MRI (Agjenti i Kontrastit): Përfitimet dhe Rreziqet

Kur është i nevojshëm një agjent kontrasti MRI?

Një MRI pa mjet kontrasti është kryesisht pa rrezik, por nuk është e mjaftueshme për të gjitha pyetjet. Sa herë që indet e diskutueshme shfaqen në nuanca të ngjashme gri, përdorimi i një agjenti kontrasti ka kuptim. Ky është rasti, për shembull, kur ekzaminohen vatra të dyshimta në shpretkë, pankreas ose mëlçi ose kur sqarohen tumoret dhe metastazat. Zonat me furnizim të dobët të gjakut mund të gjenden gjithashtu duke përdorur agjentë kontrasti, për shembull dhëmbëza ose bllokim të enëve të gjakut pas goditjeve në tru.

Agjentët e kontrastit të përdorur në MRI

Substancat që përmbajnë gadolinium, okside hekuri dhe komponime mangani përdoren shpesh për një MRI me medium kontrasti. Ndërsa gadolinium mund të administrohet vetëm nëpërmjet një vene, pacienti mund të pijë gjithashtu dy substancat e tjera. Kjo është veçanërisht e dobishme për ekzaminimet e traktit gastrointestinal.

Agjentët e kontrastit MRI: efektet anësore

Në pacientët e shëndetshëm, agjentët e kontrastit MRI në përgjithësi shkaktojnë vetëm efekte të lehta anësore si p.sh

  • Ndjenja e ngrohtësisë, të ftohtit ose ndjesi shpimi gjilpërash
  • dhimbje koke
  • Sëmundje e përgjithshme
  • acarim i lëkurës

Në disa raste, mjetet e kontrastit MRI gjithashtu mund të shkaktojnë reaksione alergjike.

Në raste të rralla, administrimi i mjeteve kontrasti që përmbajnë gadolinium mund të çojë në të ashtuquajturën fibrozë sistemike nefrogjenike (NSF) në rastin e insuficiencës renale ekzistuese. Kjo sëmundje e indit lidhor karakterizohet nga një përhapje e indit lidhës në lëkurë, nyje ose organe të brendshme. Gadolinium gjithashtu mund të depozitohet në zona të caktuara të trurit. Kjo mund të çojë në simptoma dytësore si dhimbje ose parestezi.

Një rivlerësim i profilit të sigurisë është subjekt i debatit të diskutueshëm mes ekspertëve. Megjithatë, agjentët e kontrastit gadobutrol, acidi gadoterik dhe gadoteridol janë ende duke u përdorur, megjithëse me rekomandimin për t'i përdorur ato në dozën më të ulët të mundshme. Në interes të sigurisë së pacientit, mjekët vendosin për përdorimin e mjeteve kontrasti që përmbajnë gadolinium rast pas rasti, pasi peshojnë rreziqet dhe përfitimet.