Norovirus: Përparimi, Trajtimi, Periudha e Inkubacionit

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Nauze, të vjella të forta, diarre, dhimbje koke, dhimbje barku, dhimbje gjymtyrësh, temperaturë të ulët, lodhje.
 • Kursi dhe prognoza: Në përgjithësi, norovirusi shërohet pa probleme te të rriturit ndryshe të shëndetshëm. Fëmijët e vegjël dhe të moshuarit janë më të ndjeshëm ndaj komplikimeve për shkak të humbjes së rëndë të lëngjeve dhe elektroliteve.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Infeksioni zakonisht nga personi në person (fekalo-oral), ndonjëherë infeksion me njollë ose pika.
 • Trajtimi: Terapi simptomatike me kompensim të humbjes së lëngjeve dhe elektroliteve; mundësisht agjent kundër të vjellave (antiemetik); terapi stacionare në spital dhe infuzion në raste të rënda

Çfarë është norovirusi?

Shumë dezinfektues nuk janë mjaftueshëm efektivë kundër noroviruseve. Vetëm preparatet me efikasitet të provuar kundër viruseve (“efikasiteti virucid”) janë të përshtatshme.

Sipas Institutit Robert Koch, noroviruset janë përgjegjës për një pjesë të madhe të gastroenteritit jo-bakterial. Tek fëmijët, ato shkaktojnë rreth 30 përqind dhe tek të rriturit deri në 50 përqind të të gjitha sëmundjeve të gastroenteritit.

Cilat janë simptomat?

Simptomat e norovirusit zakonisht fillojnë shumë papritur dhe manifestohen në një "grip të stomakut" akut (gastroenterit). Në shumicën e rasteve, shenja të tilla si të vjella dhe diarre shfaqen vetëm disa orë pas infektimit me norovirus. Kombinimi i të vjellave dhe diarresë quhet diarre e të vjellave.

Diarreja e të vjellave është potencialisht e rrezikshme sepse e privon trupin nga shumë lëngje dhe kripëra (elektrolite). Tek foshnjat, fëmijët e vegjël dhe të moshuarit, kjo mund të jetë kërcënuese për jetën. Pasojat e mundshme përfshijnë probleme të qarkullimit të gjakut, konvulsione dhe madje edhe dështim të veshkave.

Në shumicën e rasteve, diarreja dhe të vjellat zgjasin një deri në tre ditë, ndoshta deri në pesë ditë. Simptomat shoqëruese të tilla si lodhja shpesh vazhdojnë për disa ditë përtej kësaj.

Infeksionet norovirus manifestohen në shumicën e rasteve jo vetëm në diarre dhe të vjella. Shpesh, norovirusi shoqërohet me shenja të tilla si:

 • Të përzier
 • Dhimbje barku
 • dhimbje koke
 • Dhimbje në gjymtyrë
 • Ndjenjë e përgjithshme e sëmundjes
 • Ethet e lehta
 • Lodhje

Tek fëmijët, shpesh vërehet vetëm një temperaturë e ngritur me norovirus. Megjithatë, ethet ndodhin këtu rrallë. Kjo e dallon norovirusin nga gastroenteriti bakterial, në të cilin ethet janë një shenjë tipike.

Periudha e inkubacionit të norovirusit (periudha e infektimit) është koha midis infeksionit dhe shfaqjes së simptomave të para. Ai ndryshon disi nga personi në person. Në shumicën e njerëzve të infektuar, simptomat e para shfaqen vetëm disa orë pas infektimit. Në të tjerat, nga infeksioni dhe shpërthimi i sëmundjes kalojnë një deri në dy ditë. Në përgjithësi, periudha e inkubacionit të norovirusit është nga gjashtë deri në 50 orë.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Infeksioni me norovirus është zakonisht i shkurtër dhe i rëndë. Simptomat zakonisht zgjasin një deri në tre ditë, rrallë më gjatë. Nëse nuk ndodhin komplikime dhe ekuilibri i lëngjeve dhe elektroliteve është i balancuar në mënyrë të ndërgjegjshme, norovirusi zakonisht shërohet pa probleme.

Sidomos te njerëzit që janë tashmë më të moshuar ose të dobësuar nga sëmundje të tjera (siç është HIV), ashpërsia dhe kohëzgjatja e simptomave janë shpesh më të rënda. Kjo vlen edhe për foshnjat dhe fëmijët e vegjël. Këtu, trajtimi në spital mund të jetë i nevojshëm. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse humbja e lëngjeve dhe elektroliteve është shumë e madhe. Pastaj ekziston rreziku i dëmtimit të organeve të brendshme. Vetëm në raste shumë të rralla norovirusi çon në vdekje.

