Sistemi nervor dhe qelizat nervore - Anatomia

Qendrore dhe periferike

Sistemi nervor i njeriut përbëhet nga një pjesë qendrore dhe një periferike. Sistemi nervor qendror (CNS) përfshin trurin dhe palcën kurrizore; nga kjo e fundit, traktet nervore shtrihen në të gjitha rajonet e trupit - ato formojnë sistemin nervor periferik. Në aspektin funksional, ky mund të ndahet në dy zona, sistemi nervor vegjetativ (autonom) dhe sistemi nervor somatik.

Dy gjysma të trurit në një ekip

Regjistrimi, përpunimi dhe përcjellja e stimujve

Në fund të fundit, truri gjithashtu dërgon sinjale elektrike me radhë, për shembull për të shkaktuar lëvizjet e trupit (p.sh., duke shkelur syrin, duke ngritur duart) ose për të rregulluar funksionin e organeve të brendshme (siç është sekretimi i lëngut gastrik). Dhe të mos harrojmë: të menduarit, të qeshurit, të lexuarit, të mësuarit – të gjitha këto dhe shumë më tepër e mbajnë trurin vazhdimisht në majë dhe bëjnë që neuronet të lëshojnë impulse të panumërta përmes rrjetit çdo milisekondë – një shfaqje e pafund fishekzjarre.

Truri përbëhet nga rreth 100 miliardë neurone; disa ekspertë vlerësojnë se numri është deri në 1 trilion (1,000,000,000,000)! Por nuk ka probleme hapësinore në kokë, sepse trupat individualë të qelizave nervore janë vetëm maksimumi 150 mikrometra (μm) në madhësi. Për krahasim: 1 µm është një e milionta e një metri.

– Trupi qelizor me procese

– Mbulesa e mielinës

Për të siguruar që informacioni të mos transmetohet shumë ngadalë në këtë gjatësi, akson është i mbyllur në seksione nga të ashtuquajturat mbështjellës mielin - qeliza të veçanta që mbështillen rreth aksonit disa herë dhe e izolojnë atë elektrikisht. Aksoni dhe këllëfi së bashku formojnë një fibër nervore (medullare).

Izolimi i aksoneve mund të jetë me defekt për shkak të sëmundjeve të ndryshme: Në sëmundjen autoimune skleroza e shumëfishtë (MS), për shembull, sistemi imunitar i gabuar sulmon mbështjellësit e mielinës dhe i shkatërron ato në vende të caktuara. Si rezultat, transmetimi i informacionit përgjatë aksonit të prekur nuk funksionon më pa probleme, duke çuar në simptoma të tilla si paralizë, shqetësime shqisore dhe vizuale.

– Sinapset