Miokarditi: Simptomat dhe trajtimi

Vështrim i shkurtër

  • Simptomat: Shpesh nuk ka simptoma ose nuk vërehen me vështirësi të tilla si rrahjet e shpeshta të zemrës (palpitacionet e zemrës) dhe belbëzimi i zemrës; ndoshta dhimbje gjoksi, shqetësime të ritmit të zemrës si dhe shenja të pamjaftueshmërisë kardiake në miokardit të avancuar (siç është mbajtja e ujit në pjesën e poshtme të këmbëve).
  • Trajtimi: Pushim fizik dhe pushim në shtrat, ndoshta medikamente si antibiotikë kundër baktereve; trajtimi i komplikimeve (p.sh., medikamente lehtësuese të zemrës për dështimin e zemrës)
  • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Miokarditi infektiv, patogjenë të tillë si viruset (p.sh., ftohja, gripi, herpesi, fruthi ose viruset koksakie) ose bakteret (p.sh. patogjenët e bajameve, ethet e kuqe, difteria ose helmimi i gjakut); miokarditi joinfektiv, për shkak të përgjigjeve të gabuara imune, terapisë me rrezatim ose medikamenteve
  • Komplikimet: muskul i zemrës i zmadhuar patologjikisht (kardiomiopatia e zgjeruar) me dështim kronik të zemrës, çrregullime të rënda të ritmit të zemrës, vdekje e papritur kardiake.

Çfarë është miokarditi?

Në inflamacionin e muskujve të zemrës (miokarditi), qelizat e muskujve të zemrës dhe shpesh edhe indet përreth, si dhe enët e gjakut që furnizojnë zemrën (enët koronare) janë të përflakur. Përveç inflamacionit, miokarditi përcaktohet nga fakti se qelizat e muskujve të zemrës regresohen (degjenerohen) apo edhe nekroza - dmth qelizat muskulore vdesin.

Nëse inflamacioni përhapet edhe në perikardium, mjekët e quajnë atë peri-miokardit.

Cilat janë simptomat e miokarditit?

Në fakt, këto ankesa janë shpesh të vetmet shenja në fillimin e miokarditit akut. Ndonjëherë shtohen simptoma të tilla si humbja e oreksit dhe peshës dhe dhimbja e rrezatuar në qafë ose shpatulla.

Nëse zhvilloni simptoma të mundshme të inflamacionit të muskujve të zemrës ditë ose javë pas një infeksioni të ngjashëm me gripin, sigurohuni që të kontaktoni mjekun tuaj!

Simptomat e zemrës

Normalisht, një person i shëndetshëm nuk e ndjen zemrën e tij. Megjithatë, disa të sëmurë vërejnë rritje të rrahjeve të zemrës gjatë inflamacionit të muskujve të zemrës. Disa raportojnë gjithashtu një ndjenjë shtrëngimi në gjoks (anginë atipike) ose pengim në zemër. Kjo pengesë shpreh se zemra është për pak kohë jashtë hapit herë pas here:

Në rastin e inflamacionit të miokardit, ose gjenerohen sinjale elektrike shtesë ose transmetimi i tyre normal vonohet. Ndonjëherë impulset madje nuk transmetohen fare nga atriumi në barkushe (bllok AV). Ritmi normal i zemrës për pasojë është i shqetësuar. Kjo shkakton rrahje të zemrës (takikardi) ose ritëm të parregullt të zemrës me ndërprerje në disa raste të miokarditit.

Si trajtohet miokarditi?

Trajtimi i miokarditit varet nga simptomat nga njëra anë dhe nga shkaktari nga ana tjetër. Pushimi fizik dhe trajtimi i një sëmundjeje të mundshme themelore janë themelet e trajtimit të miokarditit.

Në rastin e miokarditit shumë të rëndë, pacienti zakonisht trajtohet në njësinë e kujdesit intensiv. Aty specialistët monitorojnë vazhdimisht vlerat jetike si aktiviteti i zemrës, pulsi, ngopja me oksigjen dhe presioni i gjakut.

Pushimi fizik

Në rast të miokarditit të rëndë, pacientët zakonisht shtrohen në spital.

Edhe disa javë pas fazës akute të sëmundjes, pacienti nuk duhet të mbingarkohet. Mjeku vendos kur është e mundur përsëri sforcimi i plotë. Për sa kohë që ka shenja të dështimit të zemrës, pacienti është i paaftë për të punuar dhe konsiderohet i sëmurë. Nëse ai sforcon sërish para kohe, rrezikon një rikthim dhe dëmtim të përhershëm.