Gratë shtatzëna shpesh janë shumë të shqetësuara kur infektohen me norovirus. Sidoqoftë, vetë noroviruset nuk paraqesin kërcënim për fëmijën e palindur. Megjithatë, të vjellat e rënda dhe/ose diarreja mund të krijojnë aq shumë presion në trup sa që lindja të fillojë herët. Është gjithashtu veçanërisht e rëndësishme për nënat e ardhshme të sigurojnë që ato të furnizohen gjithmonë në mënyrë adekuate me lëngje, elektrolite dhe lëndë ushqyese.

Nëse një fëmijë më i madh ose i rritur në një familje sëmuret me norovirus, është e rëndësishme të jeni veçanërisht të kujdesshëm për higjienën kur trajtoni foshnjën ose fëmijën e vogël. Këshillohet që personi i sëmurë të izolohet sa më shumë që të jetë e mundur nga foshnja dhe anëtarët e tjerë të familjes.

Nëse një foshnjë tregon shenja të infeksionit norovirus, njoftoni mjekun sa më shpejt të jetë e mundur si masë paraprake!

Si ndodh infeksioni?

Norovirusi transmetohet drejtpërdrejt nga personi në person: të vjellat dhe jashtëqitja e një personi të sëmurë përmbajnë një sasi të madhe të virusit. Mbetjet e vogla të ekskrecioneve që përmbajnë noroviruse janë të mjaftueshme për t'u transmetuar te njerëzit e tjerë nëpërmjet duarve, për shembull kur shtrëngoni duart. Nëse personi i shëndoshë më pas kap në mënyrë të pandërgjegjshme gojën ose hundën me dorën në fjalë, viruset hyjnë lehtësisht në trupin e tij përmes mukozave. Kjo njihet si rruga fekalo-orale e infeksionit.

Përveç kësaj, infeksioni me norovirus është i mundur kur pikat e imëta formohen gjatë të vjellave dhe hyjnë në gojën ose hundën e një personi tjetër përmes ajrit. Ky njihet si infeksioni i pikave.

Sipas njohurive aktuale, norovirusi transmetohet vetëm midis njerëzve, por jo midis njerëzve dhe kafshëve.

Sa kohë është një person ngjitës?

Shumë shpesh në dimër dhe në ambiente komunale

Gjatë sezonit të ftohtë, sistemi imunitar shpesh dëmtohet. Membranat mukoze janë gjithashtu shpesh më të thata dhe më pas më pak të mbrojtura nga patogjenët. Kjo është arsyeja pse shpërthimet e noroviruseve janë veçanërisht të shpeshta gjatë muajve të dimrit. Megjithatë, rastet e sëmundjes janë të mundshme edhe gjatë pjesës tjetër të vitit.

Si të mbroheni nga infeksioni

Nuk ka asnjë mënyrë specifike për të parandaluar infeksionin me norovirus: nuk ka ende një vaksinë norovirus. Megjithatë, ju mund të zvogëloni rrezikun e kontraktimit të norovirusit duke marrë masat e mëposhtme:

 • Higjiena e kujdesshme: Lani duart rregullisht dhe tërësisht, veçanërisht para se të hani dhe pasi të shkoni në tualet.
 • Larja: Sigurohuni që rrobat që ka përdorur personi i prekur të lahen gjithmonë menjëherë. Zgjidhni një temperaturë larje prej 90 gradë Celsius për të vrarë çdo norovirus që mund të jetë i pranishëm në të.
 • Shmangni kontaktin: Këshillohet që personat e prekur të qëndrojnë në shtëpi për dy ditë edhe pas zbutjes së simptomave në mënyrë që të mos infektojnë persona të tjerë.

Mbani masat e higjienës për të paktën një javë pasi simptomat të jenë ulur. Kjo vlen veçanërisht për larjen dhe dezinfektimin me ndërgjegje të duarve.

Numri i lartë i nëntipave është edhe arsyeja pse kompanitë farmaceutike nuk shqetësohen me zhvillimin e një vaksine: Është pothuajse e pamundur të mbulohen të gjitha nëntipet me vaksinim.

