Dhimbja e qafës: Shkaqet, terapia, këshilla

Vështrim i shkurtër

 • Përshkrimi: Dhimbje në qafë, që mund të rrezatohet në kokë, shpatull ose krah; qafë e ngurtë me lëvizshmëri të kufizuar, ndonjëherë mpirje/ndjesi shpimi gjilpërash në gishta.
 • Shkaqet: duke përfshirë tensionin e muskujve (psikologjik, për shkak të rrymave, qëndrimin e dobët, tendosjen), lëndimet (rrahjet e kamxhikut, frakturat vertebrale), konsumimin fizik (p.sh. osteoartriti, hernia diskale, osteoporoza), dhimbje transmetimi, tumore, sëmundje reumatike, fibromialgji , Sëmundja Scheuermann, skolioza
 • Diagnostifikimi: intervistë me pacientin (anamnezë), ekzaminim fizik për lëvizshmërinë e qafës dhe veçoritë në fizik, procedura imazherike, mundësisht ekzaminim neurologjik.
 • Terapia: p.sh. injektimi i anestezisë, akupunktura, fizioterapia, mjekësia manuale me kiropraktikë dhe osteopati

Dhimbje qafe: Përshkrimi

Zona e qafës përbëhet nga nerva të panumërt, shumë muskuj dhe gjithsej shtatë rruaza - një konstrukt kompleks, por që na fal shumë mëkate (posturale). Sapo fillon dhimbja e qafës, zona e qafës zakonisht mbingarkohej shumë kohë më parë.

Dhimbja e qafës është zakonisht rezultat i tensionit të muskujve në zonën e qafës. Qafa reagon ndaj periudhave të gjata të qëndrimit të dobët, tërheqjeve të ftohta ose shtrirjes së gabuar me ngërçe të dhimbshme. Trupi ynë tensionohet edhe në situata stresuese psikologjike. Për shembull, sëmundja e dashurisë mund të shkaktojë dhimbje në qafë.

Një qafë e ngurtë ndodh kur tensioni i qafës kufizon rëndë lëvizshmërinë e kokës dhe rrotullimi djathtas, majtas, lart ose poshtë është i mundur vetëm me dhimbje të forta.

frekuencë

Pothuajse të gjithë vuajnë nga dhimbjet e shpinës të paktën një herë në jetën e tyre. Sipas hulumtimeve, rreth 40 për qind e të prekurve kanë dhimbje në zonën e qafës dhe brezit të shpatullave. Dhimbja e qafës e lidhur me punën është më e zakonshme.

Dhimbje akute dhe kronike në qafë

Dhimbja akute e qafës kalon pas disa ditësh deri në tre javë, zakonisht është e padëmshme. Shkaktarët mund të jenë jashtë orarit në kompjuter në një qëndrim përkatës jo miqësor ndaj qafës ose tendosje psikologjike siç është stresi.

 • Sindroma e qafës së mitrës: Në këtë rast, dhimbja e qafës, e cila mund të rrezatojë në shpatull dhe krah, ndodh pa çrregullime të tjera të nervave. E mundur është gjithashtu një tension kaq i fortë i qafës që lëvizjet e kokës bëhen të pamundura. Qafa e ngurtë është emri popullor për këtë gjendje.
 • Sindroma cervikobrakiale (sindroma qafë-krah): Dhimbja e qafës rrezaton në shpatull dhe krah. Përveç kësaj, mund të ketë paralizë ose shqetësime shqisore në duar.
 • Migrena dhe dhimbje koke: Këto janë pasoja të shpeshta të dhimbjes kronike të qafës.
 • Inflamacionet në shpatull: Mund të ndodhin për shkak të qëndrimit mbrojtës dhe shmangies së lëvizjeve të dhimbshme në dhimbjet kronike të qafës.
 • Problemet e diskut ndërvertebral: Veçanërisht muskujt e tensionuar nuk janë në gjendje të përballojnë aq shumë tendosje. Prandaj, ngarkesat duhet të përballohen më shumë nga nyjet vertebrale. Disqet e hernizuara favorizohen kështu nga dhimbja e qafës.

