Mullein për të ftohtin e zakonshëm

Çfarë efekti ka lëpushka?

Në të kaluarën, lëpushka quhej edhe barishte leshi, lule leshi ose lule pishtari. Studimet treguan veti antivirale dhe antibakteriale të bimës medicinale.

Lulet e lëpushës përdoren si një ilaç tradicional bimor për ftohjet për të lehtësuar simptomat si kolla ose dhimbjet e fytit. Në kombinim me bimë të tjera medicinale, ato mund të lirojnë mukozën e mbërthyer në traktin respirator në mënyrë që të mund të kollitet më lehtë. Në fund të shekullit të 18-të, lëpushka ishte gjithashtu një ilaç shumë i popullarizuar për tuberkulozin në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara.

Përbërës të vlefshëm

Përbërësit efektivë në lulet e lëpushës përfshijnë kryesisht mucilagje dhe saponin. Mucilagjet kanë një efekt lehtësues të acarimit në mukozën e inflamuar, ndërsa saponinat kanë veti tretëse të sekretimit. Përbërës të tjerë janë iridoidet - ato kanë një efekt anti-inflamator.

Vaji i lëpushës

Përdorimi i ilaçeve popullore

Mjekësia popullore ende e përdor bimën medicinale për sëmundje të tjera:

  • I përdorur nga brenda, lëpushka thuhet se ndihmon me reumatizmën, ankesat e fshikëzës dhe veshkave, për shembull.
  • Përdorimi i jashtëm rekomandohet për sëmundjet inflamatore, kruajtje të lëkurës dhe pickimin e insekteve, ndër të tjera.

Këtu, megjithatë, mungojnë studimet shkencore që vërtetojnë këto efekte dhe përjashtojnë efektet e mundshme anësore. Prandaj, për sëmundje të tilla, preferoni të përdorni bimë mjekësore me efikasitet të njohur në këto zona.

Si të merrni lëpushkë?

Si çaj, pluhur ose kapsulë: Ka disa mënyra për të marrë lëpushkën.

Mullein si një ilaç shtëpiak

Në mjekësi përdoren lulet e lëpushës me lule të mëdha (Verbascum densiflorum), por edhe ato të lëpushës me lule të vogla (V. thapsus) dhe të lëpushës së ndjerë (V. phlomoides).

Për të lehtësuar simptomat e ftohjes, mund të përgatisni një çaj: Hidhni tre deri në katër lugë çaji (1.5 deri në 2 gram) me lule lëpushkë të grirë imët, të thata mbi një filxhan (150 ml) ujë të vluar dhe kullojini pas 10 deri në 15 minuta. Mund të pini një filxhan disa herë në ditë dhe doza e rekomanduar ditore për të rriturit është tre deri në katër gramë lule të thata.

Gjatë përgatitjes së çajit, mund të shtoni edhe bimë të tjera mjekësore. Për shembull, marshmallow, jamball dhe anise përshtaten mirë.

Mjetet juridike shtëpiake të bazuara në bimë mjekësore kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për një kohë të gjatë dhe nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, duhet të konsultoheni gjithmonë me një mjek.

Preparate të gatshme me lëpushkë

Përzierjet e gatshme të çajit nga farmacitë shpesh përmbajnë lule lëpushkë së bashku me bimë të tjera medicinale, për shembull "çaj i ftohtë" dhe "çaj për kollë".

Produktet me vaj lëpushkë dhe preparate të tjera të gatshme gjenden në dyqane ushqimore të shëndetshme, barnatore dhe farmaci.

Çfarë efektesh anësore mund të shkaktojë lëpushka?

Nuk ka efekte anësore të njohura për lulet e lëpushës. Megjithatë, disa njerëz kanë një reaksion alergjik ndaj kontaktit të lëkurës me vajin e lëpushës.

Lëngu i leshit është jo toksik për njerëzit.

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni lëpushkë

  • Nëse mblidhni vetë lule lëpushkë, sigurohuni që t'i thani shpejt dhe më pas t'i mbroni nga lagështia. Lulet e thara ose të ruajtura gabimisht, në fakt mykohen shumë shpejt. Atëherë ato nuk duhet të përdoren më.
  • Mjeku ose farmacisti juaj do t'ju tregojë se si të dozoni lëpushkën tek fëmijët.

Si të merrni produkte lëpushkë

Lulet e thata të lëpushës dhe preparatet e gatshme mund t'i blini në farmacinë tuaj dhe në barnatore të pajisura mirë. Për përdorimin dhe dozën e duhur, ju lutemi lexoni fletën e paketimit përkatës dhe pyesni mjekun ose farmacistin tuaj.

Çfarë është lëpushka?

lëpushka (gjinia: Verbascum) është përdorur si bimë mjekësore që nga kohërat e lashta. Bima dyvjeçare formon vetëm një rozetë bazale gjethesh në vitin e parë. Qimet e leshta në gjethe, të cilat kanë buzë të tëra, ndoshta i dhanë bimës emrin e saj të zakonshëm të "lule leshi".

Nga rozeta e gjetheve zhvillohet në vitin e dytë një kërcell lulesh ndonjëherë i degëzuar, i cili në varësi të llojit mund të rritet deri në mbi dy metra lartësi. Lulet e verdha, pak asimetrike janë në grupe në një tufë me thumba të gjatë. Periudha e lulëzimit zgjat nga korriku deri në shtator.

Lëngu i vërtetë ose me lule të vogla (Verbascum thapsus) është vendas në Evropën qendrore dhe jugore dhe Azinë qendrore, dhe është natyralizuar gjithashtu në Amerikën Veriore dhe Jugore, Zelandën e Re dhe Afrikë.