Pas mbijetesës së sëmundjes, njeriu nuk është imun ndaj norovirusit! Viruset janë shumë të gjithanshëm për këtë. Prandaj, është e mundur të infektoheni sërish pasi të jeni infektuar me norovirus.

Ekzaminimet dhe diagnoza

Marrja e historisë mjekësore

Gjatë të ashtuquajturës histori mjekësore, mjeku pyet për simptomat e sakta dhe parametra të tjerë të rëndësishëm. Pyetjet e mundshme janë:

 • A vuani nga diarreja dhe të vjellat?
 • A ndiheni i qetë dhe i lodhur?
 • Çfarë keni ngrënë në orët e fundit para fillimit të simptomave?
 • A keni pasur ndonjë kontakt kohët e fundit me njerëz që kanë pasur simptoma të ngjashme?

Edhe simptomat tipike shpesh japin një tregues të fortë të infeksionit me norovirus.

Pas marrjes së një historie mjekësore, mjeku kryen një ekzaminim fizik. Fokusi është te barku: Ai së pari kontrollon me stetoskop nëse tingujt normalë të zorrëve dëgjohen. Më pas palpon me kujdes barkun. Ai kërkon tension ("tension mbrojtës") dhe çdo zonë të dhimbshme në bark.

Me ekzaminimin fizik, ai përjashton kryesisht shkaqe të tjera të diarresë dhe të vjellave.

Zbulimi i noroviruseve

Ka mënyra të ndryshme për të zbuluar noroviruset. Ose mjekët laboratorikë kërkojnë përbërës karakteristikë të viruseve, të tilla si acidet nukleike ose proteinat, në mostrat e pacientëve. Ose ata përpiqen të zbulojnë grimcat e virusit drejtpërdrejt - me ndihmën e një mikroskopi elektronik.

Norovirus: Detyrim për të raportuar

Sipas Aktit Gjerman për Mbrojtjen nga Infeksioni (IfSG), zbulimi i norovirusit është i raportueshëm. Të dhënat transmetohen me emrin e pacientit në departamentin përgjegjës të shëndetit publik.

Trajtim

Nuk ka terapi specifike medikamentoze për infeksionin norovirus dhe zakonisht nuk është e nevojshme. Në vend të kësaj, njeriu përpiqet të lehtësojë simptomat sa më shumë që të jetë e mundur (terapia simptomatike).

Në përgjithësi, është më mirë që pacientët me norovirus ta marrin me lehtësi. Rekomandohet pushimi në shtrat. Masat e mëtejshme varen nga ashpërsia e simptomave dhe gjendja e përgjithshme shëndetësore e pacientit.

Trajtimi me norovirus për simptoma të lehta deri në mesatare

Sigurohuni që foshnjat dhe fëmijët e vegjël të pinë më shumë qumësht gjiri ose një ushqim të përshtatshëm zëvendësues.

Ndryshimet në nivelet e elektroliteve janë potencialisht të rrezikshme: ato shkaktojnë përgjumje, probleme të qarkullimit të gjakut dhe aritmi kardiake, për shembull.

Ilaçet shtëpiake "kola dhe shkopinjtë e kripës" nuk janë të përshtatshme për të vjella dhe diarre: Kafeina në cola mund të rrisë humbjen e lëngjeve. Prandaj, kola nuk është e këshillueshme, veçanërisht për fëmijët. Shkopinjtë e kripës nuk janë problematike në vetvete. Ato sigurojnë kryesisht natriumin si elektrolite, por jo kaliumin që nevojitet gjithashtu. Kjo mund të gjendet në banane, për shembull.

Trajtimi me norovirus për simptoma më të rënda

Zgjidhja zëvendësuese quhet edhe tretësirë ​​e rehidrimit oral (ORL) ose tretësirë ​​e OBSH-së (sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë WHO). Ai përmban glukozë dhe elektrolite të tretura në ujë, të tilla si kripa e tryezës ose klorur kaliumi. Gjendet në barnatore, zakonisht në formë pluhuri për t'u tretur në lëng.

Për të vjella më të rënda, në konsultim me mjekun mund të administrohet një agjent kundër të përzierave dhe të vjellave (antiemetik).

Trajtimi me norovirus për simptoma të rënda

Fëmijët dhe të moshuarit janë zakonisht veçanërisht të ndjeshëm ndaj humbjes së madhe të lëngjeve dhe elektroliteve. Për ta, terapia me norovirus zakonisht zhvillohet në spital.