Granulocitet neutrofile: çfarë kuptimi kanë

Cili është funksioni i granulociteve neutrofile?

Granulocitet neutrofile janë një pjesë e rëndësishme e sistemit imunitar të lindur. Ata janë kryesisht të fjetur në qarkullimin e gjakut. Kur trupat e huaj ose patogjenët hyjnë në trup, lëshohen substanca që tërheqin neutrofilet. Këto pastaj largohen nga qarkullimi i gjakut dhe hyjnë në inde. Atje ata marrin përsipër detyrën e tyre si qeliza pastruese, të ashtuquajturat fagocite: thithin patogjenët dhe i shkatërrojnë ato.

Granulocitet neutrofile: klasifikimi

Në varësi të formës së bërthamave të tyre, bëhet dallimi midis neutrofileve me bërthama shufra dhe me bërthama segmenti: granulocitet e pjekur kanë një bërthamë të përbërë nga tre deri në katër pjesë dhe për këtë arsye quhen me bërthama segmenti. Granulocitet me bërthama shufra, nga ana tjetër, kanë një bërthamë të zgjatur. Këto janë forma e papjekur e granulociteve neutrofile. Ato zakonisht përbëjnë vetëm deri në pesë përqind të të gjitha qelizave në numërimin diferencial të gjakut.

Vlerat normale për granulocitet neutrofile varen nga mosha dhe gjinia. Vlerat shprehen si përqindje (proporcioni i numrit total të leukociteve):

GRANULOCITET NEUTROFILE

moshë

femër

mashkull

deri në 14 ditë

15,2 - 66,1%

20,2 - 46,2%

ditë 15 - 30

10,6 - 57,3%

14,0 - 54,6%

31 në 60 ditë

8,9 - 68,2%

10,2 - 48,7%

61 në 180 ditë

14,1 - 76,0%

10,9 - 47,8%

0.5 deri në 1 vjeç

16,9 - 74,0%

17,5 - 69,5%

2 në vitet 5

22,4 - 69,0%

22,4 - 69,0%

6 në vitet 11

29,8 - 71,4%

28,6 - 74,5%

12 në vitet 17

32,5 - 74,7%

nga 18 vjet

34,0 - 71,0%

34,0 - 67,9%

Vlerat normale për granulocitet me bërthama shufra shprehen gjithashtu si përqindje (proporcioni i numrit total të leukociteve):

moshë

Vlerat standarde për bërthamat e shufrave

1 në 2 ditë

0,0 - 18,0%

3 në 9 ditë

0,0 - 15,0%

10 në 13 ditë

0,0 - 14,0%

14 ditë deri në 5 muaj

0,0 - 12,0%

6 në muaj 12

0,0 - 8,0%

1 në vitet 13

3,0 - 6,0%

nga 14 vjet

3,0 - 5,0%

Vlerat standarde për granulocitet me bërthama të segmentit jepen gjithashtu si përqindje (proporcioni i numrit total të leukociteve):

moshë

deri në muajin 12

17,0 - 60,0%

1 në vitet 13

25,0 - 60,0%

nga 14 vjet

50,0 - 70,0%

Kur rriten granulocitet neutrofile?

 • Infeksion viral, infeksion mykotik ose parazitar
 • Infarkt i zemrës ose i mushkërive
 • Shtatzënia
 • Acidifikimi i trupit (acidozë)
 • hipertiroidizëm (gjendra tiroide tepër aktive)
 • sëmundjet hematologjike malinje (“kanceri i gjakut”) si leucemia akute mieloide
 • faza e rimëkëmbjes fizike pas dëmtimit të palcës së eshtrave (për shembull, pas rrezatimit ose kimioterapisë)

Kur zvogëlohen granulocitet neutrofile?

Mungesa e neutrofileve quhet neutropeni dhe është shumë e rrezikshme. Pa granulocitet, trupi është i pambrojtur ndaj patogjenëve pushtues dhe infeksionet nuk mund të luftohen gjithashtu.

Nëse neutrofilet janë ulur, kjo mund të ketë shkaqe të lindura dhe të fituara. Për shembull, çrregullimet e rralla kongjenitale me neutropeni përfshijnë:

 • çrregullime kongjenitale të formimit të granulociteve
 • Anemia Fanconi
 • sëmundjet kongjenitale të mungesës së imunitetit

Shkaqet e neutropenisë së fituar më vonë në jetë përfshijnë:

 • sëmundjet autoimune si lupus eritematoz sistemik
 • Infeksione të tilla si gripi ose variçela (lija e dhenve, herpes)
 • Sëmundjet e palcës kockore si plazmocitoma
 • Marrja e medikamenteve të caktuara (për shembull, frenuesit e pompës së protonit, antibiotikët ose ilaçet anti-inflamatore si ibuprofeni)