Nëse miokarditi kërkon pushim të zgjatur në shtrat, ekziston rreziku i formimit të mpiksjes së gjakut (trombozë). Pacientëve u jepen antikoagulantë për të parandaluar këtë.

Trajtimi i shkakut

Agjentët më të zakonshëm shkaktarë të miokarditit infektiv janë viruset. Megjithatë, zakonisht nuk ka ilaçe antivirale në dispozicion për të trajtuar një miokardit të tillë viral. Trajtimi në këtë rast në thelb konsiston në pushim dhe pushim në shtrat për të ndihmuar sistemin imunitar të luftojë patogjenët.

Në raste të caktuara, terapi të tjera mund të merren parasysh për miokarditin (në disa raste vetëm në kontekstin e studimeve). Një nga këto është administrimi i kortizonit. Ka një efekt anti-inflamator dhe shtyp sistemin imunitar. Kjo është e dobishme në miokarditin autoimun, në të cilin trupi formon antitrupa kundër strukturave të trupit (autoantitrupa) për shkak të një rregullimi të gabuar të sistemit imunitar.

Trajtimi i komplikimeve

Një ndërlikim i mundshëm i miokarditit është dështimi i zemrës. Pastaj mjeku përshkruan barna të ndryshme, për shembull, frenuesit ACE, antagonistët e receptorit AT1 ose beta-bllokuesit. Ata lehtësojnë zemrën e dobët. Diuretikët bëjnë të njëjtën gjë.

Nëse gjatë miokarditit është grumbulluar lëngje në perikardium (efuzion perikardial), mjeku mund ta aspirojë atë me një gjilpërë të hollë e të imët (perikardiocentezë).

Nëse zemra dëmtohet aq rëndë dhe përgjithmonë si pasojë e miokarditit, saqë nuk mund të kryejë më funksionin e saj, pacienti ka shumë të ngjarë të ketë nevojë për një zemër dhuruese (transplantim zemre).

Çfarë e shkakton miokarditin?

Për sa i përket shkaqeve, bëhet dallimi midis miokarditit infektiv dhe joinfektiv.

Miokarditi infektiv

Mjekët i referohen miokarditit si infektiv kur shkaku janë patogjenët. Në rreth 50 për qind të rasteve, këto janë viruse. Një miokardit i tillë viral shpesh paraprihet nga një infeksion viral banal (ftohje, grip, diarre). Virusi Coxsackie B në veçanti është shpesh shkaktari i miokarditit viral.

Kur dyshohet për miokardit viral, mjekët përcaktojnë virusin shkaktar vetëm në raste të jashtëzakonshme. Kjo do të kishte pak përdorim praktik - zakonisht nuk ka ilaçe specifike kundër viruseve në fjalë.

Disa baktere gjithashtu shkaktojnë miokardit. Veçanërisht në rastin e helmimit bakterial të gjakut (sepsë), në të cilin valvulat e zemrës janë tashmë të prekura, inflamacioni shpesh përhapet në muskulin e zemrës. Patogjenët tipikë këtu janë të ashtuquajturit stafilokokë. Një grup tjetër bakteresh, streptokokët, gjithashtu ndonjëherë shkaktojnë miokardit. Ato përfshijnë, për shembull, patogjenët e etheve të kuqe të ndezur ose bajameve.

Një tjetër shkak bakterial i miokarditit është difteria. Rrallë, sëmundja Lyme është fajtore për një muskul të përflakur të zemrës. Patogjeni, bakteri Borrelia burgdorferi, zakonisht transmetohet nga rriqrat përmes pickimit të tyre.

Agjentë të tjerë të rrallë të miokarditit përfshijnë parazitët si shiriti i dhelprës ose organizmat njëqelizorë si agjentët shkaktarë të toksoplazmozës ose sëmundjes Chagas.

Miokarditi jo infektiv.

Në miokarditin joinfektiv, asnjë patogjen nuk është shkaktari. Në vend të kësaj, shkaku është, për shembull, një mosrregullim i sistemit imunitar. Në këtë rast, sistemi imunitar drejtohet kundër strukturave të trupit, duke rezultuar në të ashtuquajturat sëmundje autoimune. Këto përfshijnë, për shembull, inflamacionin e enëve të gjakut ose të indit lidhës dhe sëmundjet reumatike. Sëmundje të tilla autoimune ndonjëherë çojnë edhe në inflamacion të muskujve të zemrës (miokarditi autoimun).

