Obeziteti (Adipoziteti): Llojet dhe Shkaqet

Vështrim i shkurtër

 • Trajtimi: diete, stërvitje, terapi e sjelljes, mjekim, reduktim stomaku, kurë obeziteti.
 • Simptomat: Akumulim jashtëzakonisht i lartë i yndyrës në trup, reduktim i performancës, gulçim, djersitje e tepërt, dhimbje kyçesh dhe shpine, çrregullime psikologjike, mëlçi dhjamore, përdhes, gurë në veshka si shenja klinike dytësore.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: predispozicion gjenetik, zakone jo të shëndetshme të të ngrënit, mungesë ushtrimesh, metabolizëm i ngadaltë, sëmundje të ndryshme si dhe mjekime, faktorë psikologjikë dhe socialë.
 • Kursi dhe prognoza: Nëse nuk trajtohet, obeziteti është një sëmundje progresive me një rrezik të lartë të sëmundjeve dytësore dhe një jetëgjatësi të shkurtuar. Sa më herët të jepet trajtimi ose kura, aq më e mirë është prognoza. Pasojat e mundshme janë diabeti, sëmundjet kardiovaskulare dhe kanceret e ndryshme.

Çfarë është mbipesha?

Obeziteti nuk është një problem figurativ i njerëzve me karakter të dobët, por një sëmundje kronike e njohur. I përket grupit të sëmundjeve hormonale, ushqyese dhe metabolike. Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) dhe Shoqata Gjermane e Obezitetit (DAG) e përkufizojnë obezitetin si një grumbullim i indit yndyror në trup që tejkalon nivelet normale dhe shkakton dëmtim të shëndetit.

Obeziteti, i njohur gjithashtu si obeziteti, ngarkon të gjithë trupin dhe për këtë arsye mbart një rrezik të lartë të sëmundjeve dytësore – nga sulmet në zemër dhe diabeti e deri te kanceret e ndryshme. Fakti që një e katërta e burrave dhe grave në Gjermani tani janë obezë është një problem i madh social. Në fund të fundit, 67 për qind e burrave dhe 53 për qind e grave konsiderohen mbipeshë.

Obeziteti në fëmijëri dhe adoleshencë

Nëse fëmijët vuajnë nga obeziteti para pubertetit, ata kanë një rrezik të lartë që të jenë edhe mbipeshë në moshë madhore dhe kështu të zhvillojnë sëmundje të ndryshme në moshë të hershme.

Megjithatë, nuk janë vetëm pasojat fizike të obezitetit ato që janë problematike: përjashtimi social dhe ngacmimi në fëmijëri gjithashtu ndonjëherë hedhin themelet për çrregullimet psikologjike më vonë dhe kanë një ndikim të qëndrueshëm në zhvillimin e personalitetit.

Ka shumë arsye për obezitetin në fëmijëri dhe adoleshencë. Përveç predispozicionit gjenetik, një rol të madh luajnë mungesa e stërvitjes dhe dieta e dobët. Prindërit shpesh kalojnë një mënyrë jetese që promovon obezitetin tek fëmijët e tyre.

Indeksi udhëzues i masës trupore (BMI)

Sipas udhëzimeve të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), një person me një indeks të masës trupore 25 ose më shumë konsiderohet mbipeshë, dhe me një BMI prej 30 ose më shumë konsiderohet mbipeshë e rëndë (obez). BMI llogaritet duke pjesëtuar peshën (në kilogramë) me lartësinë në katror (m2). Kështu, për shembull, një person me një gjatësi prej 180 cm do të ishte mbipeshë në një peshë prej 81 kilogramë dhe obez në 98 kilogramë.

Vlera e BMI-së përdoret për të identifikuar statusin përkatës të peshës dhe kështu lloje të ndryshme të obezitetit mund të nënndahen.

