Dridhja e muskujve: Shkaktarë, terapi, çrregullime

Vështrim i shkurtër

 • Shkaqet e dridhjeve të muskujve: p.sh. stresi, mungesa e mineraleve, stimuluesit (si kafeina), sëmundje të ndryshme si ALS, Parkinson apo diabeti mellitus
 • Kur është e rrezikshme dridhja e muskujve? Kur është simptomë e një sëmundjeje të rëndë. Kjo mund të tregohet nga fakti se nuk ndodh vetëm në mënyrë sporadike.
 • Çfarë mund të bëhet kundër shtrëngimit të muskujve? Në rastin e dridhjeve të padëmshme të muskujve, mund të përpiqeni të eliminoni shkakun (p.sh. reduktoni stresin, hani një dietë të ekuilibruar, mos konsumoni shumë kafeinë dhe alkool). Nëse shkaku janë sëmundjet themelore, mjeku do të fillojë një terapi të përshtatshme (p.sh. me medikamente).
 • Kur të shihni një mjek? Nëse dridhja e muskujve ndodh më shpesh dhe/ose shoqëron spazma të dhimbshme të muskujve (si në epilepsi).
 • Diagnoza: intervista e pacientit, ekzaminime fizike dhe neurologjike (ENG, EEG, EMG), nëse është e nevojshme ekzaminime të mëtejshme si procedurat imazherike (të tilla si tomografia kompjuterike, imazhet me rezonancë magnetike) ose analiza e një kampioni të indit (biopsi)

Dridhja e muskujve: shkaqet dhe sëmundjet e mundshme

Por jo gjithmonë ka një sëmundje pas dridhjeve. Fascikulimet, d.m.th., dridhjet e muskujve që perceptohen vetëm si një dridhje e imët nën lëkurë, shpesh janë të padëmshme. Për shembull, 70 për qind e popullsisë kanë të ashtuquajturat dridhje për të rënë në gjumë, gjë që është krejtësisht e padëmshme nga pikëpamja mjekësore. Ndonjëherë një acarim i përkohshëm nervor fshihet pas simptomave.

Në disa raste, shtrëngimi i muskujve mund të intensifikohet ose aktivizohet nga lëvizjet e vullnetshme, në të cilin rast quhet mioklonus i veprimit. Në raste të tjera, stimujt e jashtëm si prekja, drita ose zëri shkaktojnë dridhje të muskujve (mioklonus refleks).

Sëmundjet që shkaktojnë dridhje të muskujve

 • Tics, sindromi Tourette
 • Epilepsi
 • Konvulsione febrile
 • Skleroza e shumëfishtë (MS)
 • Skleroza laterale amyotrofike (ALS)
 • Sëmundja e Parkinson-it
 • Sëmundja Creutzfeldt-Jakob
 • Sëmundja e Wilson
 • Diabetes mellitus
 • Inflamacion i trurit ose hemorragji cerebrale
 • Çrregullime të qarkullimit të gjakut, sëmundje virale dhe infeksione bakteriale
 • Sëmundjet ortopedike me acarim nervor
 • Sindroma e këmbëve të qeta: Një çrregullim neurologjik në të cilin ndodhin shqetësime shqisore dhe lëvizje të pavullnetshme të këmbëve dhe, më rrallë, të krahëve, veçanërisht në pushim.

Faktorë të tjerë që shkaktojnë shtrëngimin e muskujve

 • çekuilibër emocional, për shembull, sëmundje dashurie
 • stres
 • substanca stimuluese si kafeina
 • Alkooli dhe ilaçet
 • të ftohtit dhe hipotermisë
 • Mungesa e magnezit
 • hypoglycemia
 • shtrëngimi i nervave
 • Efektet anësore të ilaçeve
 • acarim i drejtpërdrejtë i nervit pas ekzaminimeve (p.sh. ekzaminimi i lëngut cerebrospinal)

Në shumicën e rasteve, shtrëngimi i muskujve përparon pa dhimbje. Megjithatë, spazmat e dhimbshme të muskujve mund ta shoqërojnë atë. Dridhja e theksuar e muskujve i kufizon shumë personat e prekur në jetën e përditshme, sepse lëvizjet e qëllimshme si ngrënia, pirja ose shkrimi bëhen më të vështira. Dridhjet shpesh intensifikohen në situata stresuese, kështu që pacientët stigmatizohen si "nervozë" ose "të pasigurt".

Dridhja e muskujve - e rrezikshme apo e padëmshme?

Shumë më rrallë, sëmundjet serioze shkaktojnë shtrëngime të muskujve. Një shenjë e kësaj mund të jetë kur dridhja ndodh më shpesh. Për shembull, dridhja e muskujve në pushim (dridhje pushimi) zakonisht vërehet te pacientët me Parkinson. Sëmundjet metabolike të tilla si diabeti mellitus mund të manifestohen gjithashtu përmes shtrëngimit të muskujve - siç mund të ndodhë skleroza anësore amiotrofike (ALS). Në raste të tilla, dridhjet e muskujve ose sëmundjet pas tyre duhet të klasifikohen si të rrezikshme ose të paktën serioze.

Dridhja e muskujve: Çfarë mund të bëhet për këtë?

Në rastin e dridhjeve të padëmshme të muskujve, mund të bëni shumë vetë për t'i dhënë fund simptomave të bezdisshme. Nëse një sëmundje merret në konsideratë si shkaku i dridhjeve, janë të nevojshme ekzaminimet mjekësore dhe zakonisht trajtimi nga mjeku.

