Limfoma jo-Hodgkin: Përshkrimi

Vështrim i shkurtër

 • Përshkrimi: Limfoma jo-Hodgkin është një term ombrellë për disa kancere të sistemit limfatik.
 • Simptomat: Simptoma të përgjithshme të tilla si nyjet limfatike të fryra pa dhimbje, ethe, humbje peshe, djersitje të shumta gjatë natës, lodhje, kruajtje.
 • Prognoza: NHL me malinje të ulët zakonisht shërohet vetëm në fazat e hershme; NHL me malinje të lartë në parim është i shërueshëm në të gjitha fazat me trajtimin e duhur.
 • Ekzaminimet dhe diagnoza: marrja e historisë së pacientit, ekzaminimi fizik, analizat e gjakut dhe indeve; procedurat imazherike për të ekzaminuar përhapjen e tumorit.
 • Trajtimi: në varësi të llojit dhe fazës së sëmundjes, p.sh. Watch & Wait, radioterapi, kimioterapi, terapi me antitrupa, terapi me qeliza CAR-T ose transplantim të qelizave staminale, nëse është e nevojshme.

Çfarë është limfoma jo-Hodgkin?

Limfoma jo-Hodgkin shfaqet në të gjitha moshat, por njerëzit e moshuar janë më të ndjeshëm.

Sistemi limfatik

Sistemi limfatik, i cili shpërndahet në të gjithë trupin, përbëhet nga sistemi vaskular limfatik dhe organet limfatike si palca e eshtrave, timusi, shpretka, bajamet dhe nyjet limfatike. Ai mbledh dhe transporton lëngun e tepërt të indeve - lëngun limfatik ose shkurt limfën.

Limfocitet B (qelizat B) janë kryesisht përgjegjëse për prodhimin e antitrupave kundër patogjenëve pushtues. Limfocitet T (qelizat T), nga ana tjetër, sulmojnë drejtpërdrejt patogjenët në trup dhe drejtojnë reagimin mbrojtës.

Klasifikimi në limfoma të qelizave B dhe T

Limfomat e qelizave B janë grupi më i zakonshëm: rreth tetë në dhjetë limfoma jo-Hodgkin rrjedhin nga limfocitet B ose qelizat e tyre pararendëse.

Qelizat e limfomës që qarkullojnë në gjak shpesh "ngecën" në një nyje limfatike, ku ato mbahen dhe vazhdojnë të shumohen. Prandaj, limfomat jo-Hodgkin zakonisht e kanë origjinën në nyjet limfatike.

Klasifikimi sipas malinjitetit

 • Limfomat jo-Hodgkin me malinje të ulët (indolente): ato zhvillohen ngadalë gjatë viteve në dekada. Si rezultat, terapia këtu zakonisht nuk është aq efektive sa me format me rritje më të shpejtë (shumë malinje) të NHL.

Përmbledhje: Llojet e Limfomës Jo-Hodgkin

Këtu është një përmbledhje tabelare e limfomave të zgjedhura të qelizave B dhe T-qelizave jo-Hodgkin:

Limfoma jo-Hodgkin e qelizave B

Limfoma jo-Hodgkin e qelizave T

të ulët malinje

të lartë malinje

Cilat janë simptomat e limfomës jo-Hodgkin?

Simptomat e limfomës jo-Hodgkin ndryshojnë në varësi të rrjedhës së sëmundjes. Megjithatë, ka simptoma të zakonshme që shfaqen shumë shpesh: Për shembull, nyjet limfatike pa dhimbje të përhershme ose gjithnjë e më të zmadhuara janë tipike për limfomën jo-Hodgkin. Kryesisht preken nyjet limfatike në qafë, por shpesh edhe të tjera, për shembull ato në sqetull, ijë, gjoks dhe bark.

Simptomat e përgjithshme përfshijnë ankesa të tjera që mjekët i përmbledhin nën termin B-simptomatikë:

 • Ethet ose episodet e etheve: Rritja e temperaturës së trupit në mbi 38 °C pa një shkak të dukshëm si infeksioni.
 • Djersitje natën: djersitje e madhe gjatë natës, e cila shpesh i bën të sëmurët të zgjohen "të lagur", të ndërrohen në pizhame dhe të kthehen në një shtrat të ri.
 • Humbje peshe prej më shumë se dhjetë për qind të peshës trupore brenda gjashtë muajve

Kruajtja e lëkurës në të gjithë trupin mund të vërehet edhe në disa pacientë. Shkaqet e sakta të kruajtjes nuk dihen ende. Është e mundur që qelizat e degjeneruara të gjakut të lëshojnë substanca kimike pranë nervave të ndjeshëm të lëkurës dhe kështu të shkaktojnë kruajtjen.

Të gjitha këto simptoma nuk janë karakteristike për limfomën jo-Hodgkin, por mund të kenë edhe shkaqe të tjera! Për shembull, nyjet limfatike gjithashtu fryhen gjatë infeksioneve, por më pas lëndohen gjatë palpimit dhe tkurren shpejt përsëri pas infeksionit. B-simptomatikët mund të ndodhin edhe me kancere të tjera, si dhe sëmundje të tjera serioze si tuberkulozi.