Tabela BMI për të rriturit

Termi preadipozitet është sinonim me termin obezitet dhe shpesh përdoret në mënyrë të ndërsjellë, por nuk është universal. Preadipoziteti konsiderohet si një pararendës i obezitetit dhe tregon se individët me një BMI më të madh se 25 janë në rrezik të rritur ndjeshëm për obezitetin dhe pasojat e tij.

Këtu në kalkulatorin BMI për të rriturit

Prandaj, tabela e BMI për fëmijët dhe adoleshentët është si më poshtë:

 • Mbipesha: përqindjet BMI > 90 – 97
 • Obeziteti: përqindjet BMI > 97 – 99.5
 • Obeziteti ekstrem: përqindjet BMI > 99.5

Adipositas permagna

Nga një BMI prej 40, mjekët flasin për obezitetin permagna ose obezitetin e shkallës 3. Të prekurit janë shumë obezë dhe për këtë arsye zakonisht janë shumë të kufizuar në cilësinë e tyre të jetës. Edhe ecja e ngadaltë apo ulja është e vështirë për ta.

Ata kanë veçanërisht të ngjarë të vuajnë nga sëmundje dytësore si diabeti dhe presioni i lartë i gjakut dhe jetëgjatësia e tyre ulet. Në shumicën e rasteve, vetëbesimi vuan si pasojë e mbipeshës së madhe dhe të prekurit stigmatizohen nga mjedisi i tyre.

Humbja e konsiderueshme e peshës është thelbësore për njerëzit shumë të trashë që të bëhen përsëri më të shëndetshëm. Mund të lexoni më shumë rreth shkallës III të obezitetit në artikullin Adipositas permagna.

Cilat janë format e ndryshme të obezitetit?

Tek femrat, nga ana tjetër, dhjami grumbullohet kryesisht në ijet dhe kofshët. Prandaj, kjo formë quhet "lloji i dardhës" ose shpërndarja e yndyrës gjinoidale. Këto depozita janë më pak të dëmshme për shëndetin sesa ato të llojit të mollës, megjithëse të dyja format paraqesin rrezik të shtuar për shëndetin mbi një nivel të caktuar obeziteti.

Cilat janë trajtimet për obezitetin?

Për të trajtuar obezitetin, nuk mjafton të reduktoni pak peshë në afat të shkurtër. Për të shmangur sëmundjet e rënda dytësore, njerëzit me obezitet duhet të ulin përgjithmonë peshën e tyre dhe të rivendosin metabolizmin e tyre të energjisë në normalitet.

Që terapia e obezitetit të jetë e suksesshme në afat të gjatë, janë të nevojshme ndryshime të gjera në zakonet e jetesës. Terapia e obezitetit bazohet gjithmonë në terapinë ushqimore, ushtrimore dhe të sjelljes. Kombinimi i këtyre metodave të trajtimit është ajo që mjekët e quajnë terapi konservative multimodale (mmk).

Terapia ushqyese

Është e rëndësishme që të formulohen qëllime konkrete. Për shembull, për të kursyer 500 kalori çdo ditë. Përveç kësaj, duhet të merren parasysh aspektet praktike të ndryshimit të dietës. Për shembull, pacientët mësojnë se çfarë duhet të kenë parasysh kur blejnë dhe si të gatuajnë ushqime të ndryshme me pak përpjekje.

Për pacientët që kanë diabet mellitus përveç obezitetit, terapia e ushqyerjes shoqërohet zakonisht me këshillim për diabetin.

Ushtroni terapi

Ushtrimi është një komponent qendror i terapisë së obezitetit. Për të humbur peshë në mënyrë efektive, pacientët duhet të angazhohen në të paktën 150 minuta ushtrime të moderuara në javë, duke konsumuar 1200 deri në 1500 kilokalori. Fokusi zakonisht është në sportet e forcës dhe qëndrueshmërisë. Në rastin e mbipeshës së rëndë, këto duhet të jenë sporte që nuk shkaktojnë stres shtesë në nyje dhe skelet.

