Dhimbje nervore: Shkaqet, Trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Përshkrimi: Dhimbje e shkaktuar nga dëmtimi ose mosfunksionimi i nervave.
 • Trajtimi: Terapia bazohet në shkakun. Zakonisht mjeku e trajton dhimbjen me ilaçe. Konsiderohet gjithashtu fizioterapia, akupunktura, psikoterapia, kirurgjia.
 • Simptomat: Simptomat tipike janë dhimbje të shtënat, elektrizuese, therëse ose djegëse, ndjesi shpimi gjilpërash, mpirje si dhe dhimbje të shtuara të shkaktuara nga stimujt që në fakt nuk shkaktojnë dhimbje, p.sh. prekja (allodinia).
 • Shkaqet: Shkaqet e zakonshme përfshijnë lëndimin (p.sh., pas një aksidenti), mavijosje (p.sh., hernie diskale), inflamacion (p.sh. herpes zoster) ose sëmundje (p.sh. diabeti mellitus, skleroza e shumëfishtë).
 • Diagnoza: Diskutim me mjekun, ekzaminime neurologjike (p.sh. testimi i fibrave nervore për nxehtësinë, të ftohtin, dridhjet, presionin).
 • Parandalimi: Një mënyrë jetese e shëndetshme (p.sh. ushtrime të rregullta, dietë të ekuilibruar, shmangie stresi)

Çfarë është dhimbja nervore?

Dhimbja nervore – e quajtur edhe dhimbja neuropatike – është dhimbje që shfaqet kur nervat dhe strukturat e tyre (p.sh. fibrat nervore, qelizat nervore) irritohen ose dëmtohen. Dëmtimi ndodh, për shembull, si rezultat i inflamacionit të nervave, por edhe si rezultat i lëndimeve pas një aksidenti ose një sëmundjeje si skleroza e shumëfishtë ose diabeti mellitus.

Termi "neuropati" është një term ombrellë për sëmundjet e nervave. Bëhet dallimi midis neuropative qendrore, dmth atyre me origjinë nga sistemi nervor qendror (shkurt CNS: truri dhe palca kurrizore) dhe neuropatitë periferike. Këtu, nervat jashtë SNQ janë shkaku i dhimbjes. Një neuropati prek ose nerva të vetëm (mononeuropatia) ose nerva të shumëfishtë (polineuropatia).

Si ndryshon dhimbja neuropatike nga dhimbjet e tjera?

Dhimbja neuropatike është e ndryshme nga dhimbjet e tjera, si dhimbja e kokës ose dhimbja e shpinës. Këtu, nervat janë vetëm "transmetuesit" e dhimbjes. Në dhimbjet neuropatike, vetë nervat janë shkaktarët ose të paktën pjesërisht shkaku i dhimbjes.

Kush është prekur?

Dhimbja neuropatike është një nga shkaqet më të zakonshme të dhimbjeve kronike, së bashku me dhimbjet e shpinës dhe dhimbjet e kokës.

Çfarë mund të bëhet me dhimbjen neuropatike?

Mjeku e trajton dhimbjen neuropatike në mënyra të ndryshme, në varësi të shkakut. Shpesh, një kombinim i disa masave vihet në pikëpyetje. Këto përfshijnë, për shembull, mjekimin, akupunkturën, fizioterapinë, psikoterapinë, metodat e relaksimit dhe trajnimin e pacientit, si dhe stimulimin elektrik të nervit transkutan (TENS).

Trajtimi i shkakut nxitës

Nëse një infeksion bakterial ose viral (p.sh. në rastin e herpesit) është përgjegjës për dhimbjen, mjeku administron antibiotikë kundër baktereve ose ilaçe kundër viruseve (antivirale). Disa sëmundje, të tilla si sindroma e tunelit të kyçit të dorës ose sëmundje të caktuara tumorale, ndonjëherë shtypin nervat, duke i shtrënguar ato ose duke i dëmtuar ato.

Në raste të tilla, operacioni është i nevojshëm për të çliruar nervat nga shkaktari i dhimbjes, si për shembull kur ato shtrëngohen. Ndonjëherë mjeku eliminon dhimbjen duke skleroizuar nervat e prekura me ilaçe.

Trajtimi me ilaçe

Dhimbja neuropatike nuk është e lehtë për t'u trajtuar sepse shumë qetësues "klasikë" me përbërës aktivë acid acetilsalicilik, ibuprofen, diklofenak ose naproksen (ilaçe anti-inflamatore jo-steroide, ose shkurt NSAIDs), nuk funksionojnë ose nuk funksionojnë mjaftueshëm.

Prandaj, mjeku zakonisht përdor qetësuesit e mëposhtëm për dhimbjet nervore, të cilat janë dukshëm më efektive:

Ilaqet kundër depresionit triciklik (p.sh., përbërësit aktivë amitriptilinë, imipramine ose doxepin) si tableta, dragee, pika dhe si injeksione; kanë një efekt analgjezik, rrisin efektin e qetësuesve

Frenuesit selektivë të rimarrjes së serotoninës-norepinefrines (p.sh., përbërësit aktivë duloxetine, venlafaxine, milnacipran) si tableta, kapsula ose pelet; kanë një efekt analgjezik, pengojnë ndjeshmërinë ndaj dhimbjes

Opiatet (p.sh. përbërësit aktivë tramadol, hidromorfon, fentanil) në të gjitha format e dozimit të mundshëm: Tableta, kapsula, tretësirë, patch, injeksion, infuzion, sprej nazal, tabletë shkumëzuese, tabletë, supozitor ose pika; kanë një efekt të fortë analgjezik, shtypin transmetimin si dhe përpunimin e stimujve të dhimbjes

Terapia lokale e dhimbjes (p.sh., përbërësit aktivë lidokainë, kapsaicinë, toksina botulinum) si pomada, suva ose injeksione; kanë një efekt anestezik dhe analgjezik

Trajtimi pa mjekim

Përveç kësaj, trajtimet pa mjekim kanë gjithashtu një efekt mbështetës kundër dhimbjeve nervore. Këto përfshijnë, për shembull:

Terapia fizike: terapi fizike dhe/ose profesionale ndihmon në lehtësimin e dhimbjeve nervore në shumë raste. Ai përfshin ushtrime që forcojnë muskujt, masazhe dhe trajtime fizike (p.sh. aplikime me nxehtësi, të ftohtë, dritë ose stimuj elektrike).

Me ndihmën e terapisë, pacientët mësojnë se është e mundur të lëvizin edhe me dhimbje. Qëllimi kryesor është të punohet me pacientin dhe familjen e tij/saj, të afërmit dhe mjedisin (p.sh. vendi i punës) për të inkurajuar lëvizjen dhe pjesëmarrjen në një jetë aktive.

Akupunktura: Akupunktura gjithashtu ndihmon me dhimbjet nervore. Për ta bërë këtë, akupunkturisti vendos gjilpëra të holla të disponueshme në pika të veçanta të lëkurës në trup. Kjo shkakton shumë pak dhimbje. Ata qëndrojnë aty për rreth 20 deri në 30 minuta dhe zhvillojnë efektin e tyre lehtësues të dhimbjes ndërsa pacienti relaksohet në divan.

Stimulimi elektrik nervor transkutan (TENS): TENS thuhet gjithashtu se ndihmon njerëzit me dhimbje nervore. Ai përdor elektroda të lëkurës për të transmetuar pulset elektrike në pjesët e prekura të trupit. Rryma irriton nervat e vendosura në inde, duke bërë që truri të lëshojë substanca kimike që shuajnë perceptimin e dhimbjes.

Terapia e të ftohtit: Masat e ftohjes si sprej ftohës, pako të ftohta ose kompresa të ftohta gjithashtu premtojnë lehtësim për shumë njerëz me dhimbje nervore. Shpesh ndihmon edhe qëndrimi në një dhomë të ftohtë. Për ta bërë këtë, së pari qëndroni në një kostum banje ose bikini për gjysmë minutë në një paradhomë në minus 60 gradë Celsius, pastaj për rreth dy minuta e gjysmë në një dhomë në minus 110 gradë Celsius.

Ju duhet të shkoni në dhomën e ftohtë vetëm pas një kontrolli mjekësor dhe me rekomandimin e mjekut tuaj. Është e rëndësishme që të jeni të shëndetshëm dhe të ndiheni mirë.

Psikoterapia: Mbështetja psikologjike shoqëruese (p.sh. psikoterapia) gjithashtu ka një efekt mbështetës kundër dhimbjes nervore. Pacientët mësojnë se si të përballen me dhimbjen dhe të gjejnë mënyra për të bërë një jetë të përmbushur dhe të kënaqur pavarësisht dhimbjes (pranimi i dhimbjes). Si rezultat, shumë pacientë me dhimbje reduktojnë ndjeshëm marrjen e ilaçeve kundër dhimbjes.

Këto masa në rastin më të mirë mund të plotësojnë, por jo të zëvendësojnë trajtimin mjekësor konvencional. Bisedoni me mjekun tuaj se si mund ta mbështesni më mirë terapinë.

Këshilla dhe mjete juridike në shtëpi

Disa njerëz me dhimbje nervore raportojnë se disa ilaçe shtëpiake u ofrojnë atyre lehtësim. Sipas kësaj, nxehtësia dhe/ose i ftohti në veçanti mund të ndihmojnë kundër dhimbjes. Kompresat ftohëse janë të përshtatshme për aplikime të ftohta, ndërsa banjat e ngrohta ose jastëkët e ngrohjes janë të përshtatshme për aplikime me nxehtësi. Disa njerëz përfitojnë gjithashtu nga alternimi i banjove në ujë të ngrohtë dhe të ftohtë.

Një dietë e shëndetshme që përmban shumë vitamina B është gjithashtu e dobishme për dhimbjet nervore. Mbi të gjitha, trupi ka nevojë për vitamina B6 dhe B12 për furnizim optimal të nervave. Këto gjenden kryesisht në produktet shtazore si mishi, peshku, vezët dhe qumështi, por edhe në produktet me drithëra të plota dhe bishtajore.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Mjetet juridike bimore dhe homeopatike

Ilaçet bimore, barërat medicinale ose mjetet juridike homeopatike, si p.sh. globulat, thuhet gjithashtu se ndihmojnë disa njerëz me dhimbje nervore. Të marra ose të aplikuara në formën e çajrave, ekstrakteve, tinkturave, pomadave, kapsulave ose kompresave, thuhet se kanë efekte analgjezike dhe anti-inflamatore. Lëvorja e shelgut të argjendtë, temjanit, specit djegës (përmban kapsaicin), kthetrave të djallit, comfrey dhe arnica, për shembull, thuhet se janë veçanërisht efektive kundër dhimbjeve nervore.

Koncepti i homeopatisë dhe efikasiteti i saj specifik janë të diskutueshme në shkencë dhe nuk janë vërtetuar qartë nga studimet. Gjithashtu vini re se mjetet juridike bimore gjithashtu mund të shkaktojnë efekte anësore të tilla si reaksione alergjike. Përdorni ato vetëm pasi të konsultoheni me mjekun tuaj!

Parimisht dhimbjet nervore duhet të sqarohen dhe trajtohen nga mjeku që në një fazë të hershme!

Kirurgji

Nëse dhimbja neuropatike nuk mund të lehtësohet mjaftueshëm pavarësisht qasjeve të ndryshme terapeutike, operacioni është mënyra e vetme për të luftuar dhimbjen nervore, në varësi të shkakut.

Për këtë qëllim, mjeku kryen neuromodulimin, për shembull. Këtu ai fut elektroda pranë palcës kurrizore në mënyrë kirurgjikale. Këto lëshojnë impulse të veçanta elektrike që reduktojnë ndjeshëm dhimbjen neuropatike. Shpesh, të prekurit janë në gjendje të reduktojnë marrjen e ilaçeve kundër dhimbjeve deri në 50 për qind.

Nëse një nerv shtypet, mjeku ekspozon nervin përmes operacionit për të hequr presionin që po shkakton dhimbjen.

Me dhimbje neuropatike, ekziston rreziku që trupi të zhvillojë atë që quhet memorie dhimbjeje dhe dhimbja të bëhet kronike. Për të parandaluar këtë, është e rëndësishme që mjeku të trajtojë dhimbjen nervore sa më shpejt dhe në mënyrë efektive

Si manifestohet dhimbja neuropatike?

Simptomat tek njerëzit me dhimbje neuropatike mund të ndryshojnë ndjeshëm dhe mund të jenë ndonjëherë më shumë, ndonjëherë më pak intensive me kalimin e kohës.

Njerëzit e prekur shpesh i përshkruajnë simptomat e dhimbshme si:

 • djegur
 • ndjesi shpimi gjilpërash (p.sh., formimi)
 • Therrja
 • të shtënat në
 • elektrizues

Simptoma të tjera përfshijnë:

 • Perceptimi i reduktuar i dridhjeve
 • Ndjesia e reduktuar e temperaturës
 • Ndjesi ndjesi shpimi gjilpërash deri në mpirje (hipestezi) në zonën e prekur
 • @ Dobësi deri në paralizë

Duke qenë se dhimbja neuropatike është e vështirë për t'u trajtuar nga njëra anë, dhe veçanërisht stresuese për ata që preken nga ana tjetër, rreziku që dhimbja të bëhet kronike është i lartë.

Për shkak të intensitetit të saj, dhimbja nervore shpesh çon në ankesa të tjera tek të sëmurët, siç janë çrregullimet e gjumit, problemet e përqendrimit, ankthi dhe depresioni.

Ku ndodh dhimbja?

Si zhvillohet dhimbja nervore?

Dhimbja nervore ka një sërë shkaqesh të ndryshme. Ato lindin, për shembull, nga lëndimet, mavijosjet, infeksionet, inflamacionet ose sëmundjet. Nervat e dëmtuar ose jofunksionalë transmetojnë vazhdimisht sinjale dhimbjeje në tru dhe ndjesia e dhimbjes rritet.

Edhe veshja në lëkurë ose prekja normale mund të përjetohet nga të prekurit si jashtëzakonisht të dhimbshme. Në varësi të vendndodhjes së shkakut, bëhet një dallim midis dy klasave të dhimbjes nervore:

Neuropatia periferike.

Në këtë rast, dhimbja e ka origjinën në sistemin nervor periferik. Kjo i referohet të gjithë nervave që shtrihen jashtë trurit dhe palcës kurrizore. Për shembull, ata lidhin kokën, fytyrën, sytë, hundën, muskujt dhe veshët me trurin.

Shembuj të neuropative periferike përfshijnë:

 • Nevralgji post-zoster: Dhimbje e rëndë nervore që vazhdon pas herpesit.
 • Dhimbje fantazmë e gjymtyrëve: i sëmuri percepton dhimbje në një pjesë të trupit që nuk është më aty, zakonisht si rezultat i një amputimi.
 • Neuralgjia trigeminale: dhimbje të forta të papritura në fytyrë
 • Neuropatia diabetike (polineuropatia): nivelet e larta të sheqerit në gjak tek njerëzit me diabet mellitus dëmtojnë nervat në pjesë të ndryshme të trupit, duke shkaktuar dhimbje djegëse, shpesh në këmbë, ndër të tjera.
 • Sindroma Bannwarth: dhimbje (p.sh. dhimbje koke, fytyre ose barku) që ndodh pas një infeksioni të sëmundjes Lyme.
 • Sindroma e përplasjes: dhimbje kur nervat janë të ngjeshur ose të shtrënguar. Shpesh ndodh në shpatull.
 • Sindroma e tunelit karpal: Një ngushtim në ndarjen e tendinit të kyçit të dorës shtrëngon nervin mesatar të krahut në këtë rast.

Neuropatia qendrore

Dhimbja ka origjinën në sistemin nervor qendror (palca kurrizore dhe truri).

