Ndryshimet e thonjve: Shkaqet, terapia

Vështrim i shkurtër

 • Shkaqet: Veprimi mekanik ose kimik, lëndimi, infeksionet mykotike, mungesa e lëndëve ushqyese, sëmundjet sistemike si diabeti, sëmundjet e mëlçisë, sëmundjet kronike të zemrës dhe mushkërive.
 • Kur të shkoni te mjeku: Për të gjitha ndryshimet pa një shkak të njohur (p.sh. dëmtimi i thonjve), këshillohet sqarimi mjekësor.
 • Trajtimi: Në varësi të shkakut, p.sh. terapia e sëmundjes themelore, korrigjimi i mungesës së lëndëve ushqyese, antimikotikët për infeksionet mykotike.
 • Parandalimi: kujdesi kozmetik për thonjtë, mbrojtja e thonjve nga kimikatet dhe dehidratimi, dietë e ekuilibruar.

Cilat janë ndryshimet e thonjve?

Ashtu si flokët, thonjtë i përkasin të ashtuquajturave shtojca të lëkurës. Thonjtë e shëndetshëm konsiderohen tërheqës dhe tërheqës. Një teksturë fleksibël, e butë me një sipërfaqe të lëmuar, të lakuar, transparente dhe një gjysmëhëne të lehtë në bazën e thoit janë karakteristika të thonjve të shëndetshëm.

Secili person ka një formë gozhdë paksa të ndryshme, e cila vendoset në djep.

Kushdo që ka goditur ndonjëherë gishtin e tij me çekiç, e di se duhen shumë muaj që ngjyrimi blu të zhduket dhe të shfaqet një gozhdë e re.

Ndryshimet e thonjve tregojnë shumë për pronarin dhe shëndetin e tyre. Në rastin më të thjeshtë, thonjtë e verdhë ose ata që janë të brishtë, të brishtë dhe të shqyer vetëm duken të çrregullt dhe për këtë arsye janë një çështje estetike. Në rastin më të pafavorshëm, pas ndryshimeve të thonjve qëndrojnë sëmundje të rënda.

Ndryshimet e thonjve shfaqen krejt ndryshe.

Brazdat - gjatësore ose tërthore

Brazdat e imëta gjatësore janë një shenjë normale e plakjes dhe për këtë arsye zakonisht ndryshime të padëmshme të thonjve. Brazdat e thella tërthore ("brazdat tërthore të beau reil") tregojnë se rritja e gozhdës ishte e shqetësuar. Shpesh një manikyr i gabuar dëmton shtratin e thonjve.

Shembuj të helmimit janë taliumi ose arseniku. Në disa raste, medikamente të caktuara si barbituratet, citostatikët ose antikoagulantët shkaktojnë ndryshime në thonjtë.

Vijat e Mees janë brazda tërthore me ngjyrë të verdhë në të bardhë që kalojnë nëpër gozhdë. Shkaku i këtyre ndryshimeve të thonjve është, për shembull, helmimi me arsenik ose talium.

Ngjyrosjet

Thonjtë e zbardhur shkaktohen nga ndryshimet në pllakën e thonjve, si dhe sipër ose poshtë saj. Ka disa lloje të çngjyrosjes.

Në leukoniki, keratinizimi i qelizave të matricës së thonjve është i shqetësuar. Forma më e zakonshme është leukonychia punctata - manifestohet nga shumë njolla të bardha të shpërndara mbi gozhdë. Leukonychia vulgaris dallohet nga vijat e bardha tërthore që kalojnë nëpër gozhdë.

Në të dyja ndryshimet e thonjve, arsyeja më e zakonshme është manipulimi i kutikulës, zakonisht gjatë manikyrit.

Thonj gjysmë e gjysmë: Në këto ndryshime të thonjve, konstatohet një ngjyrim i bardhë i gjysmës së pllakës së thonjve pranë trupit (proksimal) dhe një ngjyrim i kuqërremtë në kafe i gjysmës së pllakës së thonjve larg trupit (distal). . Si rregull, ato janë tregues i dobësisë kronike të veshkave (insuficienca renale).

Errësimi i thonjve: Thonjtë kafe ndodhin pas kontaktit me kimikate (për shembull, njolla druri, ngjyra e flokëve, nikotina dhe katrani tek duhanpirësit) ose në sëmundjen e Addison-it. Hemorragjitë e copave shkaktojnë njolla kafe të kuqe në shtratin e thonjve.

Ndryshimet e thonjve në formën e zbardhjes së kaltërosh të shtratit të thonjve tregojnë mungesë oksigjeni në inde (cianozë). Dështimi i zemrës ose helmimi me dioksid karboni janë shembuj të shkaqeve. Në rastin e helmimit nga monoksidi i karbonit, nga ana tjetër, shtrati i thoit merr ngjyrë të kuqe vishnje.

Në "sindromën e thonjve të verdhë" janë tipike ndryshimet e verdha në gri-jeshile, trashja dhe ngurtësimi i thonjve individualë ose të të gjithë. Thonjtë rriten dukshëm më ngadalë. Sindroma shoqërohet shpesh me sëmundje të frymëmarrjes (për shembull, bronkit, pneumoni) dhe limfedemë.

Deformimet

Në një gozhdë luge (koilonychia), pllaka e thonjve zhytet nga brenda ndërsa buza përkulet lart. Gozhda është në formë konkave si një lugë. Thoi i lugës formohet më shpesh në gishtin e madh. Mungesa e hekurit ose ekspozimi ndaj kimikateve janë shkaqe të mundshme.

Thonjtë e brishtë

Disa njerëz kanë thonjtë jashtëzakonisht të brishtë (onikorreksi). Thoi gris, ndahet për së gjati ose ndahet nga buza e lirë e thoit. Kontakti i shpeshtë me agjentë pastrimi dhe kimikate të tilla si pastruesi i manikyrit të thonjve është shpesh arsyeja. Këta agjentë thanë lëkurën dhe thonjtë.

Në onychoschisis, pllaka e thonjve zakonisht ndahet horizontalisht. Arsyet janë edhe këtu mungesa dhe kequshqyerja (vitamina, hekur) si dhe higjiena e ekzagjeruar.

Ndryshime të tjera të thonjve

Ndonjëherë pllaka e thonjve shkëputet pjesërisht (onikoliza) nga shtrati i thonjve - ky është një fenomen relativisht i zakonshëm. Për shembull, thoi pjesërisht hiqet për shkak të ekspozimit shumë të gjatë ndaj ujit, sapunëve, detergjenteve ose pastrimit shumë intensiv të thonjve. Më e rrallë është shkëputja totale e thoit (onikomadeza).

Si shfaqen ndryshimet e thonjve tek fëmijët?

Ndryshimet e thonjve tek fëmijët janë rrallë të lindura. Në rastin e ndryshimeve të lindura, zakonisht fshihen pas tyre disa sindroma. Për shembull, thonjtë nuk janë formuar siç duhet.

Ndonjëherë thonjtë e rritur ndodhin tek fëmijët dhe adoleshentët më të rritur. Kjo zakonisht prek thoin e gishtit të madh dhe shpesh shoqërohet me inflamacion dhe dhimbje në zonën anësore të thoit.

Me mykun e thonjve, thonjtë zbardhen dhe shpesh janë të brishtë. Megjithatë, myku i thonjve është mjaft i rrallë tek fëmijët.

Sëmundje të ndryshme të lëkurës shoqërohen gjithashtu me ndryshime të thonjve tek fëmijët në disa raste, duke përfshirë:

 • Psoriasis: Gropë në pllakën e thonjve (të ashtuquajturit thonjtë me pika), keratinizimi i tepërt me ngritjen e pllakës së thonjve, çngjyrosje e thonjve.
 • Neurodermatiti (atopi): Nëse është e aplikueshme, me ekzemë të dorës që përhapet në thonj, brazda tërthore, sipërfaqe me onde të thonjve.

Ashtu si tek të rriturit, ndryshimet e thonjve tek fëmijët ndodhin gjithashtu si pasojë e lëndimeve ose kujdesit të gabuar të thonjve.

Cilat janë shkaqet e mundshme të ndryshimeve të thonjve?