Terapia e sjelljes

Shumë njerëz me mbipeshë kompensojnë ndjenjat negative si trishtimi, zhgënjimi dhe stresi duke ngrënë. Nuk është e lehtë të hedhësh poshtë modele të tilla sjelljeje që janë rrënjosur me vite apo edhe dekada.

Me ndihmën e mjekësisë psikosomatike dhe terapisë së sjelljes, pacientët mund të gjejnë mënyra të reja për të zëvendësuar sjelljet jo të shëndetshme me sjellje më të shëndetshme. Këto njohuri teorike konsolidohen dhe praktikohen në ushtrime praktike.

Nëse kjo terapi bazë e ushqyerjes, ushtrimeve dhe terapisë së sjelljes nuk çon në rezultatin e dëshiruar, ose nëse nuk premton sukses të mjaftueshëm për shkak të masës së mbipeshës, mund të merren parasysh edhe mjekimet ose masat kirurgjikale si reduktimi i stomakut.

Trajtimi i drogës

Megjithatë, shumë mjete juridike pa recetë janë të shtrenjta dhe joefektive në rastin më të mirë, dhe të rrezikshme për shëndetin tuaj në rastin më të keq. Bisedoni me mjekun tuaj rreth mbështetjes së arsyeshme të drogës për humbje peshe.

Reduktimi i stomakut (kirurgji bariatrike)

Ka metoda të ndryshme për uljen e vëllimit të stomakut. Një shirit gastrik ose tullumbace gastrike ju pengon të hani sasi më të mëdha ushqimi. Ato janë të kthyeshme - por gjithashtu kanë më pak efekt sesa reduktimi kirurgjik i stomakut (kirurgjia bariatrike).

Një stomak i thjeshtë tubular mund të krijohet në mënyrë kirurgjikale, ose një bypass gastrik, i cili gjithashtu lidh një pjesë të zorrës së hollë në mënyrë që më pak nga ajo që është ngrënë të përthithet nga trupi.

Në Gjermani mund të aplikohet për reduktim të stomakut nga BMI 40 ose nga BMI 35 nëse shtohen sëmundje dytësore si diabeti. Mund të lexoni më shumë rreth kësaj teme në artikullin Reduktimi i stomakut.

Shërimi i obezitetit

Qëllimet dhe komponentët e një kure të obezitetit korrespondojnë me ato të terapisë bazë: ndryshimet në dietë, një program sportiv dhe masat e terapisë së sjelljes. Megjithatë, në kuadrin e një kure mbi obezitetin, bëhet një trajtim shumë më intensiv. Shumë pacientë gjithashtu e kanë më të lehtë të ndryshojnë zakonet e tyre të jetesës në një mjedis tjetër.

Një kurë obeziteti kryhet zakonisht nga klinikat e rehabilitimit ose klinikat speciale të obezitetit. Ka oferta si spitalore ashtu edhe ambulatore. Kura duhet aplikuar së bashku me një mjek. Për kërkesat për një kurë dhe si të bëni një aplikim mund të lexoni në artikullin Adipositas-Kur.

Shenjat e të qenit mbipeshë ose obez

Simptoma kryesore e akumulimit patologjik të yndyrës

Simptoma kryesore e obezitetit është akumulimi i tepërt i depozitave të yndyrës në trup. Ata bëjnë një tendosje në trup vetëm nga pesha e madhe që duhet të mbajë si rezultat. Ngarkesa e shtuar bën që trupi të kërkojë më shumë oksigjen dhe lëndë ushqyese.

Për më tepër, depot e yndyrës nuk janë thjesht depo yndyre. Ato prodhojnë substanca të dërguara që ndikojnë negativisht në metabolizmin dhe shumë funksione të tjera trupore.

