Vaksina e Coronavirus Novavax

Çfarë lloj vaksine është Novavax?

Vaksina e prodhuesit amerikan Novavax (Nuvaxovid, NVX-CoV2373) është një vaksinë e bazuar në proteina kundër patogjenit Sars-CoV-2. Nuvaxovid është një alternativë ndaj vaksinave mRNA të prodhuesve BioNTech/Pfizer dhe Moderna. Më 20 dhjetor 2021, Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) dha një autorizim (të kushtëzuar) të marketingut për Evropën.

Ndryshe nga ato, në një vaksinë të bazuar në proteina, përbërësi kryesor aktiv është vetë proteina spike (e prodhuar artificialisht) – jo plani i saj gjenetik. Prandaj, Nuvaxovid i përket klasës së nën-njësive të vaksinave të proteinave gjysmë sintetike. Proteina artificiale e thumbave përzihet me një përforcues efekti (adjuvant). Adjuvantet janë substanca që aktivizojnë sistemin imunitar të lindur. Substanca të tilla ndihmojnë sistemin imunitar të mësojë strukturat e rëndësishme të patogjenit në mënyrë që t'i njohë ato në të ardhmen.

Si vaksinohet Novavax?

Sipas dokumenteve të regjistrimit, një seri e rregullt vaksinimi me Nuvaxovid përbëhet nga dy doza vaksinash që duhet të administrohen në një interval kohor prej 21 ditësh. Vetë vaksina injektohet në muskulin e sipërm të krahut.

Aktualisht nuk është një opsion si përforcues

Nuvaxovid nuk është aktualisht i aprovuar për vaksinim përforcues ose si një opsion përforcues. Kjo do të thotë se vaksinat e palëve të treta me Nuvaxovid aktualisht mund të bëhen vetëm në raste të jashtëzakonshme. Për shembull, nëse ka papajtueshmëri me përbërësit e vaksinave mRNA.

Arsyeja për këtë është se prodhuesi Novavax nuk ka aplikuar në Agjencinë Evropiane të Barnave për përdorim si përforcues – megjithëse Nuvaxovid me sa duket do të ishte i përshtatshëm për këtë qëllim.

Cili përforcues pas imunizimit bazë Novavax?

Nëse i jeni nënshtruar imunizimit bazë me vaksinën Novavax me dy doza, STIKO rekomandon përforcuesit e rregullt të mRNA.

Shtatzënia dhe laktacioni

Megjithatë, nëse keni marrë një vaksinë Nuvaxovid në një shtatzëni të padiagnostikuar, kjo nuk është shkak për shqetësim.

Efikasiteti kundër Covid-19

EMA i kushtoi vëmendje të veçantë të ashtuquajturit studim PREVENT-19, i cili u zhvillua në 119 qendra testimi në Shtetet e Bashkuara dhe Meksikë. Në studim morën pjesë gjithsej rreth 30,000 njerëz nga mosha 18 deri në 84 vjeç. Programi i studimit tregon se vaksina NVX-CoV2373 ofron mbrojtje shumë të mirë kundër sëmundjes së rëndë Covid-19.

Studimet kryesore zbuluan se nuvaxovid tregoi efikasitetin më të lartë kundër koronavirusit origjinal të tipit të egër – i ndjekur nga efikasitet paksa i reduktuar kundër variantit alfa (B.1.1.7) dhe efikasitet mesatarisht i reduktuar kundër beta (B.1.351).

Se sa mirë funksionon nuvaxovidi gjithashtu kundër variantit mbizotërues të omicronit – dhe veçanërisht kundër nëntipit të omicronit BA.5 – është aktualisht e paqartë.

Tolerueshmëria dhe efektet anësore

Informacion mbi efektet anësore të rralla

Që nga miratimi i tregut, Instituti Paul Ehrlich (PEI) ka monitoruar vazhdimisht dhe nga afër sigurinë.

