Mupirocin: Efekti, aplikimi dhe efektet anësore

Efekt

Mupirocina pengon rritjen (efektin bakteriostatik) të stafilokokut dhe streptokokut. Në përqendrime më të larta ka një efekt vrasës (baktericid). Ndihmon gjithashtu në infeksionet me mikrobin MRSA.

Mupirocina ndërhyn në sintezën e proteinave bakteriale (formimin e zinxhirëve të proteinave) duke parandaluar që aminoacidet individuale të lidhen së bashku. Ky mekanizëm i veçantë veprimi siguron që rezistenca të zhvillohet rrallë. Rezistenca e kryqëzuar gjithashtu nuk ndodh. Në rastin e rezistencës së kryqëzuar, një antibiotik jo vetëm që humb efektivitetin e tij kundër një lloji të vetëm bakteresh, por një grup i tërë antibiotikësh nuk funksionon më kundër mikrobit.

Aplikacion

Mupirocina është një antibiotik lokal. Aplikohet direkt në zonën e prekur. Në Gjermani dhe Zvicër janë në dispozicion pomadat, kremrat dhe pomadat e hundës. Në Austri, mupirocina disponohet vetëm si pomadë.

Pomada dhe kremra

Të rriturit, adoleshentët, fëmijët dhe foshnjat e moshës katër javësh e lart aplikojnë pomada dhe kremra që përmbajnë mupirocin në lëkurë dy deri në tre herë në ditë për deri në dhjetë ditë.

Pomadë për hundë

Pomada e hundës mund të aplikohet në të dy vrimat e hundës dy deri në tre herë në ditë deri në dhjetë ditë. Është mirë të përdorni shtupë pambuku, të cilat duhet të hidhen pas përdorimit për të parandaluar përhapjen e mikrobeve. Mos e përdorni pomadën e hundës tek foshnjat, pasi është e rrezikshme nëse ata thithin aksidentalisht mbetjet e pomadës.

Aplikoni një sasi të vogël të pomadës (afërsisht sa një kokë shkrepse) në shtupë pambuku. Përhapeni atë në pjesën e brendshme të njërës vrimë hunde. Më pas shtypni vrimat e hundës së bashku me gishtin e madh dhe tregues. Masazhojeni butësisht për të shpërndarë pomadën në mënyrë të barabartë në të gjithë vrimën e hundës. Përsëriteni procesin në anën tjetër.

Fushat e aplikimit

Varësisht nëse përdorni një pomadë, një krem ​​ose një pomadë për hundë, zonat e miratuara të aplikimit ndryshojnë.

Pomadat dhe kremrat përdoren për infeksionet bakteriale të lëkurës. Kjo perfshin:

  • Impetigo (infeksion i lëkurës i shkaktuar nga stafilokokët dhe/ose streptokoket).
  • Folikuliti (inflamacion i folikulave të flokëve)
  • Furunculosis (folikuliti i rrënjosur thellë)
  • Ektima (ulçera të vogla të sheshta që ndonjëherë përmbajnë qelb)

Pomada e hundës është e aprovuar për trajtimin e infeksioneve të mukozës së hundës me mikrobin MRSA. Kjo mund të zvogëlojë shumë incidencën e infeksioneve të plagëve pas operacionit (me rreth 50 përqind).

Mikrobet MRSA shpesh vazhdojnë me shumë kokëfortësi në hundë, sepse antibiotikët kanë vështirësi të arrijnë atje. Nëse bakteret mund të vriten atje, ato parandalohen të përhapen përsëri në trup pasi të ketë përfunduar trajtimi me antibiotikë.

Efektet anësore

Efektet anësore të mundshme janë kryesisht reaksione në lëkurën e trajtuar dhe në zonat e mukozës së trajtuar si djegie, skuqje, kruajtje dhe mbindjeshmëri.

Për efekte anësore më të rralla, shihni paketimin që erdhi me ilaçin tuaj mupirocin. Kontaktoni mjekun tuaj ose pyesni në farmacinë tuaj nëse dyshoni për ndonjë efekt anësor të padëshiruar.

contraindications

Mupirocina nuk duhet të përdoret nëse jeni të mbindjeshëm ose alergjik ndaj përbërësit aktiv ose ndonjë përbërësi tjetër të ilaçit. Nuk ka përvojë të mjaftueshme me fëmijët që janë më pak se katër javë, prandaj ata nuk duhet të trajtohen me mupirocin.

Shtatzënia dhe laktacioni

Shmangni kontaktin e drejtpërdrejtë të foshnjës tuaj me zonën e lëkurës së trajtuar gjatë ushqyerjes me gji. Nëse jeni duke trajtuar një thithkë të plasaritur, pastrojeni atë tërësisht përpara se të ushqeni me gji.

Udhëzimet e shpërndarjes

Barnat që përmbajnë mupirocin kërkojnë recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër.