Naproxen: Efektet, përdorimet, efektet anësore

Si funksionon naprokseni

Naproxeni është një ilaç anti-inflamator jo-steroidal (NSAID). Si të gjithë NSAID-të, ai ka efekte analgjezike, antipiretike dhe anti-inflamatore (antiflogistike).

Këto efekte vijnë sepse naprokseni frenon enzimën ciklooksigjenazë (COX). Kjo redukton formimin e prostaglandinave – substancave të dërguara të përfshira në ndërmjetësimin e dhimbjes, proceset inflamatore dhe zhvillimin e etheve. Efekti anti-inflamator vjen edhe nga akumulimi i përbërësit aktiv në indin e inflamuar.

Naproxeni është një agjent terapeutik standard për dhimbjet reumatike, si dhe ënjtjet dhe inflamacionet e dhimbshme jo reumatike. Përdoret gjithashtu në sulmet akute të përdhes.

Marrja dhe degradimi

Prandaj është një ilaç me një kohëzgjatje të gjatë veprimi. Megjithatë, ky efikasitet më i gjatë shoqërohet edhe me efekte anësore më të forta në traktin gastrointestinal.

Substanca aktive në fund inaktivizohet nga mëlçia dhe ekskretohet plotësisht nga trupi nga veshkat.

Kur përdoret naprokseni?

Për shkak të efekteve të tij analgjezike, antipiretike dhe anti-inflamatore, naprokseni përdoret kryesisht në sëmundjet kronike inflamatore të kyçeve dhe ankesat e tjera inflamatore reumatike. Kështu, përbërësi aktiv përdoret për dhimbjet e shkaktuara nga:

 • inflamacion akut dhe kronik i kyçeve (artriti)
 • @ sulmi i përdhes
 • konsumimi i kyçeve (artroza)
 • ënjtje dhe inflamacione të dhimbshme pas lëndimeve
 • ngërçe, simptoma të dhimbshme gjatë menstruacioneve

Si përdoret naprokseni

Naproxeni merret në formën e tabletave me vakte. Në rastet e dhimbjeve të forta, mund të merret edhe me stomak bosh – më pas naprokseni hyn në trup më shpejt dhe për këtë arsye mund të veprojë më shpejt. Suspensionet (lëngu) që përmbajnë përbërësin aktiv janë gjithashtu të disponueshme për fëmijët në Gjermani dhe Austri.

Ilaçi kundër dhimbjeve mund të merret dy deri në tre herë në ditë çdo tetë deri në dymbëdhjetë orë. Megjithatë, doza maksimale ditore prej 1250 miligramësh nuk duhet të tejkalohet. Gjithashtu, jo më shumë se 1000 miligramë naproksen duhet të merren njëkohësisht.

Për një efekt anti-inflamator dhe antipiretik, naprokseni duhet të përdoret në doza më të larta se sa për trajtimin e dhimbjes. Përveç kësaj, sëmundjet reumatizmale shpesh kërkojnë përdorim për një periudhë më të gjatë kohore. Të dyja – doza më e lartë dhe përdorimi i zgjatur – mund të shoqërohen me efekte anësore më të rënda.

Cilat janë efektet anësore të naproksenit?

Në përgjithësi, naprokseni (si ibuprofeni i lidhur kimikisht) tolerohet mirë kur përdoret për një kohë të kufizuar. Efektet anësore ndodhin kryesisht për shkak të frenimit të prodhimit të prostaglandinës. Përveç përfshirjes së tyre në inflamacion, ndërmjetësim të dhimbjes dhe ethe, prostaglandinat kanë funksione të tjera të rëndësishme, si ndërtimi i mukozës së stomakut dhe zorrëve.

Prandaj, efektet anësore shumë të zakonshme të naproksenit janë çrregullime gastrointestinale si nauze, të vjella, diarre dhe ulçera gastrike dhe duodenale.

Efektet anësore të rralla të naproksenit përfshijnë dhimbje koke, marramendje, shqetësime të shikimit dhe dëgjimit (tingëllimë në veshë) dhe nervozizëm.

Nëse merret për një kohë të gjatë, mund të zhvillohet edhe një dhimbje koke e shkaktuar nga ilaçet (dhimbje koke analgjezike).

Kur nuk duhet të merret naprokseni?

Tabletat Naproxen varen nga mosha dhe mund të merren për fëmijët dhe adoleshentët vetëm nga mosha 11 vjeç (në dozë të ulët). Nga ana tjetër, lëngu i naproksenit është i aprovuar për fëmijët deri në 2 vjeç.

Kundërindikimet dhe ndërveprimet

Substanca aktive nuk duhet të përdoret në:

 • mbindjeshmëria e njohur ndaj substancës aktive
 • gjakderdhje gastrointestinale në të kaluarën
 • formimi i pashpjegueshëm i gjakut dhe çrregullimet e koagulimit të gjakut
 • mosfunksionim i rëndë i mëlçisë ose veshkave
 • dështimi i rëndë i zemrës (insuficienca kardiake)

Naproxen nuk duhet të merret me substancat e mëposhtme:

 • agjentë për hollimin e gjakut (antikoagulantë oralë)
 • substanca të caktuara të përdorura për trajtimin e dështimit të zemrës (digoksina) ose epilepsisë (fenitoinës)
 • glukokortikoidet ("kortizon")

Shtatzënia dhe laktacioni

Në tremujorin e tretë (tremujori i tretë), naprokseni është kundërindikuar – ashtu si edhe NSAID-të e tjera.

Në tremujorin e parë dhe të dytë, si dhe gjatë laktacionit, duhet të përdoren agjentë alternativë me të cilët ka përvojë më të madhe në shtatzëni dhe laktacion - për shembull, paracetamol ose ibuprofen. Megjithatë, është e mundur të përdoret naproxen nëse është absolutisht e nevojshme nën mbikëqyrjen mjekësore.

Si të merrni ilaçe që përmbajnë naproksen

Naproxen është i disponueshëm pa recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër për përdorim "vetëm" (vetë-mjekim) në formën e tabletave që përmbajnë një maksimum prej 200 mg naproksen (ekuivalente me 220 mg naproksen natriumi).

Doza më të larta, përgatitjet e kombinuara dhe lëngu i naproksenit, nga ana tjetër, kërkojnë një recetë. Lëngu Naproxen nuk gjendet në Zvicër.

Nga kur njihet naprokseni?