Neomycin: Efekti, Aplikimi, Efektet anësore

Si funksionon Neomycin

Aminoglikozidet si neomicina janë veçanërisht efektive kundër grupit të baktereve gram-negative. Membrana qelizore (mbështjellja) e këtyre baktereve ka kanale të veçanta të quajtura porine. Nëpërmjet tyre, aminoglikozidet si neomicina hyjnë në brendësi të një bakteri. Këtu ndodhet pika e tyre e sulmit: ribozomet.

Këto janë komplekse të përbëra nga dy nënnjësi që funksionojnë si "fabrika proteinash": Ribozomet grumbullojnë aminoacide në proteina (biosinteza e proteinave) në sekuenca të përcaktuara saktësisht. Në këtë mënyrë, për shembull, formohen proteina strukturore për membranën qelizore bakteriale.

Aminoglikozidet si neomicina lidhen me nënnjësinë e vogël të ribozomeve. Si rezultat, udhëzimet e ndërtimit për proteinat nuk mund të lexohen saktë - ribozomet mbledhin aminoacide të gabuara. Kjo rezulton në proteina strukturore të prishura, të ashtuquajturat proteina të pakuptimta. Kur këto proteina inkorporohen në membranën qelizore të baktereve, membrana bëhet tepër e përshkueshme. Si rezultat, bakteri vdes. Kështu, neomicina dhe aminoglikozidet e tjera kanë një efekt baktericid.

Një veçori e veçantë e aminoglikozideve si neomicina është se ato pengojnë rritjen e baktereve, edhe nëse përqendrimi në gjak ka rënë nën nivelin e nevojshëm. Mjekët flasin për një efekt post-antibiotik.

Kështu përdoret neomicina

Antibiotiku përdoret ekskluzivisht në nivel lokal, për shembull në formën e pikave të syrit ose veshit ose një pomadë për lëkurën. Ajo ushtron efektin e saj direkt në vendin e administrimit.

Përveç neomicinës, shumë ilaçe përmbajnë një glukokortikoid ("kortizon"). Ai gjithashtu siguron një efekt anti-inflamator.

Udhëzimet e mëposhtme për përdorim dhe doza zbatohen nëse nuk përshkruhet ndryshe nga mjeku që merr pjesë.

Pika veshi neomicine

Për infeksionet e veshit, vendosni dy deri në tre pika në vesh tre deri në pesë herë në ditë. Nëse simptomat janë të rënda, përdorni çdo dy deri në tre orë.

Idealisht, shtrihuni me veshin e prekur nga lart për disa minuta pasi të keni vendosur pikat.

Pika dhe pomadë sysh neomicinë

Hidhni një pikë pika syri neomicinë në qeskën konjuktivale të syrit të prekur tre deri në gjashtë herë në ditë. Nëse simptomat janë të rënda, mund të aplikoni pika çdo dy orë.

Pas aplikimit, në mënyrë ideale mbyllni kanalin e lotit të syrit të prekur për një kohë të shkurtër duke shtypur lehtë kockën e hundës në nivelin e këndit të brendshëm të syrit. Kjo parandalon që përbërësi aktiv të hiqet shumë shpejt. Kjo e lejon atë të veprojë më gjatë në sy.

Mos mbani lentet e kontaktit gjatë trajtimit të infeksioneve të syrit. Nëse nuk mund të shmanget, duhet t'i hiqni ato përpara se të aplikoni ilaçin për sy dhe t'i vendosni përsëri brenda 15 minutave më të hershme pas aplikimit të ilaçit.

Nëse përdorni disa medikamente në sy në të njëjtën kohë (p.sh., duke përfshirë pikat hidratuese të syve), duhet të ketë të paktën pesë deri në dhjetë minuta ndërmjet aplikimeve. Nëse po aplikoni gjithashtu një pomadë për sytë, kjo duhet të bëhet në mënyrë ideale e fundit (d.m.th., pas pikave të syve).

Nëse një infeksion i syve do të trajtohet si me pika syri që përmbajnë neomicinë ashtu edhe me një pomadë syri neomicinë, në mënyrë ideale përdorni pikat e syve gjatë ditës dhe vajin e syve para gjumit. Kjo ndodh sepse pomada e aplikuar në veçanti mund të dëmtojë përkohësisht shikimin.

Zakonisht trajtimi vazhdon për dy javë. Nëse simptomat përmirësohen, mjekët rekomandojnë përdorimin më rrallë të pikave ose pomadës së syve.

Menjëherë pas aplikimit, shikimi mund të bëhet i paqartë. Mos përdorni makina ose makineri derisa të shihni përsëri qartë.

Krem, pomadë dhe pluhur neomicinë

Si rregull, preparatet përdoren për katër deri në tetë ditë, në varësi të mënyrës se si dikush reagon ndaj trajtimit.