Vrazda gjatësore ose tërthore, pika të bardha ose deformime - ka lloje të ndryshme të ndryshimeve të thonjve. Shkaqe të ndryshme janë të mundshme. Ata shpesh janë të padëmshëm, por nganjëherë thonjtë e ndryshuar tregojnë një sëmundje serioze.

Për shembull, shkaqet e mëposhtme janë të mundshme për ndryshimet e thonjve:

 • Lëndimet (p.sh. mavijosje nën gozhdë).
 • Kimikatet që thajnë thonjtë (p.sh. agjentë pastrimi)
 • infeksionet fungale
 • Infeksione febrile
 • Furnizimi ose absorbimi i pamjaftueshëm i lëndëve ushqyese ose elementëve gjurmë
 • Helmimi, p.sh. me metale të rënda
 • Sëmundjet e organeve të brendshme, si veshkat, mëlçia, zemra dhe mushkëritë
 • Sëmundjet autoimune si psoriasis

Kur të shihni një mjek?

Gjithashtu, ndryshimet e thonjve të shkaktuara nga manikyrja e gabuar dhe lëndimet në shtratin e thonjve nuk kërkojnë domosdoshmërisht trajtim mjekësor. Megjithatë, rekomandohet të vizitoni një estetiste me përvojë, e cila do t'ju tregojë kujdesin e duhur të thonjve.

Edhe në rastin e zbardhjes së thonjve, këshillohet gjithmonë të konsultoheni me mjekun për të qenë në anën e sigurt. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse njolla nuk rritet.

Si mund të trajtohen ndryshimet e thonjve?

Mund të jetë e dobishme për të mbështetur gjendjen e shëndetshme të thonjve, për shembull duke e lyer rregullisht atë.

Nëse mungesat e lëndëve ushqyese kanë çuar në ndryshime të thonjve, mjeku do të përshkruajë përgatitjet e duhura për t'i kompensuar ato.

Në rastin e mykut të thonjve përdoren agjentë antimykotikë (antimikotikë).

Nëse sëmundjet e brendshme (si sëmundjet metabolike, të mëlçisë, të zemrës dhe të mushkërive) janë shkaku i ndryshimeve të thonjve, trajtimi i tyre është fokusi i terapisë.

Një mjek me përvojë lexon thonjtë tuaj si një libër. Të rëndësishme janë ngjyra, struktura, forca, tekstura dhe forma e thoit.

Në fillim është intervista e pacientit (anamneza). Mjeku pyet, për shembull, sa kohë kanë ekzistuar ndryshimet e thonjve, nëse ato kanë ndodhur papritur, nëse vuani nga sëmundje, nëse merrni ilaçe apo trajtoni kimikate. Nga përgjigjet tuaja, një specialist tashmë nxjerr përfundime në lidhje me shkaqet e mundshme.

Nëse simptomat e mungesës ose sëmundjet e brendshme janë arsyeja e ndryshimeve të thonjve, shpesh ka ankesa të tjera që i japin mjekut të dhëna për diagnozën. Në shumicën e rasteve, bëhet një analizë gjaku dhe një ekzaminim më i detajuar i organeve të sëmura (si zemra ose mushkëritë).

Si mund të parandalohen ndryshimet e thonjve?

Ka disa këshilla se si të parandaloni ndryshimet e thonjve ose si t'i trajtoni ato vetë:

 • Është mirë të shmangni heqësin e manikyrit dhe substancat e tjera agresive që shkaktojnë ndryshime të thonjve.
 • Është mirë që thonjtë t'i shtrydhni shkurt dhe t'i lyeni mjaftueshëm (kremrat me yndyrë të thonjve, banjë të ngrohtë me vaj ulliri për majat e gishtave).
 • Mos i hiqni plotësisht kutikulat gjatë manikyrës, por vetëm shtyjini ato me kujdes.
 • Në rast të mungesës së provuar të lëndëve ushqyese (p.sh. hekur, biotinë, vitamina, kalcium), shtesat dietike do të ndihmojnë.
 • Në rastin e ndryshimeve të thonjve për shkak të mungesës së lëngjeve, motoja është: Pini mjaftueshëm!
 • Nëse keni kërpudhat e thonjve: Kryeni terapinë medicinale vazhdimisht, përndryshe infeksioni do të ndizet vazhdimisht.