Shpëlarja e hundës: Këshilla për aplikim

Çfarë është ujitja në hundë?

Ujitja e hundës ose pastrimi i hundës përfshin futjen e lëngut në zgavrën e hundës për ta pastruar atë nga mikrobet, mukusit dhe sekrecionet e tjera të hundës. Lëngu i rekomanduar është përgjithësisht një tretësirë ​​e kripur, e cila ka një përqendrim natyral (fiziologjik) për trupin. Kjo nuk irriton mukozën e hundës.

Uji i thjeshtë i rubinetit nuk është i përshtatshëm për ujitje të hundës. E njëjta gjë vlen edhe për ujin mineral.

Kur duhet bërë ujitja e hundës?

Ujitja e hundës për një ftohje ofron lehtësim duke nxjerrë mukozën, sekrecionet e tjera dhe patogjenët nga zgavra e hundës. Megjithatë, ujitja e hundës për një ftohje është e dobishme vetëm nëse mukozat tuaja nuk janë shumë të fryra - përndryshe lëngu i ujitjes nuk mund të rrjedhë mirë. Në këtë rast, duhet të aplikoni një sprej nazal dekongjesant në të dy vrimat e hundës përpara se ta shpëlani dhe të prisni që të hyjë në fuqi.

Si një ilaç shtëpiak, ujitja e hundës ka kufizimet e veta. Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Kur nuk rekomandohet vaditja e hundës?

Ju nuk duhet të bëni ujitje të hundës ose shpëlarje të hundës nëse keni gjakderdhje të rëndë nga hundët ose nëse keni lënduar çatinë e hundës ose muret e sinusit.

Nëse ujitja e hundës është e këshillueshme para ose pas një ndërhyrjeje kirurgjikale në nazofaringë varet nga operacioni i planifikuar. Prandaj, së pari pyesni mjekun tuaj që merr pjesë.

Ju gjithashtu duhet të konsultoheni me një mjek përpara ujitjes së hundës nëse keni sinuse të inflamuara ose të ulçeruara.

Çfarë bëni gjatë ujitjes së hundës?

Megjithatë, ju gjithashtu mund ta bëni vetë tretësirën natyrale (fiziologjike) të kripës për trupin. Ju nuk keni nevojë për një "kripë për dush hundësh" të veçantë për këtë. Në vend të kësaj, thjesht shpërndani 0.9 gram kripë të pastër të tryezës (pa aditivë) në 100 mililitra ujë të freskët dhe të vakët. Më pas mund ta derdhni këtë tretësirë ​​në dushin plastik të hundës që keni blerë.

Respektoni saktësisht sasitë e specifikuara (0.9 gram kripë për 100 ml ujë) – përndryshe solucioni mund të irritojë dhe madje të dëmtojë mukozën e hundës.

Sistemet e ujitjes së hundës të disponueshme në treg kanë një shtojcë nazale që është mjaft e madhe për t'u vendosur lehtësisht kundër vrimës së hundës. Më pas përkuleni përpara mbi një lavaman ose vaskë me gojën hapur dhe anoni kokën anash. Tani solucioni i shpëlarjes me kripë mund të mbushet në vrimën e sipërme të hundës nëpërmjet ngjitjes së hundës dhe të rrjedhë përsëri përmes vrimës tjetër të hundës.

Edhe pse parimi bazë i të gjitha dusheve të hundës është i njëjtë, disa sisteme të ujitjes së hundës ndryshojnë. Prandaj, udhëzimet në paketimin duhet të lexohen me kujdes paraprakisht.

Shpëlarja e hundës si një ilaç i shpejtë në shtëpi

Shpëlarja e hundës është gjithashtu e mundur pa një dush plastik të disponueshëm në treg: Për ta bërë këtë, thjesht mund të derdhni tretësirën e përzier të kripur në dorën tuaj me kupë dhe ta tërhiqni lart përmes njërës vrimë hunde.

Ujitja e hundës: Fëmijët

Për shkak se ujitja e hundës duket disi e panjohur, fëmijët shpesh janë të vështirë të motivohen për ta përdorur atë. Në këtë rast, mund të ndihmojë nëse mami ose babi kryejnë shpëlarjen e hundës fillimisht dhe lejojnë që pasardhësit e tyre të shikojnë. Fëmija më pas mund të imitojë procedurën.

Fëmijët më të vegjël ende nuk mund të kryejnë vetë shpëlarjen e hundës. Prindërit duhet të ofrojnë ndihmë këtu.

Shpëlarja e hundës: Sa shpesh?

Pacientët me ethet e barit mund të bëjnë dush nazal çdo mbrëmje gjatë sezonit "kritik" për të shpëlarë polenin dhe për të lehtësuar simptomat alergjike. Për njerëzit me alergji ndaj pluhurit të shtëpisë, vaditja e hundës në mëngjes mund të jetë e dobishme. Përsëri, nëse nuk jeni të sigurt, pyesni mjekun ose farmacistin tuaj!

Ujitja e hundës për parandalim?

Disa njerëz e konsiderojnë ujitjen e hundës, si larja e dhëmbëve, një masë e rregullt higjienike për të qëndruar të shëndetshëm. Por sa i dobishëm është shpëlarja e përditshme e hundës për të parandaluar sinusitin, për shembull?

Sipas Fondacionit Gjerman të Mushkërive, aspak. Mukoza e hundës përmban qeliza imune që prodhojnë antitrupa të rëndësishëm. Këto mund të lahen me ujitje të rregullt të hundës, gjë që dobëson mbrojtjen natyrale të mukozës së hundës. Kështu favorizohen infeksionet e përsëritura.

Cilat janë rreziqet e ujitjes së hundës?

Nëse përdoret në mënyrë jo të duhur, mukoza e hundës mund të dëmtohet nga ngjitja e hundës së dushit të hundës dhe të fillojë të rrjedh gjak.

Gjakderdhje nga hunda, si dhe djegie dhe dhimbje në hundë mund të ndodhin gjithashtu nëse raporti i përzierjes së tretësirës shpëlarëse nuk është i saktë, në mënyrë që membrana mukoze të acarohet ose të thahet.

Çfarë duhet t'i kushtoj vëmendje pas ujitjes së hundës?

Pas ujitjes së hundës, duhet ta shpëlani plotësisht sistemin e ujitjes së hundës nën ujë të ngrohtë të rrjedhshëm. Më pas lëreni të thahet plotësisht.