Dhimbja e qafës: shkaqet dhe sëmundjet e mundshme

Qafa është unike në pozicionin e saj: mban kokën e rëndë dhe është shumë e lëvizshme. Një ekuilibër i mirë që duhet ruajtur. Shumë shpesh, megjithatë, ne e bëjmë shumë të vështirë për qafën të bëjë pikërisht këtë: e ekspozojmë atë ndaj rrymave të ftohta ose flemë dhe punojmë në një pozicion që është i pafavorshëm për qafën. Qëndrimet e tilla të pasakta janë shpesh shkaku i dhimbjes së qafës. Në këto raste shkaktohen nga muskujt. Për shkak të mbingarkesës, muskujt e qafës ngurtësohen dhe shkurtohen, gjë që ndihet me dhimbje (sidomos kur ushtrohet presion në zonën përkatëse). Tensioni kronik i qafës, nga ana tjetër, mund të tregojë ndryshime në skeletin ose disqet ndërvertebrale.

Ju mund të mësoni më shumë për shkaktarët e mundshëm të dhimbjes së qafës më poshtë:

Tensioni i muskujve

 • Qëndrimi i gabuar: Nëse i njëjti pozicion jokorrekt adoptohet vazhdimisht në punë, gjatë gjumit apo edhe gjatë sportit, rezultati është tensioni i muskujve.
 • Ftohjet dhe gripi: Dhimbjet tipike të kokës dhe dhimbjet e gjymtyrëve të një ftohjeje ose gripi të rëndë janë gjithashtu me origjinë muskulore.
 • Skicat: Skicat e ftohta bëjnë që muskujt të tensionohen në mënyrë të pandërgjegjshme - një qafë e ngurtë është shpesh rezultat kur era e ftohtë takon një qafë të djersitur.
 • Lëndimet e muskujve: Qafa ka një gamë të madhe lëvizjesh, duke e bërë atë veçanërisht të ndjeshme ndaj lëvizjeve të pakontrolluara, të papritura dhe tendosjeve që çojnë në dhimbje të qafës.
 • Torticollis: Këtu, aktiviteti i tepërt i muskujve në zonën e qafës çon në tension të pakontrollueshëm të muskujve dhe një qëndrim të shtrembër të kokës.

Plagosje

 • Goditja me kamzhik: Në dëmtimet e përshpejtimit, lëvizja e papritur e kokës (veçanërisht në përplasjet nga ana e pasme) çon në tension dhe tendosje të muskujve. Pasojat e mundshme përfshijnë dhimbje të forta në qafë, dhimbje koke, marramendje, marramendje, paqëndrueshmëri në ecje ose shqetësime vizuale. Problemet kronike me qafën janë gjithashtu të mundshme.

