Obstetrikë, Dhoma e lindjes, Periudha pas lindjes

Obstetrika është një degë e gjinekologjisë. Merret me monitorimin e shtatzënive si dhe përgatitjen e lindjes, lindjen dhe kujdesin pas lindjes. Shërbimet që u ofrohen prindërve në pritje janë të ndryshme dhe ndryshojnë shumë nga klinika në klinikë.

Shërbimet e ofruara nga departamenti i gjinekologjisë ose obstetrikës para shtatzënisë:

 • Këshillim para konceptimit, pra konsultime mjekësore që bëhen para konceptimit

Detyrat dhe shërbimet gjatë shtatzënisë:

 • Diagnostifikimi prenatal: p.sh. amniocenteza, marrja e mostrave të vileve korionike, punksioni i kordonit të kërthizës (koracenteza)
 • Kurse përgatitore për lindje
 • Kurse speciale për gratë shtatzëna (joga, kërcim barku, etj.)
 • Kursi i kujdesit për foshnjat

Shërbime dhe detyra shtesë për shtatzënitë problematike:

 • Kontrolli i punës
 • Kirurgjia e mbylljes së qafës së mitrës, pra mbyllja kirurgjikale e qafës së mitrës për të parandaluar një abort ose lindje jashtëzakonisht të parakohshme.
 • Kthimi i jashtëm i fëmijës së palindur në një pozicion këmishë ose tërthor
 • Kujdes i veçantë për nënat me sëmundje të caktuara (tensioni i lartë i gjakut, sëmundjet infektive, diabeti)
 • Kujdes i veçantë për sëmundjet e shtatzënisë (gestoza) si presioni i lartë i gjakut i shkaktuar nga shtatzënia (pre-eklampsia) ose diabeti gestacional (diabeti gestacional)
 • Kujdesi për papajtueshmërinë e grupeve të gjakut (antitrupat e grupit të gjakut, papajtueshmëria me rhesus)
 • Anestezia peridurale (PDA)
 • Format alternative të terapisë së dhimbjes (akupunkturë)
 • prerje çezariane
 • Diagnostifikimi për të sapolindurit

Shërbimet dhe detyrat në krevat fëmijësh:

 • Dhoma në
 • Mbështetje për nënën gjatë ushqyerjes me gji
 • Mbështetje psikologjike për nënën pas lindjeve traumatike, në rast të sëmundjes së fëmijës ose lindjes së vdekur.