Obeziteti – Parandalimi

Ushqim

Një dietë e ekuilibruar është baza për një jetë të shëndetshme – edhe për njerëzit e dobët. Megjithatë, ata që priren të jenë mbipeshë duhet t'i kushtojnë vëmendje të dyfishtë se çfarë dhe sa hanë. Kjo për shkak se dieta e duhur mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e obezitetit dhe sëmundjeve të lidhura me to. Konsumimi i lartë i sheqerit, për shembull, rrit rrezikun e zhvillimit të diabetit.

Gjithashtu ka kuptim të kufizoni konsumin e yndyrës dhe të hani kryesisht yndyrna të vlefshme që përmbajnë acide yndyrore të pangopura. Këtu përfshihen vajra të tillë si vaji i ullirit apo vaji i rapes, por edhe peshku i yndyrshëm i detit. Në përgjithësi, ekspertët rekomandojnë që njerëzit që duhet të monitorojnë peshën e tyre, preferohet të hanë ushqime me një densitet të ulët energjie. Këto janë ushqime me përmbajtje të lartë uji dhe fibrash, por me përmbajtje të ulët yndyre dhe sheqeri.

Stërvitje

Rekomandohet një mënyrë jetese aktive që integron shumë ushtrime, të tilla si ngjitja e shkallëve dhe ecja, në jetën e përditshme dhe të paktën 30 minuta stërvitje qëndrueshmërie të paktën pesë ditë në javë. Megjithatë, kjo nuk mjafton për të humbur peshë.

ekuilibri mendor

Nuk ka asnjë provë shkencore që stresi ju bën të shëndoshë. Megjithatë, ka disa prova që po. Për shembull, shumë njerëz hanë më shumë kur janë nën presion emocional dhe si rezultat shtojnë peshë.

Studimet kanë treguar gjithashtu se njerëzit që nuk flenë mjaftueshëm kanë një rrezik në rritje për të qenë mbipeshë. Dhe një nga arsyet kryesore për një gjumë të shqetësuar gjatë natës është stresi. Stresi gjithashtu mund të nxisë zhvillimin e obezitetit përmes kësaj lidhjeje.

Në çdo rast, duket se është veçanërisht e vlefshme për njerëzit që janë të prirur ndaj obezitetit të ngadalësojnë jetën e tyre me menaxhimin e synuar të stresit ose teknikat e relaksimit (relaksim progresiv të muskujve, stërvitje autogjenike).

Shtatzënia

Ky rrezik është veçanërisht i lartë nëse vetë nëna është mbipeshë ose shton shumë peshë gjatë shtatzënisë. Ekziston një rrezik veçanërisht i lartë nëse gruaja shtatzënë zhvillon diabet gestacional, i cili shpesh kalon pa u vënë re. Ndryshimet hormonale bëjnë që nivelet e sheqerit në gjak të një gruaje ndryshe të shëndetshme të prishen. Fëmijët e prekur zakonisht lindin si pesha të vogla dhe janë në rrezik të lartë të obezitetit dhe diabetit që nga lindja.

Prandaj, një dietë e shëndetshme gjatë shtatzënisë dhe kontrollet e rregullta të sheqerit në gjak janë masa të rëndësishme mbrojtëse për fëmijën.

Fëmijëria dhe adoleshenca

Ushqyerja në vitet e para të jetës luan një rol vendimtar në parandalimin e obezitetit. Gjatë kësaj kohe, sjellja e të ngrënit programohet dhe vendosen bazat për disa preferenca. Një fëmijë i trashë ka shumë të ngjarë të bëhet një adoleshent i trashë dhe më vonë një i rritur i trashë.

Edukimi është gjithashtu një faktor i rëndësishëm, pasi ka një ndikim vendimtar në stilin e jetesës: A është sporti një pjesë e natyrshme e jetës? Çfarë dhe sa hahet? Është gjithashtu për të ardhur keq kur fëmijëve u jepet diçka për të ngrënë si një ngushëllim i shpejtë kur janë të trishtuar ose të mërzitur. Një sjellje e tillë bëhet e rrënjosur - dhe është e vështirë të heqësh qafe më vonë në moshën e rritur.