektuar nëpërmjet lëkurës ose mukozave të paprekura (p.sh. marrëdhëniet seksuale, puthjet, përqafimet)
 • Personat në kujdesin mjekësor që kanë pasur kontakt të ngushtë pa pajisje adekuate mbrojtëse personale (maskë FFP2, doreza, etj.) me personat që vuajnë nga Mpox, lëngjet e tyre trupore ose me materiale potencialisht infektive (të tilla si veshje ose liri krevati)

Rreziku i infektimit me lisë majmuni është i lartë në kontakt të ngushtë – veçanërisht intim. Kjo vlen nëse një nga personat e përfshirë është bartës i virusit. Kjo rrugë transmetimi dhe rreziku i infektimit është i njëjtë për të gjithë njerëzit – pavarësisht nga mosha apo gjinia, qofshin meshkuj, femra apo të ndryshëm.

Për më tepër, lija e majmunëve gjithsesi nuk është kryesisht një sëmundje seksualisht e transmetueshme! Mund të infektoheni përmes çdo kontakti të ngushtë fizik ose kontaktit me material infektiv: një baba me fëmijën e tij, një mjek me pacientin e saj, fëmijët e vegjël me njëri-tjetrin.

Si bëhet vaksina?

Imvanex është miratuar për të rriturit e moshës 18 vjeç e lart dhe injektohet nën lëkurë (injeksion nënlëkuror).

Në raste të jashtëzakonshme, vaksina kundër lisë së majmunit mund t'u jepet edhe fëmijëve pas kontaktit me një pacient me Mpox ose me material infektiv (profilaksia pas ekspozimit). Kjo bëhet jashtë miratimit të vaksinës (“off-label”).

Vaksinimi parandalues

Në përgjithësi, mjekët administrojnë dy doza vaksinash prej 0.5 ml secila me një distancë prej të paktën 28 ​​ditësh.

Megjithatë, sipas ekspertëve, kushdo që është vaksinuar kundër lisë në të kaluarën ka nevojë vetëm për një dozë vaksine për një përforcues – përveç nëse janë njerëz me mungesë imune. Këta njerëz marrin gjithmonë dy doza vaksine – pavarësisht nga çdo vaksinim i mëparshëm kundër lisë.

Mund të lexoni më shumë rreth vaksinimit të njerëzve me sistem imunitar të dobësuar në artikullin "Imunosupresioni dhe vaksinimi".

Vaksinimi pas kontaktit

Në parim, vaksinimi kundër lisë së majmunit pas ekspozimit këshillohet deri në 14 ditë pas kontaktit me persona të infektuar ose me material infektiv. Kjo do të thotë që doza e parë e vaksinës duhet të jepet gjatë kësaj periudhe dhe sa më herët aq më mirë:

Ekspertët besojnë se vaksinimi brenda katër ditëve të para të kontaktit ka të ngjarë të parandalojë infeksionin. Nëse injektimi i parë i vaksinës administrohet më shumë se katër (deri në 14 ditë) pas kontaktit, nuk ka gjasa që sëmundja të parandalohet, por të paktën mund të zbutet.

Vaksinimi pas ekspozimit bëhet vetëm nëse nuk ka simptoma (të mundshme) të lisë së majmunit (si temperaturë, dhimbje koke dhe muskujsh, ënjtje të nyjeve limfatike, ndryshime të lëkurës)! Përndryshe, ekspertët këshillojnë të mos jepni Imvanex.

Kohëzgjatja e efektit të vaksinimit

Aktualisht është e paqartë se sa zgjat mbrojtja e ofruar nga Imvanex. Prandaj nuk ka informacion të saktë për një vaksinim përforcues. Arsyeja për këtë është se Imvanex nuk mund të testohej kurrë “në natyrë” për shkak të mungesës së shfaqjes së sëmundjes. Informacioni mbi efikasitetin bazohet gjithashtu në teste laboratorike dhe jo në një efekt mbrojtës të testuar në situata reale.

Cilat efekte anësore janë të mundshme?

Efektet anësore shumë të zakonshme (d.m.th. ato që prekin më shumë se 1 në 10 persona të trajtuar) janë

 • dhimbje koke
 • Të përzier
 • Dhimbje muskulore (mialgji)
 • lodhje
 • Reagimet në vendin e injektimit (dhimbje, skuqje, ënjtje, ngurtësim dhe kruajtje)

Efektet anësore më pak të zakonshme përfshijnë të dridhura, ethe, dhimbje kyçesh, dhimbje të fytit, kollë, pagjumësi, të vjella dhe diarre.

Njerëzit me dermatit atopik (neurodermatit) shfaqin simptoma të shtuara lokale dhe të përgjithshme në përgjigje të vaksinimit.

Kush nuk duhet të vaksinohet?

Pacientët që kanë pasur një reaksion alergjik ndaj një doze të mëparshme të vaksinës ose ndaj përbërësve të caktuar të vaksinës nuk duhet të vaksinohen. Këto mund të jenë, për shembull, e bardha e mbetur e vezës së pulës. Gjurmë të tilla janë për shkak të disa hapave të prodhimit në kultivimin e viruseve të vaksinës në vezët e pulës.

Si masë paraprake, Imvanex nuk duhet të administrohet gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji - përveç nëse mjekët konsiderojnë se përfitimet e mundshme të vaksinimit janë më të mëdha se rreziqet e mundshme për nënën dhe fëmijën në raste individuale.

Ndërveprimet e mundshme

Për të qenë në anën e sigurt, vaksinimi kundër lisë së majmunit nuk duhet të administrohet së bashku me medikamente të tjera (duke përfshirë vaksinat e tjera). Studiuesit nuk kanë kryer ende ndonjë studim mbi ndërveprimet e mundshme midis Imvanex dhe barnave të tjera.