Performanca e kufizuar fizike

Pesha e tepërt ngarkon veçanërisht zemrën dhe sistemin e qarkullimit të gjakut. Si rezultat, edhe sforcimi i ulët fizik ndonjëherë është një ndërmarrje e mundimshme. Kjo është nga njëra anë për shkak të ngarkesës në peshë, por edhe për faktin se më shumë gjak rrjedh nëpër inde në përgjithësi.

Meqenëse çdo aktivitet fizik është shumë i mundimshëm për shkak të peshës dhe i pakëndshëm për shkak të gulçimit, shumë njerëz me obezitet i shmangen sforcimit fizik. Por është pikërisht mungesa e ushtrimeve që ndonjëherë është shkaku kryesor i obezitetit. Të prekurit shpesh kapen në një rreth vicioz të mungesës së ushtrimeve dhe shtimit të peshës, gjë që e çon peshën e tyre gjithnjë e më lart.

Konsumimi i kyçeve

Përveç sistemit kardiovaskular, nga obeziteti vuan më shumë edhe sistemi muskuloskeletor. Për shkak të ngarkesës së lartë në nyje, ato konsumohen para kohe. Në këtë proces, shtresa e imët e kërcit në nyje të ndryshme shkatërrohet gradualisht përtej riparimit (artrozë). Gjunjët, nyjet e ijeve dhe kyçet e këmbës preken veçanërisht shpesh. Obeziteti gjithashtu shpesh çon në konsumimin e parakohshëm të disqeve ndërvertebrale midis trupave vertebral dhe kështu ndonjëherë shkakton një hernie diskale (prolapsi i diskut).

Rritja e djersitjes (hiperhidroza)

Refluks (urth)

Në shumë raste, depozitat e yndyrës në zgavrën e barkut vazhdimisht shtypin organet e tretjes, për shembull në stomak. Lëngu acidik i stomakut kthehet me forcë në ezofag, ku shkakton urth. Në terma afatgjatë, sulmet e acidit ndryshojnë qelizat e ezofagut: zhvillohet një gjendje e quajtur ezofag i Barrett, i cili mund të përparojë në kancer.

Sleep apnea

Njerëzit me sindromën e apneas së gjumit (SAS) vuajnë nga pauza në frymëmarrje gjatë gjumit. Forma më e zakonshme e kësaj gjendje quhet sindroma e apneas obstruktive të gjumit (OSAS). Në këtë rast, muskujt e rrugëve të sipërme të frymëmarrjes dobësohen gjatë gjumit. Kjo pengon rrjedhën e ajrit të frymëmarrjes normale dhe cilësia e gjumit është e dobët. Kjo është e zakonshme tek njerëzit me mbipeshë të rëndë.

Njerëzit me apnea të gjumit janë shpesh shumë të lodhur dhe të pa fokusuar. Mungesa e pushimit gjatë gjumit gjithashtu ngarkon psikikën.

Venat me variçe (varikoza) dhe tromboza

Nuk është ende e qartë pse njerëzit me obezitet janë më të prirur ndaj venave me variçe. Arsyeja mund të jetë indi lidhor relativisht më i dobët i njerëzve obezë. Studiuesit dyshojnë gjithashtu se qelizat yndyrore lëshojnë një sërë substancash të dërguara që dobësojnë muret vaskulare të venave.

Problemet psikologjike

Njerëzit me obezitet shpesh stigmatizohen për shkak të peshës së tyre. Sondazhet tregojnë se dy të tretat e gjermanëve besojnë se arsyet e mbipeshes janë dembelizmi për ushtrimin dhe mbingrënia. Shumica e të anketuarve supozuan se obeziteti ishte vetëshkaktuar. Të prekurit shpesh ballafaqohen me këto vlerësime gjithëpërfshirëse në jetën e përditshme. Tërheqja sociale dhe ndoshta rritja e të ngrënit me rehati janë pasoja të mundshme.

Shenja të tjera klinike në obezitet

 • Gurët në tëmth (kolecistolitiaza): Obeziteti është një nga faktorët më të rëndësishëm të rrezikut për gurët e tëmthit. Njerëzit me obezitet shpesh kanë nivele të larta të kolesterolit. Kur kolesteroli kristalizohet, formohen gurë të tëmthit, duke shkaktuar ndonjëherë dhimbje barku (kolika). Gurët e kolesterolit janë lloji më i zakonshëm i gurëve të tëmthit në vendet e industrializuara.
 • Përdhes (hiperuricemia): Nivelet e acidit urik në gjak shpesh rriten me obezitetin. Kur acidi urik në gjak tejkalon një prag kritik përqendrimi, ai kristalizohet. Më pas, kristalet e acidit urik depozitohen në kyçe, ku shkaktojnë një sulm të përdhes me dhimbje të madhe për shkak të inflamacionit.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Ka shumë faktorë individualë që ndikojnë ndjeshëm në metabolizmin dhe rrjedhimisht në ekuilibrin individual të energjisë dhe peshën. Këto përfshijnë përbërjen gjenetike, ushqimin e nënës gjatë shtatzënisë dhe hormonet. Prandaj, dikush që është mbipeshë nuk duhet domosdoshmërisht të hajë më shumë ose të ushtrojë më pak se një person i dobët.

Shkaqet e obezitetit shkojnë përtej ngrënies së tepërt dhe ushtrimeve të pakta. Një varg i tërë faktorësh duket se ndikojnë dhe përforcojnë njëri-tjetrin. Mekanizmat e saktë nuk janë kuptuar ende plotësisht. Megjithatë, po bëhet e dukshme se procesi i sëmundjes ka tendencë të marrë një jetë më vete: sa më e theksuar të jetë obeziteti, aq më kokëfortë trupi mbron kilogramët e tepërt.

Sjellja e të ngrënit (obeziteti ushqimor)

Disa studiues argumentojnë gjithashtu se nuk është sasia totale e kalorive që është vendimtare për zhvillimin e obezitetit, por përbërja e dietës. Për shembull, se vajrat me acide yndyrore të pangopura janë më pak të majme sesa yndyrat e ngopura. Ose ëmbëlsirat ju bëjnë më të trashë se perimet me të njëjtën sasi kalori.

Ende hipoteza të tjera thonë se pushimet më të gjata midis vakteve, në të cilat trupi ka kohë të reduktojë sërish depot e ushqimit, ndihmojnë për t'u bërë ose për të mbetur i dobët. Njerëzit të cilët shpesh hanë diçka ndërmjet vakteve kanë më shumë gjasa të shtojnë peshë me të njëjtën marrje kalori. Prandaj, ekspertët rekomandojnë të paktën katër orë pa kalori ndërmjet vakteve.

Mungesa e stërvitjes

Nuk është vetëm sasia aktuale e ushtrimeve që është vendimtare: ata që ushtrojnë pak kanë më pak masë muskulore. Edhe në pushim, muskujt konsumojnë më shumë energji sesa indet yndyrore, për shembull. Nëse masa e muskujve zvogëlohet, zvogëlohet edhe shkalla e metabolizmit bazal, d.m.th. kërkesat e trupit për energji në pushim.

Në mënyrë problematike, rrjetet sociale tërheqin veçanërisht të rinjtë që të kalojnë ditën ulur me miqtë virtualë në vend që të stërviten fizikisht ose të jenë aktivë në sport.

Gjithnjë e më shumë të rritur po adoptojnë gjithashtu stile jetese që i bëjnë ata të prirur ndaj obezitetit: shumë punëtorë kalojnë pjesën më të madhe të kohës në kompjuterët e tyre. Çiklizmi dhe ecja janë zëvendësuar me makinën ose transportin publik dhe ngjitja e shkallëve është eliminuar në shumë vende nga shkallët lëvizëse dhe ashensorët.

