Prishja e fibrave muskulore: Simptomat, Shkaqet, Trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: sforcim i madh, p.sh. nëpërmjet lëvizjeve të vrullshme, ndalesa të papritura; shpesh në sporte si tenisi apo futbolli. Faktorët e rrezikut përfshijnë mungesën e fitnesit, këpucët e pasakta, çekuilibrat muskulor, infeksionet.
 • Simptomat: Dhimbje e papritur, therëse, ndoshta rrjedhje gjaku, humbje e forcës në muskulin e prekur, lëvizshmëri e kufizuar
 • Ecuria e sëmundjes dhe prognoza: Një fibër muskulore e grisur zakonisht shërohet pa pasoja. Duhen disa javë.
 • Trajtimi: Pushimi, ftohja, fashë me presion dhe ngritja e pjesës së dëmtuar të trupit si masa akute, qetësues kundër dhimbjeve dhe fizioterapi nëse është e nevojshme, kirurgji në raste të rënda.
 • Ekzaminimi dhe diagnoza: Intervista e pacientit (historia mjekësore), ekzaminimi fizik, ndoshta ekografia dhe rezonanca magnetike (MRI)
 • Parandalimi: Ushtrime për ngrohje dhe shtrirje para sportit, kompensim i çekuilibrit muskulor përmes stërvitjes së muskujve

Çfarë është një fibër muskulore e grisur?

Një çarje e fibrave muskulore është një dëmtim i fibrave të muskujve. Këto janë njësitë më të vogla strukturore të muskujve. Fijet muskulore janë qeliza të gjata cilindrike me shumë bërthama qelizore. Ato janë deri në 30 centimetra të gjata dhe nga dhjetë deri në 100 mikrometra të trasha, në varësi të muskulit dhe tendosjes.

Mbingarkimi i papritur i muskujve shkakton grisjen e fibrave të muskujve. Mbingarkesa do të thotë që një forcë ushtrohet mbi muskulin që është më e madhe se forca e vetë muskulit. Muskujt nuk mund t'i rezistojnë kësaj force të tepruar - grisjet e indeve.

Në mënyrë tipike, një fibër muskulore e grisur ndodh gjatë disa sprinteve të gjata, ndalesave të papritura, ndryshimeve të shpejta të drejtimit, kur muskujt janë të lodhur ose të pa stërvitur ose nën tendosje ekstreme. Në varësi të shkallës së dëmtimit të muskujve që rezulton, ai referohet si:

 • Prishja e fibrave muskulore: Një ose (zakonisht) disa fibra të një çarje muskulore. Kjo shpesh rezulton në gjakderdhje (derdhje gjaku) në inde. Një çarje e fibrave muskulore veçanërisht shpesh prek muskulin e kofshës (muskulin katërceps femoris) dhe muskulin e viçit (muskulin gastrocnemius).
 • Prishja e tufës së muskujve: Në këtë formë të dëmtimit të muskujve, tufa të tëra fibrash lëndohen.
 • Prishja e muskujve: Pasoja më e rëndë e mbingarkesës së muskujve. Në një çarje të muskujve, i gjithë muskuli është prerë plotësisht. Më pas nuk është më funksional.

Nëse forca e aplikuar e mbingarkon pak muskulin, ai vetëm shtrihet, por nuk shqyehet. Rezultati është një tendosje muskulore (e cila është gjithashtu e dhimbshme).

Një goditje e drejtpërdrejtë e dhunshme (si një goditje në viç) gjithashtu ndonjëherë shkakton një grisje të fibrës muskulore. Megjithatë, zakonisht ndodh pa trauma të jashtme.

Faktorët e rrezikut për fibrat muskulore të grisura dhe bashkë.

Faktorë të ndryshëm kontribuojnë në një fibër muskulore të shqyer, një tufë muskulore të shqyer, muskul të shqyer ose një muskul të thjeshtë të tërhequr. Këto përfshijnë, për shembull

 • Muskujt e lodhur ose të pamjaftueshëm të ngrohur ose të shtrirë
 • Koordinimi i dëmtuar i lëvizjes
 • Mosbalancim muskulor në ekstremitete ose shtyllë kurrizore
 • Gjendja joadekuate e stërvitjes/mungesa e fitnesit
 • Lëndimet e mëparshme që nuk janë shëruar
 • Kushtet e panjohura të tokës
 • Mot i ftohtë
 • Këpucë të pasakta
 • Mungesa e lëngjeve, vitaminave, mineraleve dhe elementëve gjurmë
 • Infeksionet (të tilla si ethet e gjëndrave të Pfeiffer)
 • Marrja e përgatitjeve për ndërtimin e shpejtë të muskujve (steroide anabolike)

Si shfaqet një fibër muskulore e grisur në gjymtyrë të ndryshme?

Një fibër muskulore e grisur shoqërohet nga një dhimbje e papritur si thikë. Muskuli i prekur është i kufizuar në funksionin e tij dhe nuk mund të ngarkohet më në maksimum. Pacienti duhet të ndërpresë menjëherë aktivitetin sportiv. Sekuenca natyrore e lëvizjes është ndërprerë.

Të prekurit zakonisht marrin një qëndrim lehtësues. Nëse ata përpiqen të tendosin muskulin e dëmtuar kundër rezistencës, ndodh dhimbje. Ka gjithashtu dhimbje presioni dhe shtrirjeje.