 • Goditja në tru (infarkt cerebral)
 • Sëmundjet neurologjike, të tilla si skleroza e shumëfishtë (MS)
 • Inflamacionet dhe absceset
 • Lëndimi i palcës kurrizore dhe rruazave (p.sh. hernie diskale)
 • Tumoret
 • Lëndimet e nervave (p.sh. dhimbje nervore për shkak të aksidenteve ose pas operacioneve)

Për më tepër, tensioni, stresi i shkaktuar psikologjikisht, abuzimi me alkoolin, mjekimet (p.sh. kimioterapia ose konsumimi i lidhur me moshën) janë shkaqe të mundshme të dhimbjes nervore.

Cili mjek vendos diagnozën? Dhe si?

Për dhimbjet nervore, mjeku i kujdesit parësor është pika e parë e kontaktit. Nëse është e nevojshme ose për ekzaminime të mëtejshme, ai ose ajo do ta referojë pacientin te një specialist. Diagnoza e dhimbjes nervore bëhet nga një neurolog.

Masat më të rëndësishme për një diagnozë të besueshme janë një diskutim me mjekun (historia mjekësore) dhe një ekzaminim neurologjik. Mbi të gjitha, është e rëndësishme të gjendet shkaku i dhimbjes në mënyrë që të fillohet sa më shpejt terapia e duhur.

Biseda me mjekun

Ekzaminimi neurologjik

Ekzaminimi neurologjik përdoret për të zbuluar simptomat tipike neuropatike si mpirja, shenjat e paralizës ose alodinia (dhimbje në prekje të butë), për të cilat personi i prekur shpesh nuk është as i vetëdijshëm. Duke përdorur testimin sasior ndijor (QST), mjeku përdor stimuj termikë (p.sh. nxehtësia, i ftohti) dhe mekanik (p.sh. presioni, vibrimi) për të ekzaminuar lëkurën dhe zonat e poshtme për funksionin e fibrave të dhimbjes.

Mjeku më pas mat shpejtësinë e përcjelljes nervore (neurografi) dhe, nëse është e nevojshme, merr një mostër të vogël nga nervi i prekur (biopsi) për të ekzaminuar indin nervor për ndryshime (ekzaminimi neurohistologjik).

Përveç kësaj, ai shpesh përdor teknika imazherike si tomografi kompjuterike (CT) ose imazhe me rezonancë magnetike (MRI). Këto e bëjnë dëmtimin nervor drejtpërdrejt të dukshëm. Përveç kësaj, mjeku ekzaminon gjakun e personit të prekur.

A mund të kurohet dhimbja nervore?

Sa më herët të trajtohet dhimbja nervore nga një mjek, aq më të mëdha janë shanset për shërim. Në të kundërt, sa më vonë të fillojë terapia, aq më i lartë është rreziku që dhimbja të bëhet kronike. Megjithatë, nëse një sëmundje themelore shkakton dhimbjen, shpesh është e mundur të kurohet ajo dhe bashkë me të edhe dhimbja.

Me dhimbje kronike, është e rëndësishme që mjeku të diskutojë qëllimet reale të trajtimit me pacientin përpara terapisë. Për shembull, një qëllim realist mund të jetë zvogëlimi i dhimbjes me më shumë se 30 deri në 50 për qind, përmirësimi i cilësisë së gjumit dhe cilësisë së jetës dhe mbajtja e të sëmurëve të aftë për të punuar.

Sa zgjat dhimbja nervore?

Si mund të parandalohet dhimbja nervore?

Në thelb, dëmtimi i nervit nuk mund të parandalohet plotësisht, pasi ka shumë shkaqe të mundshme. Megjithatë, rreziku i dhimbjes nervore mund të reduktohet duke adoptuar një mënyrë jetese të shëndetshme dhe të ndërgjegjshme. Për ta bërë këtë, është e rëndësishme, për shembull, që të hani një dietë të ekuilibruar, të ushtroheni rregullisht dhe të shmangni stresin dhe rrezikun e aksidenteve.