Dridhja e muskujve: Çfarë mund të bëni vetë

 • Pa stimulues: Dridhja e muskujve shpesh mund të shmanget duke qëndruar larg kafeinës, alkoolit dhe drogave stimuluese.
 • Dietë e ekuilibruar: Ndonjëherë një dietë e ekuilibruar mund të ndihmojë gjithashtu në reduktimin e dridhjeve të muskujve. Kushtojini vëmendje të veçantë marrjes adekuate të magnezit nëse shfaqen ngërçe të dhimbshme përveç dridhjeve të muskujve. Sasi më të mëdha të mineralit gjenden, për shembull, në perimet jeshile si spinaqi, brokoli, fasulet ose bizelet, por edhe te drithërat si tërshëra, krundet e grurit ose orizi. Për ata që pëlqejnë frutat: bananet përmbajnë një sasi relativisht të madhe të magnezit.

Para se të merrni tableta magnezi për tkurrje të muskujve, konsultohuni me mjekun tuaj.

Dridhja e muskujve: Çfarë bën mjeku

Në varësi të gjendjes që qëndron në bazë të shtrëngimit të muskujve, mjeku mund të rekomandojë masa të ndryshme terapeutike - shpesh përveç masave të vetëndihmës të përmendura më sipër.

Mjekim

Shpesh sëmundjet themelore mund të trajtohen me ilaçe, për shembull:

 • Tics dhe Tourette: Të ashtuquajturat neuroleptikë - substanca aktive që zbehin funksionet e sistemit nervor qendror - mund të ndihmojnë.
 • Dridhja thelbësore: Shpesh mund të lehtësohet me beta bllokues ose antikonvulsant.

Ndonjëherë shtrëngimi i muskujve është një efekt anësor i disa ilaçeve. Në këtë rast, duhet të diskutoni me mjekun tuaj nëse duhet të vazhdoni të merrni medikamentin në fjalë ose nëse ai mund të ndërpritet ose të zëvendësohet me një preparat më të toleruar.

Terapia profesionale dhe fizike

Nëse dridhja e muskujve është për shkak të sklerozës laterale amiotrofike (ALS), fizioterapia e rregullt dhe terapia profesionale janë shumë të dobishme. Kjo mund të ketë një ndikim pozitiv në rrjedhën e sëmundjes progresive. Megjithatë, ALS nuk mund të trajtohet dhe kurohet në mënyrë shkakësore – as nga terapi fizike dhe profesionale dhe as nga terapi të tjera.

Kirurgji

Në disa raste të shtrëngimeve të muskujve të lidhura me sëmundjen, mjeku rekomandon kirurgji. Për shembull, operacioni i trurit mund të jetë i dobishëm për epileptikët. Kjo zakonisht përfshin heqjen kirurgjikale të një rajoni të trurit që në mënyrë të përsëritur shkakton krizat epileptike.

Operacioni ndonjëherë kryhet edhe për dridhje esenciale: Në këtë çrregullim, një zonë e caktuar e trurit dërgon një sinjal të vazhdueshëm ndërhyrës. Kjo zonë mund të çaktivizohet me anë të operacionit.

Nëse dridhja e muskujve ndodh më shpesh, duhet të bëni një ekzaminim mjekësor nga një mjek për të përjashtuar një gjendje që kërkon trajtim. Vizita te mjeku është e domosdoshme edhe në rastin e mioklonisë së dhunshme, pra dridhjeve të dhunshme të muskujve, të cilat mund të shoqërohen me ngërçe të dhimbshme.

Meqenëse dridhjet e muskujve shkaktohen shpesh nga sëmundjet e nervave, një neurolog është personi i duhur për t'u konsultuar.

Dridhja e muskujve: ekzaminimet dhe diagnoza

Hapi i parë është një diskutim i detajuar mes jush dhe mjekut për të marrë një histori mjekësore. Mjeku do t'ju pyesë, për shembull, kur, sa shpesh, ku dhe në çfarë rrethanash ndodh dridhja e muskujve në rastin tuaj dhe nëse keni ndonjë ankesë tjetër (p.sh. ngërçe të dhimbshme të muskujve, temperaturë, etj.).

Informacioni në lidhje me shkaktarët e mundshëm të dridhjeve, të tilla si një dëmtim ose një ekzaminim i fundit nervor, është gjithashtu i rëndësishëm. Përveç kësaj, tregoni mjekut tuaj nëse dhe çfarë medikamente po merrni dhe nëse keni ndonjë gjendje të njohur para-ekzistuese (p.sh., epilepsi ose diabeti).

 • Electroneurography (ENG): Kjo përdor elektroda për të matur shpejtësinë e përcjelljes nervore.
 • Elektromiografia (EMG): Në këtë ekzaminim, mjeku përdor elektroda për të kontrolluar aktivitetin elektrik në muskul.
 • Elektroencefalografia (EEG): Këtu ekzaminohet aktiviteti elektrik i trurit, gjithashtu nëpërmjet elektrodave.

Në varësi të gjetjeve ose shkakut të dyshuar të shtrëngimit të muskujve, ekzaminime të mëtejshme mund të jenë të dobishme:

 • Testet e gjakut dhe urinës
 • Ekzaminimet ortopedike
 • Procedurat e imazherisë si rrezet X, tomografia kompjuterike (CT), imazhet me rezonancë magnetike (MRI)
 • Heqja e indit muskulor (biopsi) për ekzaminim më të detajuar në laborator
 • Nxjerrja e lëngut cerebrospinal (punksioni CSF) për një ekzaminim më të detajuar në laborator
 • Testi L-dopa (për sëmundjen e dyshuar të Parkinsonit)
 • Ekzaminimi i enëve të gjakut (angiografia)
 • teste alergjie
 • ekzaminime psikologjike ose psikiatrike