Muskujt e qafës dhe trungut

Muskujt e qafës

Në pjesën e përparme të qafës, dy grupe muskujsh ngjiten në kockën hyoid në krye dhe në fund, duke e stabilizuar atë. Pavarësisht nga emri i saj, kjo kockë e vogël nuk i përket kafkës, por skeletit të bustit dhe shërben si pikë ngjitjeje për muskujt e ndryshëm të gjuhës, qafës dhe laringut. Kur ne gëlltisim ose flasim, për shembull, një nga këta muskuj ngre kockën hyoidale si dhe laringun dhe gjithashtu tërheq nofullën e poshtme poshtë.

Muskuj të tjerë të ndryshëm të qafës sigurojnë që ne të mbajmë kokën, e cila peshon disa kilogramë, në ekuilibër dhe mund ta tundim përpara dhe mbrapa për të thënë jo, për shembull.

Muskujt e barkut

Në rajonin e barkut (barkut), tre shtresa të mbivendosura të muskujve, fibrat e të cilëve shkojnë në drejtime të ndryshme, mbrojnë organet brenda - veçanërisht nëse muskujt janë të trajnuar mirë dhe të shtrënguar. Nëse shtresa e yndyrës nënlëkurore është gjithashtu e zhvilluar në mënyrë të hollë, veçanërisht meshkujt mund t'i transformojnë këto paketa muskulore në një "paketë gjashtëshe".

Muskujt e shpinës

Muskujt e shpinës kanë një strukturë shumë komplekse. Rreth 150 muskuj ngjiten në pika të ndryshme, vrapojnë në drejtime të ndryshme dhe mbivendosen me njëri-tjetrin në shumë vende. Dallohen tre grupe të muskujve të shpinës: muskujt e thellë, të mesëm dhe sipërfaqësor.

Muskujt e thellë të shpinës janë të shkurtër dhe të fortë dhe lidhin vertebrat individuale me njëra-tjetrën. Ato na japin mbështetje shtyllës kurrizore, na mundësojnë të mbajmë një qëndrim të drejtë dhe e bëjnë shpinën fleksibël. Rreth 80 për qind e të gjitha dhimbjeve të shpinës mund të gjurmohen në muskujt e thellë të neglizhuar.

Muskujt e mesit shkojnë nga legeni përmes rruazave deri në kokë dhe janë lidhja midis shtyllës kurrizore dhe kafazit të kraharorit. Me ndihmën e tyre, ne mund të përkulemi përpara dhe të drejtohemi përsëri.

Muskulatura e sipërfaqes shtrihet direkt nën lëkurë. Ata lidhin trupat vertebral me shpatullat dhe ijet dhe koordinojnë lëvizjet e krahëve, këmbëve dhe shtyllës kurrizore.

Dëmtime të muskujve të qafës dhe trungut

Lëndimet dhe sëmundjet e mëposhtme, për shembull, mund të ndodhin në zonën e qafës, shpinës dhe muskujve të barkut:

  • Tension
  • "Lumbago".

Simptomat në zonën e muskulaturës së qafës dhe trungut

Simptomat në zonën e muskujve të qafës dhe trungut përfshijnë:

  • Dhimbje prapa
  • dhimbje të muskujve
  • paralizë
  • Çrregullimet ndijore

Anatomia e muskujve të trungut

Për më shumë informacion mbi strukturën e muskujve të shpinës dhe barkut, klikoni këtu.