Obeziteti morbid: Shkaqet, trajtimi

Vështrim i shkurtër

  • Prognoza: Prognoza është shpesh e pafavorshme pa terapi dhe për shkak të sëmundjeve dytësore ekzistuese, jetëgjatësia zvogëlohet.
  • Trajtimi: Terapia multimodale konservative, ndërhyrjet kirurgjikale (kirurgjia bariatrike si reduktimi i stomakut), kurimi i obezitetit.
  • Shkaqet: Ushqimi jo i shëndetshëm, mungesa e stërvitjes
  • Parandalimi: Terapia e hershme ushqyese dhe e sjelljes dhe humbja e peshës për mbipeshën ekzistuese dhe obezitetin deri në klasën 2.

Çfarë nënkuptohet me obezitetin permagna?

Obeziteti ndahet mjekësisht në shkallë të ndryshme të ashpërsisë. Klasifikimi bazohet në të ashtuquajturin indeks të masës trupore (BMI). Kjo njësi matëse mund të përdoret për të klasifikuar përafërsisht peshën e një personi. Për të llogaritur BMI-në, pjesëtoni peshën e trupit në kilogramë me lartësinë në katror në metra: BMI = pesha [kg]/(lartësia [m])²

Disa njerëz tashmë vuajnë nga kufizime të rënda dhe sëmundje dytësore nga një BMI mbi 30 kg/m². Për më tepër, nuk është vetëm shkalla e mbipeshës që luan një rol, por edhe sa kohë mbipesha ka ekzistuar në përgjithësi. Sa më gjatë që një person të jetë mbipeshë, aq më të rënda janë zakonisht pasojat fizike dhe psikologjike.

Numri i personave me mbipeshë të rëndë po rritet

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka vëzhguar prej vitesh se numri i njerëzve me obezitet po rritet ndjeshëm në Gjermani dhe në mbarë botën. Në veçanti, numri i njerëzve që janë shumë mbipeshë (obesity permagna) po rritet. Ekspertët vlerësojnë se rreth dy milionë njerëz në Gjermani tashmë vuajnë nga obeziteti permagna. Është veçanërisht shqetësuese fakti që gjithnjë e më shumë fëmijë dhe të rinj preken tashmë nga obeziteti kërcënues për shëndetin.

Pasi sjellje të tilla si një dietë jo e shëndetshme janë shfaqur, ato janë të vështira për t'u thyer. Pa terapi intensive dhe individuale, një kurë është pothuajse e pamundur dhe prognoza e pafavorshme. Kujdesi përcjellës gjatë gjithë jetës (menaxhimi i peshës) shpesh është i nevojshëm për të humbur peshë në mënyrë efektive dhe për ta ruajtur atë përmes ndryshimeve gjithëpërfshirëse të stilit të jetesës. Megjithatë, sa më herët të jetë terapia, aq më të mëdha janë shanset për të rifituar një peshë normale.

Cila është jetëgjatësia në obezitetin permagna?

Obeziteti permagna njihet edhe si obeziteti morbid (latinisht morbidus "i sëmurë"), sepse kjo formë e mbipeshës zakonisht çon në një sërë sëmundjesh dhe në këtë mënyrë redukton ndjeshëm jetëgjatësinë në shumë raste. Sëmundjet dytësore të zakonshme të obezitetit permagna janë diabeti mellitus i tipit 2, presioni i lartë i gjakut, dëmtimi i kyçeve dhe kanceri.

Njerëzit me obezitet permagna gjithashtu shpesh përjetojnë përbuzje nga mjedisi i tyre. Prandaj, shumë vështirë se guxojnë të largohen nga shtëpia, ku janë të ekspozuar ndaj vështrimeve gjykuese të njerëzve të tjerë. Ky izolim social shpesh përkeqëson në mënyrë drastike problemet fizike dhe psikologjike, të cilat nga ana e tyre i çojnë të vuajturit që të bien në të ashtuquajturën "ngrënie të frustruar". Zhvillohet një rreth vicioz. Të gjithë këta faktorë e bëjnë terapinë më të vështirë.

Trajtimi i obezitetit permagna

Dietat shpesh arrijnë sukses vetëm afatshkurtër me shkallën 3 të obezitetit. Shumë të sëmurë e rifitojnë peshën relativisht shpejt pas dietës.

Shkaqet e obezitetit të shkallës 3

Ashtu si me format e tjera të obezitetit, ka një sërë shkaqesh të ndryshme të obezitetit morbid. Megjithatë, grada 3 e obezitetit shkaktohet kryesisht nga një dietë shumë e pasur me yndyrë në kombinim me shumë pak stërvitje. Megjithatë, kjo nuk do të thotë automatikisht se njerëzit obezë gjithmonë shkaktojnë vetë sëmundjen e tyre.

Ekspertët kanë identifikuar një sërë gjenesh që çojnë në oreks të tepërt. Gjenet gjithashtu duket se kanë një sërë efektesh të tjera. Ndër të tjera, ato ndikojnë në metabolizmin e energjisë. Për shembull, njerëzit më të dobët kanë një normë relativisht më të lartë metabolike bazale. Kjo do të thotë se ata djegin më shumë kalori edhe në pushim dhe kështu mbrohen më mirë nga obeziteti.

Një faktor i rëndësishëm për zhvillimin e obezitetit permagna duket të jetë mosha në të cilën një fëmijë ose adoleshent tashmë është mbipeshë. Sa më e re dhe më e theksuar të jetë mbipesha, aq më e madhe është probabiliteti që në një moment të arrihet një BMI prej më shumë se 40 kg/m². Shumë njerëz me obezitet permagna kanë një "karrierë obeziteti" të vërtetë pas tyre. Me kalimin e kohës, ata vazhdojnë të shtojnë peshë. Vështirësitë në rrjedhën e jetës (vajtjet, dështimet, etj.) janë shpesh ndërprerje vendimtare që çojnë në shtim të mëtejshëm dhe të mëtejshëm në peshë.

Si të parandaloni obezitetin permagna?

Nëse jeni mbipeshë, bisedoni me mjekun tuaj të kujdesit parësor për këshilla.