Një tjetër shkak i miokarditit joinfektiv është rrezatimi në gjoks si pjesë e radioterapisë për kancere të ndryshme (si kanceri i mushkërive).

Nëse nuk gjenden shkaktarë të miokarditit, mjeku flet edhe për të ashtuquajturin miokardit idiopatik Fiedler (miokardit me qeliza gjigante), për shembull, në varësi të ndryshimeve të indeve. Në këtë formë miokarditi, i njohur si limfocitar, limfocitet (rruaza të bardha të veçanta) migrojnë, duke shkaktuar vdekjen e pjesëve të tyre (nekrozë).

Rreziqet e miokarditit

Miokarditi paraqet rreziqe serioze – veçanërisht nëse personi i prekur nuk kujdeset mjaftueshëm për veten ose ka një zemër të dëmtuar paraprakisht. Kjo ndodh sepse miokarditi më shpesh shkakton aritmi të rënda kardiake.

Në rreth një në gjashtë pacientë, miokarditi shkakton procese rimodelimi në zemër që përfundimisht çojnë në dështim kronik të zemrës. Qelizat e dëmtuara të muskujve të zemrës më pas rimodelohen në inde mbresë (fibrozë) dhe zgavrat e zemrës (barkushet, atriumet) zgjerohen.

Mjekët i referohen kësaj si kardiomiopati e zgjeruar. Muret e muskulit të zemrës të zgjeruar patologjikisht janë, në një farë kuptimi, "të konsumuara" dhe nuk kontraktohen më fuqishëm. Kjo do të thotë se është zhvilluar një insuficiencë e përhershme kardiake. Në raste të rënda, kapaciteti pompues i zemrës më pas shembet plotësisht. Në rastin më të keq, rezultati është vdekja e papritur kardiake.

Si mund të diagnostikohet miokarditi?

Nëse dyshoni për kardiomiozit, mjeku juaj i familjes ose një specialist i kardiologjisë është personi i duhur për t'u kontaktuar. Nëse është e nevojshme, mjeku do t'ju dërgojë në një spital për analiza të mëtejshme.

Konsultimi mjek-pacient

Ekzaminim fizik

Kjo pasohet nga një ekzaminim i plotë fizik. Ndër të tjera, mjeku dëgjon zemrën dhe mushkëritë tuaja me një stetoskop, prek gjoksin dhe mat pulsin dhe presionin e gjakut. Ai gjithashtu shikon për të parë nëse tregoni shenja të dështimit fillestar të zemrës. Këto përfshijnë mbajtjen e ujit (edemë) në pjesën e poshtme të këmbëve, për shembull.

EKG (elektrokardiografi)

Një ekzaminim tjetër i rëndësishëm është matja e aktivitetit elektrik të muskulit të zemrës (elektrokardiografia, EKG). Kjo lejon që ndryshimet në aktivitetin e zemrës të zbulohen, pasi ato ndodhin në kardiomiopati. Rrahjet e përshpejtuara të zemrës (palpitacionet) dhe rrahjet shtesë (sistolat shtesë) janë tipike. Aritmitë kardiake janë gjithashtu të mundshme. Meqenëse anomalitë janë zakonisht të përkohshme, këshillohet një matje afatgjatë e aktivitetit të zemrës (EKG afatgjatë) – përveç EKG-së së zakonshme pushimi afatshkurtër.

Ekografia e zemrës

Ekzaminimi i gjakut

Vlerat e inflamacionit në gjak (CRP, ESR, leukocite) tregojnë nëse ka inflamacion në trup. Mjeku gjithashtu përcakton enzimat kardiake si troponin-T ose kreatinë kinaza. Këto çlirohen nga qelizat e muskujve të zemrës në rast dëmtimi (p.sh. si rezultat i miokarditit) dhe më pas zbulohen në sasi të larta në gjak.

Nëse në gjak gjenden antitrupa kundër disa viruseve ose baktereve, kjo tregon një infeksion përkatës. Nëse miokarditi është rezultat i një reaksioni autoimun, mund të zbulohen autoantitrupat përkatës (antitrupa kundër strukturave të trupit).

Radioskopi

Shenjat e dështimit të zemrës të lidhura me miokarditin mund të zbulohen në një radiografi të gjoksit (rrezet x gjoks). Zemra pastaj zmadhohet. Përveç kësaj, është i dukshëm një rezervë e lëngjeve në mushkëri, e shkaktuar nga veprimi i dobët i pompimit të zemrës.