Metabolizëm

Anasjelltas, ka edhe njerëz shumë të dobët që hanë shumë – dhe pa bërë shumë ushtrime për të kompensuar.

Njerëzit obezë humbasin gjithashtu më pak energji termike për shkak të shtresës izoluese të yndyrës nën lëkurën e tyre. Prandaj, ata duhet të konvertojnë relativisht më pak energji në nxehtësi, që do të thotë se djegin më pak kalori.

Mjedisi formon sjelljen e të ngrënit

Zakonet e të ngrënit janë formësuar ndjeshëm gjatë fëmijërisë dhe adoleshencës. Një numër në rritje i fëmijëve nuk mësojnë mënyrën e duhur të trajtimit të ushqimit, qoftë në shtëpi apo në shkollë. Për shembull, aksesi i pakontrolluar në ëmbëlsirat prish ritmin natyror të dhimbjeve të urisë dhe marrjes së ushqimit: si rezultat, fëmijët dhe adoleshentët hanë vazhdimisht.

Shkaqet gjenetike

Gjenet luajnë një rol të madh në zhvillimin e obezitetit: rezultatet e studimeve binjake sugjerojnë se obeziteti është për shkak të shkaqeve gjenetike në rreth 40 deri në 70 për qind të rasteve.

Megjithatë, aktualisht është ende e paqartë se sa gjene janë të përfshirë në të vërtetë në zhvillimin e obezitetit dhe në çfarë mënyre. Rreth 100 gjene janë të njohura deri më sot që dyshohet se lidhen me mbipeshën dhe obezitetin.

“Gjeni FTO” në veçanti është fokusi i kërkimit mbi obezitetin. Gjeni duket se është i përfshirë në kontrollin e oreksit. Njerëzit me një mutacion në këtë gjen mund të ngopen vetëm me vonesë dhe për këtë arsye të shtojnë peshë më lehtë.

Programimi epigjenetik

Jo vetëm vetë gjenet kanë një ndikim të madh në peshë, por edhe sa aktive janë ato në trup. Madje, një numër i madh gjenesh janë plotësisht të heshtur dhe nuk përdoren fare.

Ndër të tjera, gjenet janë të ndikuar tashmë në mitër. Nëse nëna është mbipeshë ose zhvillon diabet gestacional, fëmijët shpesh lindin të mëdhenj dhe shumë të rëndë. Rreziku i tyre për obezitet është atëherë i lartë, sepse trupi është mësuar me një tepricë të ushqimit. Fëmija ka një prirje gjatë gjithë jetës për të ngrënë tepër. Përveç kësaj, trupi i tij toleron nivele më të larta të sheqerit në gjak.

Sëmundjet si shkaktar i obezitetit

Disa sëmundje dhe medikamente gjithashtu nxisin shtimin e peshës dhe rrjedhimisht mbipeshën. Ekspertët më pas flasin për obezitetin dytësor.

 • Sindroma e vezores policistike (PCOS): Rreth katër deri në dymbëdhjetë për qind e grave në moshë riprodhuese kanë këtë sëmundje cistike të vezoreve. Karakteristikë e PCOS janë shqetësimet e ciklit dhe obeziteti.
 • Sëmundja e Cushing-ut (hiperkortizolizmi): Në këtë çrregullim, gjëndrat mbiveshkore sekretojnë sasi të panatyrshme kortizoni në gjak. Kur nivelet e gjakut janë të ngritura përgjithmonë, hormoni kortizon shkakton shtim të rëndë në peshë, veçanërisht në trungun e trupit (“obeziteti trunkal”).
 • Hipotiroidizmi: Në hipotiroidizëm, hormonet e tiroides T3 dhe T4 nuk prodhohen në sasi të mjaftueshme. Ndër të tjera, ato rregullojnë metabolizmin e energjisë, i cili është më i ulët se normalja kur T3 dhe T4 janë të mangët.
 • Sindromat gjenetike: njerëzit me sindromën Prader-Willi (PWS) ose sindromën Laurence-Moon-Biedl-Bardet (LMBBS) janë shpesh jashtëzakonisht të trashë.
 • Sëmundjet mendore: Njerëzit me depresion ose çrregullime ankthi gjithashtu shpesh vuajnë nga mbipesha. Ushqimi shërben si një lehtësim afatshkurtër për psikikën. Nga ana tjetër, stresi psikologjik mund të rritet me rritjen e peshës trupore, duke bërë që të sëmurët të hanë edhe më shumë për t'u ndjerë përsëri më mirë.
 • Çrregullimi i ngrënies së tepërt: Çrregullimi i të ngrënit të tepruar, në të cilin të sëmurët hanë në mënyrë të përsëritur, ndonjëherë shkakton gjithashtu një rritje të mprehtë në peshë.

Medikamente

Disa ilaçe kanë efektin anësor të padëshiruar të stimulimit të oreksit ose rritjes së mbajtjes së ujit. Këto medikamente përfshijnë:

 • Antihistamines (ilaçe për alergji).
 • Barnat psikotrope si antidepresantët dhe medikamentet antipsikotike.
 • Kortizon për përdorim afatgjatë dhe/ose me doza të larta.
 • Medikamente për presionin e gjakut, veçanërisht beta-bllokuesit
 • Barnat antiepileptike, për shembull acidi valproik dhe karbamazepina
 • Medikamente kundër migrenës si pizotifen, flunarizine ose cinnarizine

Faktori i rrezikut perimetri abdominal

Si rregull i madh, një brez barku mbi 80 cm konsiderohet i rrezikshëm tek femrat dhe mbi 94 cm tek meshkujt. Kjo rrit rrezikun e goditjes në tru dhe diabetit të tipit 2, ndër të tjera. Me një perimetër barku mbi 88 cm te femrat dhe 102 cm te meshkujt, rreziku madje rritet ndjeshëm.

Ekzaminimet dhe diagnoza

Nëse jeni duke përjetuar shqetësime për shkak të rritjes së peshës trupore ose jeni duke fituar peshë pa ndonjë arsye të dukshme, së pari kërkoni këshilla nga mjeku juaj i familjes. Ai ose ajo fillimisht do t'ju bëjë disa pyetje në të ashtuquajturën intervistë të anamnezës në mënyrë që të kufizojë shkaqet e mundshme:

 • Sa kohë keni qenë mbipeshë?
 • Keni pasur probleme me peshën tuaj më parë?
 • A po vazhdoni të shtoni peshë?
 • Keni ankesa fizike si dhimbje shpine, gjuri apo gulçim?
 • A ushtroni rregullisht?
 • A ka ndonjë pjesëtar të familjes (prindër, vëllezër e motra) probleme me obezitetin?
 • A merrni mjekim rregullisht?

Përcaktimi i indeksit të masës trupore

Mjeku përcakton shkallën e obezitetit duke llogaritur fillimisht indeksin e masës trupore.

Meqenëse BMI është vetëm një vlerë udhëzuese dhe jep një tregues fillestar të obezitetit të mundshëm, mjeku zakonisht merr matje të tjera që ngushtojnë më qartë shtrirjen e obezitetit dhe rrezikun e sëmundjeve dytësore. Këto përfshijnë perimetrin e belit dhe ijeve, për shembull.

Testet e gjakut

Nivelet e lipideve të gjakut janë shpesh të ngritura te njerëzit me obezitet. Prandaj, mjeku shqyrton në mënyrë plotësuese vlerat e kolesterolit dhe triglicerideve.

Mëlçia gjithashtu vuan shpesh në rastet e obezitetit të rëndë. Vlerat e mëlçisë japin informacion për këtë.

Nëse dyshohet se obeziteti mund të jetë hormonal, mjeku përcakton hormone të ndryshme në gjak, siç janë hormonet e tiroides.

Ekzaminimet kardiologjike

 • Ekografia e zemrës (ekokardiografia)
 • EKG në pushim dhe nën stres fizik
 • Kateterizimi kardiak, për shembull, nëse ekziston një dyshim i arsyeshëm për sëmundje koronare të zemrës, insuficiencë kardiake ose një defekt valvular

Ekzaminimet tek fëmijët dhe adoleshentët

Pika e parë e kontaktit për obezitetin në këtë moshë është pediatri dhe mjeku adoleshent. Ky person sqaron nëse është i nevojshëm një referim në një qendër obeziteti. Mjeku përdor gjithashtu BMI për të përcaktuar obezitetin tek fëmijët dhe adoleshentët. Megjithatë, mosha dhe gjinia janë përfshirë në llogaritje (përqindjet BMI). Prandaj, një kalkulator BMI për të rriturit nuk është i zbatueshëm për llogaritjen e BMI-së tek fëmijët.

Kursi i sëmundjes dhe prognozës

Sëmundjet pasuese

Një pasojë e mundshme e këtij inflamacioni kronik e të heshtur është diabeti i tipit 2, i cili shfaqet kryesisht te njerëzit me mbipeshë. Arterioskleroza është gjithashtu e zakonshme tek njerëzit me obezitet. Nga ana tjetër, arterioskleroza është shkaku i dy shkaqeve kryesore të vdekjes në mbarë botën: sulmi në zemër dhe goditje në tru.

Përveç kësaj, kancere të ndryshme shfaqen më shpesh tek njerëzit obezë. Ekziston një lidhje veçanërisht e fortë midis obezitetit dhe kancerit të gjirit, si dhe kancereve të tjera si kanceri i zorrës së trashë, kanceri i ezofagut, kanceri i qelizave renale, kanceri i mitrës dhe kanceri i pankreasit.

Parandalim

Një person bëhet mbipeshë ose i trashë nëse ai ose ajo furnizon trupin e tij/saj me më shumë energji sesa konsumon në terma afatgjatë (balanca pozitive e energjisë). Pra, marrja e ushqimit dhe stërvitja janë dy faktorë që mund të ndikojnë në peshë.

Zhvillimi i obezitetit tashmë mund të parandalohet me aktivitet të mjaftueshëm fizik dhe një dietë të ekuilibruar. Për shembull, njerëzit që kanë gjithashtu një rrezik në rritje të obezitetit duhet të jenë të moderuar në marrjen e ëmbëlsirave, ushqimeve dhe ushqimeve me yndyrë të lartë dhe pijeve të ëmbla. Në vend të kësaj, ushqimet e rregullta janë të dobishme. Ekspertët këshillojnë tre vakte kryesore dhe maksimumi dy meze. Nëse jeni të uritur ndërmjet vakteve, ushqimet me fruta dhe perime janë një opsion i mirë.

Çaji dhe uji pa sheqer janë pije ideale sepse nuk përmbajnë sheqer shtesë. Pini mjaftueshëm dhe, mbi të gjitha, pini para se të hani. Shpesh, ajo që supozohet të jetë oreksi ose uria është thjesht etja. Për fëmijët dhe adoleshentët, ekspertët këshillojnë fuqimisht të mos i detyrojnë ata që të zbrazin gjithmonë pjatat e tyre. Ata gjithashtu marrin shpesh porcione që janë shumë të mëdha. Përkundrazi, shërbeni vakte më të vogla dhe shtoni pak më shumë nëse është e nevojshme.

Faktorë të tjerë nxitës si stresi ose sëmundjet, nga ana tjetër, nuk janë aq të lehta për t'u kundërshtuar. Identifikimi i këtyre shkaktarëve është shpesh i vështirë dhe zakonisht i mundur vetëm me këshilla mjekësore. Prandaj, pyesni mjekun tuaj të familjes nëse keni ndonjë dyshim.