Rregulli i përgjithshëm këtu është: Barnat e neomicinës duhet të aplikohen në jo më shumë se një për qind të sipërfaqes së trupit. Kjo është sa madhësia e pëllëmbës së dorës.

Pika dhe sprej të kombinuar për hundë

Pikat e hundës ose spërkatjet që përmbajnë neomicinë në kombinim me përbërës të tjerë aktivë janë gjithashtu të disponueshëm në Austri dhe Zvicër. Mund të vendosni një deri në dy spërkatje ose pika në secilën vrimë të hundës dy deri në katër herë në ditë. Ju mund të përdorni sprej për hundë jo më shumë se dy deri në tre javë.

Patil neomicine

Pastillat e neomicinës, të cilat janë gjithashtu të disponueshme në Austri, përmbajnë antibiotik si dhe përbërës aktivë me veti dezinfektuese dhe anestezike lokale. Adoleshentët mbi dymbëdhjetë vjeç dhe të rriturit mund të thithin një deri në dy tableta disa herë në ditë. Doza maksimale është gjashtë tableta në ditë.

Pasta e dhëmbëve zvogëlon efektivitetin e tabletave. Prandaj, aplikimi nuk duhet të bëhet pak para ose pas larjes së dhëmbëve.

Kur përdoret neomicina?

Ilaçet e neomicinës ndihmojnë në trajtimin e infeksioneve bakteriale kur patogjenët janë të ndjeshëm ndaj antibiotikut.

Indikacionet për Neomycin përfshijnë:

 • Inflamacionet e syrit, qepallave ose gjëndrave dhjamore të syrit (p.sh., konjuktiviti = konjuktivit, inflamacioni i skajeve të qepallave = blefariti)
 • Infeksionet bakteriale të kanalit të jashtëm të dëgjimit, faringut ose zgavrës me gojë
 • Sëmundjet bakteriale dhe inflamacionet e lëkurës ose plagët e infektuara (përdoren shpesh në kombinim me glukortikoidet)
 • Infeksionet bakteriale të hundës në rast të inflamacionit të mukozës së hundës
 • Parandalimi i infeksioneve pas operacionit
 • Djegjet dhe përvëlohen për të mbrojtur kundër infeksionit bakterial

Cilat janë efektet anësore të neomicinës?

Kur aplikohet në nivel lokal, neomicina vështirë se absorbohet në qarkullimin e gjakut. Prandaj, efektet dhe efektet anësore zakonisht ndodhin vetëm drejtpërdrejt në vendin e administrimit.

Gjatë përdorimit të pikave ose pomadës së syve, pacientët herë pas here vuajnë nga lotim, kruarje dhe skuqje të syve. Mund të ketë gjithashtu një ndjesi të trupit të huaj në sy. Përveç kësaj, dhimbje ose ënjtje e syve është e mundur.

Herë pas here, pacientët reagojnë me mbindjeshmëri ndaj përbërësit aktiv. Një reaksion alergjik karakterizohet nga kruajtje, djegie ose skuqje në vendin e aplikimit.

Përbërës të tjerë të preparateve si dylli i leshit ose konservuesi klorur benzalkonium mund të irritojnë sytë dhe lëkurën.

Në rast të lëndimeve të mëdha ose të një pengese të dëmtuar të lëkurës, neomicina mund të përthithet në gjak. Atëherë efektet anësore të mëposhtme janë të mundshme:

Një efekt anësor serioz i neomicinës (si aminoglikozidet e tjera) është dëmtimi i veshkave (nefrotoksiciteti). Sidomos në doza të larta, substanca aktive grumbullohet në tubulat renale dhe dëmton qelizat. Si rezultat, funksioni i veshkave zvogëlohet. Nëse terapia ndërpritet herët, dëmtimi i veshkave zakonisht është i kthyeshëm.

Dëmtimi i veshit të brendshëm (ototoksiciteti) është gjithashtu një nga efektet anësore serioze të aminoglikozideve.

Edhe dëmtimet e vogla të membranës timpanike ose perforimet e membranës timpanike bëjnë që neomicina të hyjë në veshin e brendshëm dhe të dëmtojë qelizat shqisore atje. Kjo rezulton në humbje të pakthyeshme (të pakthyeshme) të dëgjimit deri në shurdhim. Për më tepër, organi i ekuilibrit zakonisht preket gjithashtu - të prekurit zhvillojnë çrregullime të rënda të ekuilibrit.

Neomicina zvogëlon numrin dhe lëvizshmërinë e spermës. Kështu, antibiotiku ndikon në fertilitetin mashkullor.

Kur nuk duhet përdorur Neomycin?