 • Në viç: dhimbje gjatë ecjes ose kur lëvizni këmbën lart e poshtë
 • Në pjesën e përparme ose të pasme të kofshës: dhimbje kur përkulni ose zgjeroni nyjen e gjurit ose të ijeve
 • Në pjesën e sipërme të krahut ose në shpatull: dhimbje gjatë ngritjes së krahut

Menjëherë pas lëndimit, ndonjëherë në zonën e prekur krijohet një gropë e dukshme dhe e prekshme. Ky është veçanërisht rasti nëse jo vetëm fibrat muskulore por i gjithë muskuli është i grisur (çarje muskulore). Megjithatë, meqenëse indet zakonisht fryhen, dhëmbëzimi së shpejti nuk mund të ndihet më.

Ndonjëherë një rrjedhje e dukshme e gjakut (hematoma) formohet në vendin e fibrës së grisur të muskujve.

Sa më i rëndë të jetë lëndimi i muskujve, aq më të theksuara janë simptomat e përshkruara – p.sh. nëse më shumë se një fibër, një tufë fibrash apo edhe i gjithë muskuli është i grisur.

Sa zgjat një fibër muskulore e grisur?

Në përgjithësi nuk ka komplikime me një fibër muskulore të grisur. Lëndimi zakonisht shërohet pa asnjë pasojë. Megjithatë, një fibër muskulore e grisur kërkon kohë për t'u shëruar: në varësi të ashpërsisë së dëmtimit, këshillohet që të mos bëni asnjë sport për dy deri në gjashtë javë.

Rekomandohet një pushim prej katër deri në tetë javë për një muskul të grisur. Nëse e tendosni muskulin përpara se të shërohet çarja e fibrës muskulore (këputja e tufës së muskujve, çarja e muskujve), mund të ndodhë lehtësisht një dëmtim i ri (ri-traumatizimi).

Në rast të çarjes së fibrës muskulore ose dëmtimit më serioz të muskujve (këputje muskulore, çarje muskulore), masat e ndihmës së parë sipas skemës PECH rekomandohen sa më shpejt që të jetë e mundur:

 • P për pushim: ndaloni aktivitetin sportiv, imobilizoni ekstremitetin e dëmtuar.
 • E për akullin: Ftoheni zonën e dëmtuar për dhjetë deri në 20 minuta me një pako akulli ose kompresë të ftohtë.
 • C për kompresim: Aplikoni një fashë kompresuese.
 • H për lartësinë: Fijet muskulore të grisura shpesh prekin pjesën e sipërme të krahut, kofshës ose viçit. Gjymtyra e dëmtuar duhet të ngrihet në mënyrë që më pak gjak të rrjedhë në indin e dëmtuar.

Këto masa kanë për qëllim ndalimin e gjakderdhjes në inde, zvogëlimin e dhimbjes dhe ënjtjes dhe parandalimin e dëmtimit të mëtejshëm. Është e rëndësishme të mos ngrohni apo masazhoni indet. Të dyja çojnë në rritje të gjakderdhjes.

Fijet muskulore të grisura: trajtim nga një mjek

Mjeku mund të përshkruajë qetësues kundër dhimbjeve jo-steroide (NSAID) si ibuprofen ose diklofenak për një fibër muskulore të grisur. Terapia fizike e dozuar (kullimi limfatik, terapia me ftohje etj.) nxit rigjenerimin e muskulit të dëmtuar.

Sigurohuni që ushtrimet e përdorura për të trajtuar një fibër muskulore të grisur të mos shkaktojnë dhimbje!

Nëse ka një rrjedhje të madhe gjaku në inde, mund të jetë e nevojshme një birë. Mjeku fut një gjilpërë të zbrazët në mavijosje. Gjaku më pas ose rrjedh vetë ose mjeku e thith atë (drenazhi).

Në rastin e një këputjeje të rëndë të fibrës muskulore, një këputjeje të paketës së muskujve ose një çarje të plotë të muskujve, ndonjëherë është e nevojshme kirurgjia. Zonat e grisura të muskujve janë qepur. Kirurgu përdor material qepjeje që tretet vetvetiu me kalimin e kohës dhe përthithet nga trupi.

Çfarë ekzaminimesh kërkohen për një fibër muskulore të grisur?

Nëse dyshohet për çarje të fibrave muskulore, këshillohet që të konsultoheni me mjekun e familjes ose një mjek sportiv. Ata fillimisht do të pyesin për simptomat dhe mekanizmin e lëndimit (historia mjekësore = anamnezë). Pyetjet e mundshme përfshijnë:

 • Kur ka ndodhur lëndimi?
 • Sa kohë më parë ndodhi?
 • Ku shfaqen saktësisht simptomat?

Kjo pasohet nga një ekzaminim fizik. Mjeku ekzaminon zonën e dëmtuar për ndonjë gërvishtje muskulore ose ënjtje. Ai kontrollon nëse shtrirja dhe sforcimi i muskujve shkakton dhimbje dhe nëse muskuli ka humbur forcën.

Nëse ekziston dyshimi se është lënduar edhe një kockë, kjo mund të kontrollohet me anë të një ekzaminimi me rreze X.

Si mund të parandalohet një fibër muskulore e grisur?

Rreziku i një dëmtimi të muskujve për shkak të mbingarkesës mund të reduktohet duke u ngrohur përpara aktivitetit sportiv dhe duke bërë ushtrime të rregullta për një statikë/muskulaturë të ekuilibruar. Nëse është e nevojshme, muskujt në rrezik mund të mbështeten me një fashë ose shirit - kjo mund të parandalojë një fibër muskulore të grisur.