Veshje fizike

 • Hernie diskale: Në shtyllën kurrizore të qafës së mitrës, një hernie diskale ndodh më rrallë, por është veçanërisht e mundur për shkak të qëndrimit të zgjatur të gabuar ose aksidenteve.
 • Osteoartriti: Dëmtimi dhe këputja e nyjeve në lidhje me moshën rritet ndjeshëm për shkak të qëndrimeve të pasakta statike. Për shkak të anatomisë së veçantë të trupave vertebral në qafë, është e zakonshme “artroza uncovertebrale”, një konsumim i të ashtuquajturave hemijoints, pra nyjeve në shpinë cervikale që nuk janë në gjendje të lëvizin.
 • Spondiloza: Të moshuarit preken veçanërisht nga ngurtësimi i shtyllës kurrizore për shkak të ndryshimeve në disqet ndërvertebrale. Përveç ngurtësimit të qafës, ka edhe dhimbje therëse dhe lëvizje të kufizuar.
 • Kondroza: konsumimi i disqeve ndërvertebrale lidhur me moshën është gjithashtu i mundur në zonën e qafës.
 • Sindroma cervikocefalike (sindroma Barré-Lieou): Shenjat e konsumimit ose ndryshimet në shtyllën kurrizore të qafës së mitrës shkaktojnë dhimbje koke, marramendje, shqetësime vizuale ose zhurmë në veshë përveç dhimbjes së qafës. Lëvizshmëria e qafës është shpesh e kufizuar dhe mund të shfaqen edhe çrregullime të gëlltitjes.
 • Osteoporoza: Veçanërisht gratë pas menopauzës vuajnë nga humbja e kockave, e cila është e dukshme në të gjithë trupin, duke përfshirë ndoshta dhimbjen në qafë.
 • Rakiti: Këtu ndodhin shqetësime në rritjen e kockave, të shkaktuara nga mungesa e vitaminës D. I gjithë sistemi muskuloskeletor është dobësuar, gjë që mund të shfaqet, ndër të tjera, me dhimbje në qafë.

Shkaqe të tjera

 • Dhimbje transferuese: Sëmundjet e organeve të brendshme si zemra, mëlçia, fshikëza e tëmthit ose stomaku mund të shfaqen si dhimbje në qafë. Kjo ndoshta është e mundur sepse zona të caktuara të trupit furnizohen nga rrënjët nervore nga palca kurrizore. Sidoqoftë, ngurtësimi i muskujve që është i ndjeshëm ndaj presionit mund të shkaktojë gjithashtu këtë dhimbje të referuar.
 • Tumoret/metastazat në zonën e qafës: rritjet e gjëndrës tiroide ose të rruazave mund të shfaqen në një qafë të ngurtë. Shpesh nyjet limfatike janë gjithashtu të zmadhuara dhe të prekshme në këtë rast.
 • Sëmundjet reumatizmale: Artriti reumatoid dhe spondiliti ankilozues, si dhe osteoartriti degjenerues, mund të shkaktojnë një qafë të ngurtë dhe qëndrim të dobët.
 • Absceset: ënjtjet purulente në fyt mund të çojnë në një qafë të ngurtësuar – por jo vetëm: për shkak të ënjtjes, ekziston rreziku i gulçimit dhe mbytjes! Prandaj, absceset duhet të trajtohen menjëherë nga një mjek.
 • Skolioza (shpina e shtrembër): Një shtyllë kurrizore e shtrembër është e dukshme në të gjithë shpinën, duke përfshirë edhe qafën. Në disa raste, ajo mund të trajtohet vetëm kirurgjikale.
 • Sëmundja Scheuermann: Në këtë rast, pacientët zhvillojnë një gunga të theksuar, e cila ndër të tjera shkakton probleme në zonën e qafës.
 • Fibromialgjia: Ky çrregullim kronik i dhimbjes shoqërohet me dhimbje kronike në qafë dhe zona të tjera të trupit, lodhje të theksuar, humbje të përqendrimit dhe çrregullime të gjumit.
 • Deformimet e trupave vertebral: Një shkak i rrallë i dhimbjes së qafës mund të jetë sindroma Kippel-Feil, në të cilën rruazat e qafës së mitrës janë shkrirë së bashku. Gjithashtu e rrallë është shfaqja e trashjes së kockave të trupave vertebralë (sëmundja e Paget).

Diagnoza e dhimbjes së qafës: Kur duhet të shkoni te mjeku?

Megjithatë, nëse ankesat përsëriten ose nuk largohen, duhet të konsultoheni me një mjek për të sqaruar shkakun. Personi kontaktues për dhimbje të herëpashershme të qafës është mjeku i familjes ose ortopedi. Nëse dhimbja e qafës shoqërohet me ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirje në krahë dhe duar, ndoshta edhe me paralizë të lehtë, duhet të konsultoheni me një neurolog. Kjo mund të jetë sindroma e shtyllës së qafës së mitrës (sindroma e shtyllës kurrizore C). Shpesh, këto simptoma shfaqen edhe gjatë natës gjatë gjumit - të sëmurët zgjohen më pas nga gjymtyrët e mpirë ose ndjesi shpimi gjilpërash në gishta.