Neomicina nuk duhet të përdoret:

 • Tek të porsalindurit dhe foshnjat nën tre vjeç.
 • në rast alergjie ndaj aminoglikozideve
 • kur patogjenët e një infeksioni nuk i përgjigjen neomicinës

Nëse pacientët vuajnë nga tuberkulozi ose nga një infeksion viral ose fungal, mjeku përshkruan Neomycin vetëm në kombinim me terapi specifike.

Nëse ka lëndime të rënda në zonën e aplikimit (p.sh., membrana timpanike ose mukoza e gojës), Neomycin nuk duhet të përdoret. Kjo për shkak se ekziston rreziku që substanca aktive të hyjë në qarkullimin e gjakut dhe të shkaktojë efekte anësore serioze.

Në raste të caktuara, preparatet okulistike të neomicinës nuk duhet të përdoren. Kjo perfshin:

 • ulcerat e kornesë së syrit
 • Lëndimet e kornesë së syrit
 • glaukomë

Përdorimi i neomicinës si krem, pomadë ose pluhur për lëkurën nuk këshillohet për:

 • Rosacea
 • Aknet @
 • infeksionet e shkaktuara nga viruset, kërpudhat, tuberkulozi ose patogjenët e sifilizit
 • plagë të hapura dhe të freskëta

Aminoglikozidet si neomicina mund të kenë një efekt bllokues neuromuskular. Kjo do të thotë se ato pengojnë transmetimin e sinjalit nga nervat në muskuj. Prandaj, në sëmundjet që lidhen me bllokadën neuromuskulare, mjekët konsiderojnë me kujdes nëse përdorimi i neomicinës është i përshtatshëm. Këto sëmundje përfshijnë, për shembull, myasthenia gravis dhe sëmundjen e Parkinsonit.

Këto ndërveprime mund të ndodhin me Neomycin

Neomicina përdoret ekskluzivisht në vend (nga jashtë). Si rregull, pothuajse asnjë substancë aktive hyn në qarkullimin e gjakut. Prandaj, ndërveprimet me barnat që gëlltiten janë të rralla. Megjithatë, nëse lëkura është e dëmtuar ose e paprekur, substanca aktive mund të hyjë në qarkullimin e gjakut dhe të ketë ndërveprime të tilla.

Neomicina ka një efekt të dëmshëm në veshka (nefrotoksike) dhe në dëgjim (ototoksik). Këto efekte anësore përkeqësohen nga përdorimi i njëkohshëm i barnave që gjithashtu mund të shkaktojnë dëmtime të veshkave dhe dëgjimit. Shembuj të agjentëve të tillë janë antibiotikë të tjerë nga grupi i aminoglikozideve, ampothericina B (antibiotik tjetër) dhe furosemidi (ilaç drenazhues).

Përdorimi i njëkohshëm i barnave relaksuese të muskujve (relaksuesve të muskujve) mund të rrisë efektin neuromuskular-bllokues të neomicinës.

Neomicina tek fëmijët: Çfarë duhet pasur parasysh?

Barnat që përmbajnë neomicinë nuk duhet të përdoren tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël nën moshën tre vjeç.

Lëkura e fëmijëve është më e hollë se ajo e një të rrituri dhe barriera e tyre e lëkurës nuk është ende plotësisht e pjekur. Përveç kësaj, fëmijët kanë një sipërfaqe shumë më të madhe të lëkurës në krahasim me peshën e tyre trupore. Prandaj, përbërësit aktivë si neomicina përthithen më lehtë përmes lëkurës dhe në qarkullimin e gjakut.

Lozet e neomicinës janë të përshtatshme për pacientët e moshës dymbëdhjetë vjeç e lart.

Pikat e syve, veshit dhe hundës neomicinë janë tashmë të miratuara për fëmijët, në varësi të përgatitjes. Doza e saktë përcaktohet nga mjeku në çdo rast individual.

Neomicina gjatë shtatzënisë dhe laktacionit

Preparatet e neomicinës janë joproblematike gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji, sepse ato aplikohen vetëm në nivel lokal dhe vështirë se hyjnë në gjak. Gjatë përdorimit, nënat zakonisht mund të vazhdojnë dhënien e gjirit pa pushim.

Megjithatë, mjekët e përshkruajnë antibiotikun për gratë shtatzëna dhe ato që ushqehen me gji vetëm nëse është absolutisht e nevojshme. Trajtimi gjithashtu monitorohet nga një mjek.

Një përjashtim janë tabletat e neomicinës. Nuk ka studime për përdorimin gjatë shtatzënisë. Prandaj, përdorimi i tyre nuk rekomandohet.

Si të merrni ilaçe me neomicinë

Ilaçet që përmbajnë neomicinë kërkojnë recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër dhe ofrohen vetëm në farmaci me recetë.