Nitrendipine: Efektet, Përdorimet, Efektet anësore

Si funksionon nitrendipina

Bllokuesit e kanalit të kalciumit si nitrendipina bllokojnë fluksin e kalciumit në qelizat muskulore të mureve të enëve të gjakut. Si rezultat, muret relaksohen dhe zgjerohen - presioni i gjakut bie.

Presioni i gjakut ndikohet ndjeshëm nga diametri i enëve të gjakut. Kur muskujt e lëmuar në muret e enëve tkurren, duke ngushtuar enët, presioni i gjakut rritet. Kur muskujt e murit relaksohen në mënyrë që enët të zgjerohen, ai bie.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Nitrendipina merret nga goja (nga goja) dhe absorbohet shumë mirë (rithithet) në gjak. Nivelet maksimale të barit në gjak arrihen pas një deri në tre orë.

Kur përbërësi aktiv merret si tabletë, efekti shfaqet pas 20 deri në 30 minuta. Nitrendipina metabolizohet në mëlçi nga enzima CYP3A4 dhe më pas ekskretohet kryesisht nëpërmjet veshkave në urinë, dhe në një masë të vogël edhe me jashtëqitje.

Kur përdoret nitrendipina?

Tabletat Nitrendipine përdoren për trajtimin e presionit të lartë të gjakut (hipertensionit).

Në të kaluarën, shishkat që përmbanin një zgjidhje nitrendipine ishin gjithashtu të disponueshme në Gjermani - për t'u përdorur në raste urgjente hipertensioni (një rritje e mprehtë, e papritur e presionit të gjakut me rrezik për jetën). Megjithatë, shpërndarja e tyre u ndërpre nga kompania prodhuese në vitin 2021.

Si përdoret nitrendipina

Cilat janë efektet anësore të nitrendipinës?

Efektet anësore shumë të zakonshme të nitrendipinës – si pasojë e vazodilatimit – janë dhimbja e kokës, skuqja e lëkurës me ndjenjën e ngrohtësisë dhe palpitacionet (vlen veçanërisht për flakonet).

Efektet anësore shumë të rralla të nitrendipinës përfshijnë sulmin në zemër, rritjen e mishrave të dhëmbëve (hiperplazi gingival), ndryshime në numërimin e ndryshëm të gjakut (siç është mungesa e qelizave të bardha të gjakut) dhe tek meshkujt, zmadhimi i gjëndrave të qumështit (gjinekomastia).

Nëse vuani nga efekte anësore të rënda ose simptoma që nuk janë përmendur më lart, ju lutemi konsultohuni me mjekun tuaj.

Çfarë duhet pasur parasysh gjatë marrjes së nitrendipinës?

contraindications

Kundërindikimet e tjera përfshijnë:

  • Shoku kardiovaskular
  • sulmi në zemër në katër javët e fundit
  • angina pectoris e paqëndrueshme
  • insuficienca kardiake e dekompensuar (këtu janë shterur të gjitha mundësitë e trupit për të kompensuar insuficiencën kardiake, kështu që simptoma të tilla si gulçim shfaqen edhe në pushim)
  • përdorimi i njëkohshëm i rifampicinës (antibiotik)

Ndërveprimet e drogës

Nëse nitrendipina përdoret së bashku me antihipertensivë të tjerë, efekti i uljes së presionit të gjakut rritet.

Ilaçi antihipertensiv mund të rrisë nivelin e gjakut të digoksinës së barit të zemrës, kështu që doza e tij mund të duhet të reduktohet.

Disa barna mund të zvogëlojnë efektin e nitrendipinës kur përdoren njëkohësisht, të tilla si antikonvulsantët karbamazepinë, fenitoinë dhe fenobarbital.

Lëngu i grejpfrutit duhet të shmanget gjatë terapisë me nitrendipinë. Kjo është për shkak se lëngu i grejpfrutit është një frenues i fuqishëm i enzimës CYP3A4 dhe për këtë arsye mund të ngadalësojë sekretimin e nitrendipinës – rezultati do të ishte një rënie e rritur dhe e paparashikueshme e presionit të gjakut.

Kufizimi i moshës

Siguria dhe efikasiteti i nitrendipinës tek fëmijët dhe adoleshentët nën 18 vjeç nuk janë vërtetuar.

Shtatzënia dhe laktacioni

Megjithatë, përvoja klinike e deritanishme nuk ka treguar një rrezik të shtuar të keqformimit tek fëmijët e palindur, nënat e të cilëve kanë marrë nitrendipinë. Prandaj, nëse medikamentet e studiuara më mirë nuk janë një opsion, terapia me nitrendipinë në shtatzëni është ndoshta e pranueshme.

Ilaçet e zgjedhura për uljen e presionit të gjakut gjatë shtatzënisë dhe laktacionit janë alfa-metildopa dhe metoprololi. Nëse është e nevojshme, përdoret kryesisht bllokuesi i kanaleve të kalciumit, nifedipine, i studiuar më mirë.

Si të merrni ilaçe me nitrendipinë

Nitrendipina kërkon një recetë në Gjermani dhe Austri dhe për këtë arsye është e disponueshme vetëm nga farmacitë me paraqitjen e recetës së mjekut. Në Zvicër, ilaçet që përmbajnë përbërësin aktiv nuk janë më të disponueshme.