Imazhe rezonancë magnetike (MRI)

Heqja e indit me anë të kateterit kardiak

Ndonjëherë në rastin e miokarditit, mjeku kardiolog bën edhe ekzaminimin me anë të kateterit kardiak. Kjo përfshin marrjen e një kampioni të vogël indi të muskulit të zemrës (biopsia e miokardit) dhe ekzaminimi i tij në laborator për qelizat inflamatore dhe patogjenët.

Nuk ka vetë-test për miokarditin. Nëse nuk jeni të sigurt për shkak të simptomave ekzistuese, bisedoni me mjekun tuaj kurues.

Cila është prognoza për miokarditin?

Miokarditi prek njerëzit e të gjitha moshave, duke përfshirë të rinjtë, të shëndetshëm për zemrën. Nëse pacientët vazhdimisht kujdesen fizikisht për veten, ecuria e sëmundjes dhe prognoza janë zakonisht të mira. Në përgjithësi, miokarditi shërohet në më shumë se 80 për qind të rasteve pa lënë dëmtime të përhershme. Kjo është veçanërisht e vërtetë në rastin e miokarditit viral. Në disa pacientë, rrahjet shtesë të padëmshme të zemrës mund të gjenden më pas në një ekzaminim EKG.

Miokarditi infektiv zhvillohet në tre faza, por këto nuk janë domosdoshmërisht të pranishme në çdo person të prekur:

  • Faza akute (patogjenët pushtojnë indet dhe një përgjigje fillestare imune ndodh me çlirimin e substancave të caktuara sinjalizuese si citokinat; kohëzgjatja: tre deri në katër ditë)
  • Faza subakute (aktivizimi i qelizave vrasëse natyrore në gjak që vrasin viruset; proceset e riparimit fillojnë në të njëjtën kohë; kohëzgjatja: deri në katër javë)
  • Faza kronike (viruset më në fund vriten, proceset e riparimit dhe rimodelimit – cikatricet ndonjëherë çojnë në çrregullime funksionale të muskujve të zemrës; ndonjëherë reaksioni inflamator vazhdon; kohëzgjatja: disa javë deri në vazhdimësi)

Miokarditi kronik

Edhe sforcimi i vogël (si ngjitja e shkallëve) shkakton gulçim (dyspnea) te të prekurit. Dështimi i zemrës zakonisht kërkon trajtim afatgjatë me medikamente. Megjithatë, me terapi të përshtatshme, prognoza është e mirë për shumicën e pacientëve.

Kohëzgjatja e miokarditit

Në raste individuale, kohëzgjatja e sëmundjes varet nga shkalla e inflamacionit dhe shëndeti i përgjithshëm i pacientit.

Është gjithashtu shumë e vështirë të thuhet kur një inflamacion i muskujve të zemrës është shëruar plotësisht. Edhe nëse një pacient ndihet sërish plotësisht i shëndetshëm pas mposhtjes së miokarditit, ai duhet të vazhdojë ta marrë lehtë për disa javë dhe të shmangë sforcimet fizike. Kjo është mënyra e vetme për të parandaluar efektet serioze të vonshme (si dështimi i zemrës).

Parandalimi i miokarditit

Për shembull, këshillohet vaksinimi kundër difterisë. Kjo sëmundje infektive bakteriale paraqet edhe rreziqe të tjera përveç rrezikut të miokarditit, si pneumonia e rëndë. Vaksinimi në fëmijëri zakonisht bëhet së bashku me ato kundër tetanozit (nofulla) dhe poliomielitit (polio).

Është gjithashtu shumë e rëndësishme që të kurohen siç duhet infeksionet e ngjashme me gripin. Me çdo temperaturë, këshillohet të shmangni sa më shumë sforcimet fizike. E njëjta gjë vlen edhe për një ftohje që duket e padëmshme. Nëse "mbartni" një infeksion të tillë, patogjenët (viruset ose bakteret) përhapen lehtësisht në zemër.

Njerëzit të cilët tashmë kanë pasur miokardit janë veçanërisht të rrezikuar për ta kontraktuar atë përsëri (përsëritje). Këta njerëz, mjekët rekomandojnë që të jenë mjaft të kujdesshëm. Mbi të gjitha duhet shmangur kombinimi i sforcimeve fizike, stresit dhe alkoolit.