Megjithatë, deklaratat përfundimtare mbi sigurinë, si dhe për efektet anësore të mundshme shumë të rralla nuk mund të bëhen për momentin - numri i përgjithshëm i dozave të administruara mbetet i menaxhueshëm. Sondazhet e para të mëtejshme mbi sigurinë bazohen në vlerësimin e rreth 121,000 dozave të vaksinave të administruara që nga data e fundit e 27.05.2022 në Gjermani. Që nga prezantimi i vaksinës, PEI ka pranuar gjithsej 696 raste të dyshuara të reaksioneve anësore.

Kjo korrespondon me një normë raportimi prej 58 rastesh të dyshuara për 10,000 vaksinime - ose, me fjalë të tjera, rreth 1 rast i dyshuar i reaksioneve anësore për 172 vaksinime. Shumica e këtyre raporteve ishin kalimtare dhe jo serioze. Gratë ishin të mbipërfaqësuara në raportet e reagimeve të padëshiruara të marra në një raport prej dy me një.

Mbizotërojnë reaksionet kalimtare të vaksinimit

  • Dhimbje koke
  • Lodhje dhe lodhje
  • Dhimbje në vendin e injektimit
  • Marramendje
  • Të dridhura dhe reaksione febrile, si dhe
  • Sëmundje, dhimbje gjymtyrësh, dhimbje muskujsh dhe reaksione të tjera të lehta.

Megjithatë, në total, 42 pacientë përjetuan gjithashtu reaksione të padëshiruara serioze që kërkonin kujdes spitalor. Në dy përqind të të gjitha rasteve të raportuara, reagimet anësore vazhduan gjatë periudhës së konsideruar. Megjithatë, rreziku i miokarditit dhe perikarditit nuk u rrit gjatë periudhës së vëzhgimit – megjithëse u raportuan tre raste të dyshuara. Vdekjet e lidhura përkohësisht me vaksinimin me nuvaxovid nuk ndodhën.

Dallimet midis vaksinave gjenetike dhe nuvaxovidit.

Dy dallimet më të rëndësishme midis vaksinës së bazuar në proteina nga prodhuesi Novavax dhe vaksinave gjenetike janë:

Në vend të kësaj, Novavax prodhon proteinën spike në qeliza speciale të insekteve (qelizat Sf-9) në laborator. Antigjeni i dëshiruar më pas izolohet në sasi më të mëdha, pastrohet dhe përpunohet më tej në një nanogrimcë të ngjashme me virusin.

Kjo do të thotë që prodhuesi mbledh disa kopje të molekulës së proteinës së majës në një grimcë artificiale – me madhësi rreth 50 nanometra. Në këtë mënyrë, imitohet guaska e jashtme e koronavirusit.

Duhet të sigurohet një stimul shtesë për një përgjigje imune: Nanogrimcat e vetme proteinike zakonisht nuk janë të mjaftueshme për të shkaktuar një përgjigje të mjaftueshme imune nga trupi. Sistemi imunitar zakonisht nuk i klasifikon struktura të tilla si të huaja për trupin. Prandaj, sistemi imunitar i njeriut duhet së pari të "ndërgjegjësohet" për NVX-CoV2373.

Ndihmuesit veprojnë si një "sinjal alarmi" për mbrojtjen e patogjenit të trupit tonë. Ky parim i veprimit - d.m.th. kombinimi i antigjeneve proteinike të kombinuara me një adjuvant - është provuar dhe testuar për një kohë të gjatë.

Vaksinat e krijuara prej kohësh kundër tetanozit, poliomielitit, difterisë ose kollës së mirë përdorin gjithashtu "përforcues efekti". Modele të tjera vaksinash – të tilla si vaksinat gjenetike nga prodhuesit BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca dhe Johnson & Johnson – mund të bëjnë plotësisht pa adjuvantë.

Një dozë vaksine përbëhet nga dy përbërës të ndryshëm: 5 mikrogramë të nanogrimcës së proteinës rekombinante spike të kombinuara me 50 mikrogramë shtesë të ndihmës me bazë saponin (Matrix-M).