Nëse shfaqen shenja të meningjitit, duhet të telefononi menjëherë 911. Shenja të tilla përfshijnë:

 • Ethe, ngërçe dhe dhimbje koke.
 • Dhimbje kur përkulni kokën drejt gjoksit
 • Paraliza dhe humbja e vetëdijes

Dhimbje qafe: çfarë bën mjeku?

Terapia e dhimbjes së qafës

Për dhimbjen akute të qafës ose kushtet degjenerative të konsumimit, ekzistojnë disa terapi për ta bërë qafën e fortë më të lëvizshme dhe për të lehtësuar dhimbjen:

 • Procedurat e injektimit: Kjo përfshin injektimin e anestezisë lokale rreth rrënjëve nervore të irrituara. Kjo ndërpret përcjelljen e dhimbjes në tru. Nëse dhimbja zvogëlohet si rezultat, muskujt në këtë zonë relaksohen. Zakonisht përdoret edhe terapia nervore.
 • Akupunktura: Gjilpërat e imëta – të vendosura në vendet e duhura – i kthejnë rrugët e energjisë përsëri në rrjedhë dhe kanë një efekt qetësues.
 • Fizioterapia: Fizioterapisti lehtëson tensionin ekzistues të qafës me masazhe ose lëvizje të caktuara të duarve (p.sh. terapia me pikën e nxitjes). Në fizioterapi, pacientët mësojnë ushtrime për të ndërtuar muskujt e qafës. Suksesi afatgjatë me dobësitë posturale shpesh mund të arrihet vetëm në këtë mënyrë.

Dhimbje qafe: Çfarë mund të bëni vetë

Më shpesh, shkaku i një qafe të ngurtësuar është qëndrimi ose lëvizja e gabuar. Për shembull, njerëzit e stresuar shpesh marrin një pozicion jo të shëndetshëm duke ngritur shpatullat e tyre dhe kështu në mënyrë të pandërgjegjshme përpiqen ta bëjnë veten të padukshëm. Për të luftuar në mënyrë specifike qafën e ngurtë, duhet të ndiqni disa rregulla:

 • Relaksohuni në mënyrë aktive: Me Relaksimin Progresiv të Muskujve të Jacobson, çdo muskul në trup relaksohet me vetëdije pas dhjetë sekondash tensioni të fortë. Meqenëse tensioni mendor shfaqet fizikisht si tension i muskujve, kjo teknikë gjithashtu qetëson mendjen.
 • Mbajtja e qafës ngrohtë: Ngrohtësia nga një banjë e nxehtë, një shall i trashë leshi ose një shishe me ujë të nxehtë liron muskujt dhe lehtëson dhimbjen. Njollat ​​e nxehtësisë që mbajnë qafën të ngrohtë për orë të tëra gjithashtu funksionojnë veçanërisht mirë.
 • Sportet: Sportet e qëndrueshmërisë si vrapimi, ecja, joga ose noti (ju lutemi këtu vetëm zvarritje ose shpinë, pasi gjuajtja e gjoksit ngre kokën në mënyrë të vështirë) e mbajnë të gjithë trupin në formë dhe gjithashtu funksionon mirë kundër stresit.
 • Stërvitja e shpinës: Forcimi i synuar i muskujve të shpinës dhe qafës është çelësi për parandalimin e dhimbjeve të qafës në afat të gjatë. Trajnimi special përdoret për të mësuar se si të uleni, të përkuleni dhe të përkuleni në një mënyrë që është e lehtë në shpinë dhe për të ndërtuar muskujt që janë nën tendosje. Mos u habitni nëse ndjeni dhimbje të muskujve në shpinë më pas.
 • Masazh: Një masazh i kujdesshëm, mundësisht nga një fizioterapist, mund të largojë fjalë për fjalë tensionin e shpatullave dhe qafës.
 • Flini siç duhet: Një jastëk në qafë ose një dyshek i përshtatshëm për shpinën është një mbrojtje e mirë kundër dhimbjes së qafës.

