Morfina: Efektet, përdorimi, efektet anësore

Si funksionon morfina

Morfina është një ilaç nga grupi i opiateve. Ka një efekt të fortë analgjezik (lehtësues i dhimbjes), lehtësues i kollës (antitusiv) dhe qetësues ose depresiv.

Njerëzit kanë një sistem analgjezik endogjen, i cili ndër të tjera aktivizohet në situata stresuese. Për shembull, shpesh është e mundur që personat e dëmtuar fillimisht të ndihmojnë të tjerët pas aksidenteve të rënda pa e vërejtur dëmtimin e tyre.

Ky sistem analgjezik mund të aktivizohet edhe nga përbërësi aktiv morfina. Ilaçi lidhet me pika të caktuara lidhëse të substancave të dërguara në sistemin nervor qendror (receptorët opioid), gjë që pengon transmetimin e dhimbjes dhe redukton ndjesinë e dhimbjes. Gjithashtu çon në qetësim, i cili mbështet efektin analgjezik të morfinës.

Absorbimi, zbërthimi dhe ekskretimi

Substanca aktive përthithet ngadalë dhe jo plotësisht nga zorrët në gjak pasi merret nga goja (nga goja). Pas shpërndarjes në trup, zbërthehet në mëlçi. Kjo prodhon produkte degradimi që ende kanë një efekt analgjezik. Më pas ato ekskretohen kryesisht nëpërmjet veshkave.

Kur përdoret morfina?

Morfina përdoret për të trajtuar dhimbje të forta dhe shumë të forta, për shembull te pacientët me kancer.

Si përdoret morfina

Normalisht, doza për të rriturit është midis 60 dhe 120 miligramë në ditë. Megjithatë, nëse përbërësi aktiv injektohet drejtpërdrejt në gjak, doza është më e ulët (zakonisht midis 10 dhe 60 miligramë).

Ilaçi kundër dhimbjeve ka vetëm një kohëzgjatje relativisht të shkurtër të veprimit prej dy deri në katër orë. Për këtë arsye, shpesh jepen tableta me lëshim të vonuar. Ato mundësojnë një çlirim të vazhdueshëm të përbërësit aktiv dhe për këtë arsye lehtësim afatgjatë të dhimbjes. Efekti i këtyre tabletave me lëshim të zgjatur shfaqet vetëm pas rreth tre orësh, por më pas zgjat pothuajse një ditë të tërë. Megjithatë, nëse dëshirohet një efekt i menjëhershëm, përdoren forma të tjera administrimi - për shembull pikat e morfinës.

Mjekimi me morfinë duhet të ndërpritet gjithmonë “gradualisht”, pra jo papritur, por duke ulur gradualisht dozën. Kjo ndihmon për të shmangur simptomat akute të tërheqjes.

Çfarë efektesh anësore ka morfina?

Morfina shpesh (dmth. në një deri në dhjetë përqind të atyre që trajtohen) shkakton efekte anësore si dhimbje koke, eufori, lodhje, çrregullime mendore, nauze, kapsllëk dhe djersitje.

Shumë rrallë (p.sh. në më pak se një për qind e të trajtuarve), ka një rënie të presionit të gjakut, vështirësi në frymëmarrje dhe reaksione alergjike.

Çfarë duhet të kem parasysh kur marr morfinë?

contraindications

Ilaçet që përmbajnë morfinë nuk duhet të merren në rastet e mëposhtme

  • Pengesa e zorrëve
  • Probleme të frymëmarrjes duke përfshirë dëmtimin e sekretimit të mukusit në rrugët e frymëmarrjes
  • sëmundjet obstruktive të frymëmarrjes (sëmundjet me ngushtim të rrugëve të frymëmarrjes)
  • konfiskimet
  • Barku akut (përmbledhje e sëmundjeve kërcënuese për jetën e zgavrës së barkut)
  • Marrja e njëkohshme e antidepresantëve nga grupi i frenuesve të monoamine oksidazës (frenuesit MAO)

Ndërveprimet

Nëse qetësuesi merret së bashku me medikamente të tjera, mund të ndodhin ndërveprime. Ilaçet e mëposhtme mund të rrisin efektet dhe efektet anësore të morfinës:

  • Alkooli dhe substancat depresive qendrore (p.sh. benzodiazepinat)
  • Barna për depresion dhe sëmundje mendore (p.sh. clomipramine, amitriptyline)
  • Agjentët kundër të përzierave (të tilla si difenhidramina)
  • Cimetidine (ilaç për urthin)

Antibiotiku rifampicina mund të dobësojë efektin analgjezik të morfinës.

Aftësia për të drejtuar automjete dhe për të përdorur makineri

Marrja e morfinës mund të dëmtojë aftësinë tuaj për të reaguar. Prandaj, veçanërisht në fillim të trajtimit, nuk duhet të merrni pjesë aktive në trafikun rrugor ose të përdorni makineri të rënda.

Kufizimet e moshës

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Për shkak se morfina arrin edhe tek fëmija i palindur nëpërmjet gjakut të nënës, grave shtatzëna me dhimbje të forta duhet t'u jepet qetësuesi vetëm pas një vlerësimi të rreptë rrezik-përfitim. Kjo vlen veçanërisht për përdorimin pak para lindjes, pasi morfina mund të shkaktojë vështirësi në frymëmarrje dhe çrregullime të përshtatjes tek të porsalindurit.

Morfina kalon në qumështin e gjirit në sasi të konsiderueshme. Megjithatë, deri më sot, asnjë efekt anësor serioz nuk është raportuar tek fëmijët që ushqehen me gji kur nëna ka marrë ilaçin kundër dhimbjeve. Prandaj, përdorimi afatshkurtër gjatë ushqyerjes me gji është i mundur.

Si të merrni ilaçe me morfinë

Morfina i nënshtrohet Ligjit për Narkotikët në Gjermani dhe Zvicër dhe Ligjit për Drogat Narkotike në Austri. Për këtë arsye, përbërësi aktiv është i disponueshëm në barnatore vetëm me recetë të veçantë (recetë për barna narkotike ose që shkaktojnë varësi).

Sa kohë ka qenë e njohur morfina?

Morfina ka qenë e njohur si një përbërës natyral i opiumit për një kohë shumë të gjatë. Substanca u izolua për herë të parë në fillim të shekullit të 19-të. Edhe atëherë, njerëzit ishin të vetëdijshëm për efektin e tij anestetik dhe euforik, por edhe për rrezikun e nënshtrimit ndaj një arresti të frymëmarrjes kërcënuese për jetën në rast të mbidozës.

Çfarë tjetër duhet të dini për morfinën

Megjithatë, nëse morfina keqpërdoret, aktivizimi i qendrës së rregullimit të frymëmarrjes i shkaktuar nga dhimbja mungon dhe mund të ndodhë shqetësim i frymëmarrjes apo edhe ndalim i frymëmarrjes.