Nitrofurantoin: Efektet, Përdorimet, Efektet anësore

Si funksionon nitrofurantoina

Antibiotiku nitrofurantoin është i ashtuquajturi proilaç. Shndërrohet në formën e tij aktive vetëm në vendin e veprimit (në traktin urinar). Shndërrimi ndodh përmes enzimave bakteriale pasi përbërësi aktiv është përthithur nga zorrët në gjak dhe kalon përmes veshkave në urinë.

Për shkak se forma aktive e nitrofurantoinës ka shumë pika të ndryshme sulmi në qelizën bakteriale, probabiliteti që bakteret të zhvillojnë rezistencë ndaj antibiotikut është mjaft i ulët.

Shkalla e ulët e rezistencës është arsyeja e rekomandimit të tij si agjent i linjës së parë për infeksionet akute të pakomplikuara të traktit urinar.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Nitrofurantoina e përthithur përmes zorrëve arrin vetëm përqendrime shumë të ulëta në gjak. Nivelet më të larta të urinës arrihen rreth katër deri në pesë orë pas gëlltitjes.

Rreth gjysma e përbërësit aktiv të gëlltitur zbërthehet në metabolitë joefektive. Këto ekskretohen gjithashtu në urinë dhe mund të shkaktojnë një ngjyrim të padëmshëm kafe të urinës.

Kur përdoret nitrofurantoina?

Në raste të caktuara, si ngushtimi i lindur ose i fituar i traktit urinar ose infeksionet e përsëritura, kronike të traktit urinar, mund të merret parasysh edhe trajtimi parandalues ​​me nitrofurantoinë.

Në rastin e një infeksioni akut, kohëzgjatja e përdorimit të nitrofurantoinës është zakonisht pesë deri në shtatë ditë. Për parandalim, mund të zgjasë deri në maksimum gjashtë muaj - por në një dozë më të ulët.

Si përdoret nitrofurantoina

Në rastin e një infeksioni akut, antibiotiku duhet të merret për aq kohë sa është përshkruar nga mjeku – edhe nëse simptomat përmirësohen paraprakisht.

Për përdorim parandalues, zgjidhen doza më të ulëta, zakonisht një tabletë në mbrëmje pas urinimit të fundit.

Cilat janë efektet anësore të nitrofurantoinës?

Efekte të tjera anësore në një në dhjetë deri në njëqind pacientë përfshijnë dhimbje koke, humbje të oreksit, nauze, të vjella, pneumoni, kollë dhe dhimbje gjoksi.

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni nitrofurantoin?

contraindications

Nitrofurantoin nuk duhet të merret në rastet e:

  • funksioni i dëmtuar i veshkave
  • Ekskretim i ulët ose i munguar urinar
  • Sëmundje të mëlçisë me rritje anormale të enzimave të mëlçisë
  • mungesa e glukozë-6-fosfat dehidrogjenazës
  • Çrregullime nervore (të tilla si polineuropatitë)

Ndërveprimet

Në përgjithësi, ka relativisht pak ndërveprime midis nitrofurantoinës dhe barnave të tjera, pasi ilaçi aktivizohet dhe vepron vetëm në urinë. Megjithatë, disa agjentë mund të ndërhyjnë në përthithjen e antibiotikut nga zorrët, të tilla si agjentët për urthin (si kripërat e magnezit ose aluminit) dhe agjentët për të përzier (si metoklopramidi).

Barnat dhe ushqimet që alkalizojnë urinën (si shumë perime, agrume ose qumësht) pengojnë sekretimin e nitrofurantoinës. Në të kundërt, substancat që acidifikojnë urinën (si mishi) nxisin ekskretimin.

Kufizimi i moshës

Foshnjat duhet të marrin substancën aktive në një dozë të reduktuar siç duhet pas muajit të tretë të jetës sa më parë. Reduktimi i dozës është gjithashtu i nevojshëm tek fëmijët dhe adoleshentët.

Shtatzënia dhe laktacioni

Si masë paraprake, nitrofurantoina nuk duhet të përdoret në gratë shtatzëna dhe nënat me gji, pasi ka alternativa më të studiuara dhe më të toleruara. Megjithatë, përdorimi gjatë dy muajve të parë të shtatzënisë është përgjithësisht i mundur.

Si të merrni ilaçe me nitrofurantoin

Ilaçet që përmbajnë përbërësin aktiv nitrofurantoin janë të disponueshme në Gjermani, Austri dhe Zvicër nga farmacitë me recetë.

Nga kur njihet nitrofurantoina?