Dhimbje qafe: Këshilla për vendin e punës

Orë të tëra qëndrimi të ngushtë në një pozicion dhe shikimi në kompjuter – kjo nuk mund të jetë e shëndetshme. Tensioni dhe dhimbja janë pasoja tipike e kësaj tendosje të njëanshme dhe qëndrimi të dobët. Dhimbjet e qafës janë sinjale nga trupi për të ndryshuar diçka në lidhje me këtë situatë aktuale. Për ta bërë këtë, duhet të dizajnoni vendin tuaj të punës sa më ergonomik të jetë e mundur:

 • Karrigia: Karrigia e zyrës duhet të përshtatet me trupin tuaj dhe jo anasjelltas. Një pozicion ulur drejt, të dyja këmbët larg nga gjerësia e ijeve në dysheme dhe krahët që mbështeten në kënde të drejta në tavolinë konsiderohen si një pozicion ulur i shëndetshëm.
 • Monitori: Duhet të ketë të paktën 50 centimetra hapësirë ​​midis syve dhe ekranit për të shmangur një qëndrim të ngushtë. Lartësia është më e favorshme kur shikimi bie paksa poshtë ndërsa qëndron ulur drejt.
 • Kufje në vend të telefonit: Nëse bëni shumë telefonata dhe shtrëngoni marrësin e telefonit mes shpatullës dhe veshit për t'i pasur të dyja duart të lira, provokoni tension të qafës. Një kufje që e mban kokën drejt është më e dobishme këtu.

Parandalimi i tensionit të qafës: Ushtrime

Ndërtoni pushime të vogla të rregullta në ditën tuaj të punës për t'u shtrirë dhe ndryshuar pozicionin tuaj në karrigen tuaj të zyrës shpesh. Ushtrimi liron muskujt. Kjo është arsyeja pse nuk duhet t'u shmangeni aktiviteteve që mund të bëhen në këmbë, apo udhëtimeve të herëpashershme në aparatin e kopjimit etj. Përkundrazi!

Përveç kësaj, ju mund të lironi pak muskujt e qafës me ushtrime të synuara:

 • Shpatullat e lirshme: Ngrini shpatullat ndërsa merrni frymë dhe lëshojini ndërsa nxirrni thellë. Përsëriteni ushtrimin pesë herë.
 • Shtrirja e qafës: Ndërsa qëndroni në këmbë, përkulni butësisht kokën majtas ndërsa dora e djathtë shtrihet poshtë derisa të ndjeni një shtrirje në qafë në anën e djathtë. Tani mbajeni pozicionin për dhjetë sekonda dhe më pas përsëritni ushtrimin në anën e majtë.
 • Përsëri shtrirje të rrumbullakët të shpinës: vendosni pëllëmbët kundër ballit dhe tani – kundër një rezistence të lehtë nga duart tuaja – përkulni kokën poshtë derisa mjekra juaj të pushojë në gjoks. Nga ky pozicion, shtrëngoni duart në pjesën e pasme të kokës dhe tani ngadalë drejtoni kokën përsëri.
 • Përfundimi: Në fund, lironi shpatullat me lëvizje rrethore dhe shkundni krahët.

Sa më shpesh të bëni pushime të vogla në rutinën tuaj (zyre), aq më mirë është. Të paktën një herë në ditë duhet të bëni ushtrime të tilla për të parandaluar dhimbjen e qafës (për shembull, gjatë pushimit të drekës).

Pyetjet më të shpeshta