Cila është jetëgjatësia me limfomën jo-Hodgkin?

Në parim, shkalla e malinjitetit luan një rol veçanërisht të rëndësishëm këtu:

NHL shumë malinje me shkallën e lartë të ndarjes së qelizave i përgjigjet shumë më mirë trajtimit. Prandaj, në parim, një kurë është e mundur në të gjitha fazat e sëmundjes.

Megjithatë, në raste individuale, faktorë të tjerë ndikojnë në prognozën për limfomën jo-Hodgkin. Jetëgjatësia dhe suksesi i trajtimit varen, për shembull, nga mosha dhe gjendja e përgjithshme e pacientit dhe nga fakti nëse dhe sa vatra kanceri janë të pranishme jashtë nyjeve limfatike.

Çfarë e shkakton limfomën jo-Hodgkin?

Faktorët e rrezikut të diskutuar ose të njohur përfshijnë sa vijon:

Infeksionet

Disa limfoma jo-Hodgkin zhvillohen në lidhje me disa infeksione. Për shembull, virusi Epstein-Barr (EBV) kontribuon në zhvillimin e formave të caktuara të limfomës Burkitt. Kjo është një limfomë jo-Hodgkin me qeliza B shumë malinje. Megjithatë, ky virus njihet më mirë si shkaktar i etheve të gjëndrave Pfeiffer (mononukleoza).

Limfoma e indit limfoid të lidhur me mukozën (MALT) e ka origjinën nga indet limfoide të mukozës dhe më së shpeshti lind në stomak. Më pas është një formë e rrallë e kancerit të stomakut. Shpesh zhvillohet në bazë të infeksionit kronik me mikrobin gastrik Helicobacter pylori.

Limfoma e qelizave T të të rriturve (ATLL) zhvillohet në lidhje me të ashtuquajturat viruse HTL (viruset T-limfotropike njerëzore).

Terapia e hershme e kancerit

Terapia imunosupresive

Pas transplantimit të organeve ose në rastin e infeksionit HIV, pacientët marrin barna që shtypin sistemin imunitar. Këto barna imunosupresive mund të nxisin zhvillimin e limfomës.

toksina

Vrasësit e barërave të këqija (herbicidet) diskutohen gjithashtu si shkaktarë të mundshëm të limfomës jo-Hodgkin.

Sëmundjet e sistemit imunitar

Është e mundur që disa sëmundje të sistemit imunitar të nxisin shfaqjen e NHL. Për shembull, ka indikacione për artrit reumatoid, sindromën Sjögren, lupus eritematoz, sëmundje celiac dhe disa imunodefiçenca kongjenitale ose të fituara si sindroma Wiscott-Aldrich ose HIV.

Si diagnostikohet limfoma jo-Hodgkin?

Historia mjekësore dhe ekzaminimi fizik

Hapi i parë në sqarimin e simptomave është një konsultim i detajuar mjek-pacient për të marrë një histori mjekësore (anamnezë). Ndër të tjera, mjeku do të pyesë për simptomat tuaja të sakta dhe çdo sëmundje të mëparshme ose themelore. Pyetjet e mundshme përfshijnë:

 • Keni vënë re ndonjë ënjtje në qafë?
 • Jeni zgjuar i djersitur natën kohët e fundit?
 • Keni humbur peshën trupore pa dashje në muajt e fundit?
 • Keni pasur gjakderdhje të shpeshta nga hunda apo mishrat e dhëmbëve kohët e fundit?

Intervista zakonisht pasohet nga një ekzaminim fizik. Ndër të tjera, mjeku do të palpojë nyjet limfatike (për shembull, në qafë) dhe shpretkën për zgjerim.

Testet e gjakut

Nëse numri i qelizave të kuqe të gjakut (eritrocitet) zvogëlohet, mjekët e quajnë këtë eritrocitopeni. Kjo zakonisht çon në anemi. Niveli i trombociteve në gjak (trombocitet) ndonjëherë gjithashtu bie ndjeshëm (trombocitopeni), duke rritur tendencën për gjakderdhje.

Nëse nëngrupi i limfociteve është përgjegjës për këtë rritje mund të shihet në të ashtuquajturën numërim diferencial të gjakut. Kjo tregon përqindjen e nëngrupeve të ndryshme të leukociteve si limfocitet dhe monocitet. Prandaj, numërimi diferencial i gjakut është shumë informues kur dyshohet për CLL ose një formë tjetër e NHL.

 • Limfocitet B të pjekur mbajnë proteinën CD20 në sipërfaqen e tyre edhe kur ato zhvillohen në qeliza kanceroze (qelizat e limfomës B). Pastaj kjo proteinë gjendet në një numër edhe më të madh në sipërfaqen e qelizës.
 • Në të kundërt, proteina sipërfaqësore CD3 është tipike për limfocitet T dhe qelizat kancerogjene që zhvillohen prej tyre (qelizat e limfomës T).

