Priza e mukusit: Funksioni, Pamja, Shkarkimi

Cili është funksioni i prizës së mukusit?

Arsyeja e shkarkimit të tapës së mukusit.

Kur foshnja është gati për lindje, trupi prodhon prostaglandina. Këto hormone bëjnë që indi i qafës së mitrës të ndryshojë (“pjekja e qafës së mitrës”) dhe tapa e mukusit shkëputet. Praktikoni kontraktimet ose kontraktimet e para të rregullta gjatë fazës së hapjes së lindjes, kur qafa e mitrës fillon të hapet, gjithashtu ndonjëherë shkaktojnë shkëputjen e saj.

Si mund ta dalloni prizën e mukusit?

Nëse është një prizë mukusi pa gjak, zakonisht është e bardhë. Megjithatë, shpesh përzihen edhe gjurmë gjaku. Kjo pastaj tregon se qafa e mitrës tashmë po hapet ngadalë: Gjaku vjen nga enët e vogla në rreshtimin e mitrës që çahen ndërsa qafa e mitrës zgjerohet. Gjakderdhja e lehtë quhet gjakderdhje vizatimi. Varësisht nëse është gjak i vjetër apo i freskët, tapa e mukusit ka ngjyrë të kuqe të lehtë ose kafe.

Nga java e 38-të e shtatzënisë, lirimi i tapës së mukusit është një shenjë klasike se lindja tani është e afërt dhe faza e hapjes do të fillojë së shpejti. Megjithatë, sapo një grua vëren se spina po shkëputet, mund të kalojnë edhe disa ditë përpara se të ndodhin kontraktimet e para reale. Prandaj, nëse priza e mukusit është shkëputur, nuk keni nevojë të shkoni menjëherë në spital. Vetëm kur përjetoni kontraktime të rregullta dhe të dhimbshme duhet të shkoni.