Kjo enzimë gjendet në variante të ndryshme në shumicën e organeve të trupit dhe zakonisht është e ngritur në prani të një tumori. Nëse përqendrimi i tij rritet, kjo tregon rritjen e vdekjes së qelizave. Për këtë arsye, përdoret edhe për të monitoruar ecurinë e trajtimit të tumorit.

Ekzaminimet e indeve

Procedurat e imazhit

Nëse dyshimi për limfomën jo-Hodgkin konfirmohet nga ekzaminimet e indeve, procedurat imazherike ndihmojnë mjekun të zbulojë se sa larg është përhapur kanceri në trup. Për ta bërë këtë, ai përdor rrezet X dhe skanimet me ultratinguj, për shembull, si dhe tomografinë e kompjuterizuar (CT) dhe ndonjëherë tomografinë me emetim pozitron (PET). Rezultatet ndihmojnë në përcaktimin e fazës së limfomës jo-Hodgkin ("stadimi").

Mjekët në përgjithësi i ndajnë limfomat jo-Hodgkin në katër faza tumorale sipas Ann-Arbor (modifikuar pas Cotswold (1989) dhe Lugano (2014)) bazuar në përhapjen e tyre në trup. Vetëm leuçemia limfocitare kronike (CLL) dhe mieloma e shumëfishtë (MM) përdorin klasifikime të tjera për stadifikimin.

Skenimi i Ann Arbor parashikon që sa më shumë që një limfomë jo-Hodgkin të jetë përhapur tashmë në trup, aq më i lartë është faza e tumorit.

Fazë

Tumori u përhap

I

II

Përfshirja e dy ose më shumë zonave të nyjeve limfatike ose vatra ekstranodale të lokalizuara - por vetëm në njërën anë të diafragmës (dmth. në gjoks ose në bark)

III

Përfshirja e dy ose më shumë zonave të nyjeve limfatike ose focive të lokalizuara ekstranodale – butonave në të dy anët e diafragmës (dmth. si në gjoks ashtu edhe në bark)

IV

Cila është terapia për limfomën jo-Hodgkin?

Terapia e limfomës jo-Hodgkin varet kryesisht nga fakti nëse është NHL me malinje të ulët ose me malinje të lartë. Kjo është përgjithësisht më e rëndësishme se faza e tumorit. Faktorë të tjerë që ndikojnë në planifikimin e terapisë përfshijnë moshën dhe gjendjen e përgjithshme të pacientit.

Terapia për NHL me malinje të ulët

Në fazat më të avancuara (III dhe IV), NHL me malinje të ulët zakonisht nuk mund të kurohet më. Atëherë në përgjithësi ekzistojnë dy opsione:

 • Strategjia "Vëzhgo dhe prit": Mjekët shpesh nuk trajtojnë një tumor me rritje shumë të ngadaltë, por fillimisht vetëm e monitorojnë atë nga afër - për shembull, nëse limfoma jo-Hodgkin nuk shkakton (ende) simptoma.

Kjo terapi me antitrupa mbështet sistemin imunitar në luftën kundër kancerit. Pra është një nga të ashtuquajturat terapi imunologjike.

Terapia për NHL shumë malinje

Ashtu si me format e ulëta malinje, mjekët zakonisht e kombinojnë këtë kimioterapi me rituximab (terapi me antitrupa) nëse kanceri është limfoma e qelizave B.

Terapia me qeliza T CAR

Nëse masat terapeutike të përshkruara më sipër nuk ndihmojnë ose pacientët relapsojnë, ndonjëherë përdoret terapia me qeliza T CAR. Kjo është një formë e re e imunoterapisë që funksionon si më poshtë:

 • Së pari, limfocitet T të shëndetshme (qelizat T) filtrohen nga gjaku i pacientit.
 • Tani pacienti merr kimioterapi për të zvogëluar numrin e qelizave të limfomës dhe për të dobësuar aktivitetin e sistemit imunitar. Kjo më vonë e bën më të lehtë për qelizat CAR-T të bëjnë punën e tyre.
 • Në hapin tjetër, pacienti merr qelizat CAR-T me infuzion. Në trup, falë vendeve të tyre specifike të lidhjes (CAR), këto qeliza lidhen në mënyrë specifike me qelizat e tumorit dhe i shkatërrojnë ato.

Qasje speciale të terapisë

Për disa forma të limfomës jo-Hodgkin, mjekët përdorin qasje të veçanta terapeutike. Shembull:

Pacientët marrin kimioterapi dhe/ose terapi të synuar (me rituximab ose antitrupa të tjerë të prodhuar artificialisht ose të ashtuquajtur frenues të rrugës së sinjalit). Në raste individuale, transplantimi i qelizave staminale ose terapia me rrezatim është gjithashtu i dobishëm.

Lexoni më shumë rreth trajtimit të CLL këtu.