Ofloxacin: Efektet, Përdorimet, Efektet anësore

Si funksionon Ofloxacin

Ofloxacin frenon dy enzima vitale të baktereve: topoizomeraza II (ADN-gyraza) dhe topoizomeraza IV.

Materiali gjenetik i baktereve, ADN-ja, është një molekulë në formë shkalle litari që është shumë e mbështjellë dhe e përdredhur në bërthamën e qelizës për arsye të hapësirës. Për të qenë në gjendje të lexoni informacionin gjenetik, shtrembërimi i ADN-së duhet të zbërthehet në vende. Më pas, fillesa e ADN-së duhet të shtrembërohet përsëri në këtë pikë.

Për këtë thyerje dhe ri-përdredhje, bakteret kanë nevojë për enzimat e përmendura. Ofloxacin i pengon këto enzima, megjithatë, që do të thotë se ADN-ja nuk mund të lexohet - qeliza vdes.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Kur merret nga goja (nga goja), ofloxacin absorbohet shumë mirë në gjak përmes zorrëve. Nivelet më të larta të gjakut arrihen pas 30 deri në 60 minuta.

Kur përdoret Ofloxacin?

Ofloxacin ka indikacione të shumta (indikacione për përdorim) në varësi të formës së dozimit (tableta, pika, pomadë për sy).

Tabletat ofloxacin ndihmojnë në infeksionet bakteriale të rrugëve të frymëmarrjes dhe urinar, kockave, indeve të buta, si dhe në pankreatitin bakterial. Parakusht është që patogjenët përkatës të jenë të ndjeshëm ndaj këtij antibiotiku.

Pikat ofloxacin përdoren për infeksionet e segmentit të përparmë të syrit, për shembull, konjuktivitin, inflamacionin e kornesë ose infeksionin klamidial të syrit. Ka edhe pika që përdoren në trajtimin e formave të caktuara të otitit media.

Pomada e syve ofloxacin, si pikat e syrit, është e përshtatshme për trajtimin e infeksioneve të segmentit të përparmë të syrit.

Si përdoret Ofloxacin

Doza varet kryesisht nga lloji dhe ashpërsia e sëmundjes, por edhe nga faktorë individualë si mosha e pacientit dhe funksioni i veshkave.

Për shembull, të rriturve me infeksione të pakomplikuara të traktit urinar zakonisht u përshkruhet një dozë ditore prej 200 miligramësh (mg) e ndarë në dy doza individuale. Zakonisht merret për tre ditë. Nëse veshkat janë të dobëta, mjeku duhet të zvogëlojë dozën. Për infeksione më të rënda, mjeku përshkruan një dozë më të lartë deri në një maksimum prej 400 miligramësh ofloxacin dy herë në ditë.

Për infeksionet e syve, një pikë zakonisht vendoset në syrin e prekur katër herë në ditë. Kur përdorin ofloxacin si një pomadë për sytë, pacientët zakonisht duhet të vendosin një fije melhem prej një centimetri në cepin e syrit tre herë në ditë. Kohëzgjatja e trajtimit është maksimumi 14 ditë.

Cilat janë efektet anësore të loksacinës?

Efekti anësor i zakonshëm i tabletave është shqetësimi gastrointestinal (veçanërisht diarreja). Ndonjëherë zhvillohet edhe mosfunksionimi i mëlçisë, dhimbja e kokës, marramendja, shqetësimet e gjumit, shqetësimi, konfuzioni, rrahjet e shpejta të zemrës (takikardia) dhe një rënie e përkohshme e presionit të gjakut.

Shumë rrallë, efektet anësore përfshijnë dëmtim të rëndë të mëlçisë, verdhëz, inflamacion të mëlçisë ose veshkave, përgjumje, dridhje, kriza, shikim të dëmtuar, shije ose nuhatje, depresion, halucinacione, makthe, probleme të kyçeve, këputje të tendinave ose ndryshime në numërimin e gjakut.

Kur ofloxacin aplikohet lokalisht në sy ose në vesh, vetëm një pjesë e sasisë së aplikuar të përbërësit aktiv hyn në qarkullimin e gjakut. Prandaj, efektet anësore janë të kufizuara kryesisht në reagimet lokale. Megjithatë, është e mundshme që mund të ndodhin efekte anësore sistemike (që ndikojnë në trup), siç përshkruhet pas marrjes së tabletave.

Çfarë duhet pasur parasysh kur përdorni ofloxacin?

contraindications

Tabletat ofloxacin nuk duhet të përdoren në rastet e mëposhtme:

  • mbindjeshmëria ndaj antibiotikut
  • epilepsi
  • @ Fëmijët dhe adoleshentët në fazën e rritjes (rreziku i dëmtimit të kërcit të kyçeve)

Pikat ofloxacin dhe pomadat e syve nuk duhet të përdoren në:

  • mbindjeshmëria ndaj ofloksacinës ose ndonjërit prej përbërësve të barit

ndërveprime të drogës

Antibiotiku nuk duhet të merret së bashku me ilaçe ose ushqime që përmbajnë alumin, magnez, kalcium, hekur ose zink, sepse ato pengojnë përthithjen e ofloxacin. Prandaj, rekomandohet marrja e antibiotikut me vonesë kohore: antibiotiku duhet të merret të paktën dy orë para dhe të paktën tre orë pas barnave ose ushqimeve të tilla.

Ofloxacina mund të rrisë efektin e kumarinave (antikoagulantët) dhe glibenklamidit (agjent antidiabetik). Përveç kësaj, ndërveprime të tjera të barnave janë të mundshme, të tilla si me probenecid (ilaç për përdhes), cimetidinë (për urthin dhe ulçerën e stomakut), furosemid (diuretik) dhe metotreksat (për kancerin dhe sëmundjet autoimune).

Gjatë trajtimit, duhet të siguroheni që të pini mjaft lëngje, përndryshe mund të krijohen kristale në urinë (kristaluri).

Nëse vëreni shenja të tendinitit (p.sh. dhimbje gjatë lëvizjes së tendinit), informoni mjekun tuaj kurues.

Kufizimi i moshës

Tabletat janë kundërindikuar tek fëmijët dhe adoleshentët nën 18 vjeç. Tek fëmijët mbi një vjeç mund të përdoren pika dhe pomada për sytë. Siguria dhe efektiviteti te fëmijët nën një vjeç nuk janë vërtetuar.

Pikat e veshit të disponueshme në Austri janë të miratuara për përdorim tek fëmijët e moshës një vjeç e lart.

Shtatzënia dhe laktacioni

Nuk duhet të përdoren pika dhe pomada për sytë gjatë shtatzënisë për të qenë në anën e sigurt sipas informacionit të ekspertit. Gjatë ushqyerjes me gji, vendoset individualisht nëse ushqyerja me gji duhet të ndërpritet për kohëzgjatjen e aplikimit.

Ekspertët nga Qendra e Farmakovigjilencës dhe Këshillimit për Toksikologjinë Embrionale në Qendrën Mjekësore Universitare Charité arrijnë në përfundimin se vëzhgimet e deritanishme flasin kundër një efekti toksik për fetusin (rreziku fetotoksik). Tabletat ofloxacin megjithatë klasifikohen si një agjent rezervë në shtatzëni. Aplikimi lokal në sy dhe veshë është i pranueshëm. E njëjta gjë vlen edhe për ushqyerjen me gji.

Si të merrni ilaçe që përmbajnë ofloxacin

Ofloxacin disponohet në Gjermani, Austri dhe Zvicër në çdo formë dozimi (tabletë, pika për sy etj.) dhe në çdo dozë me recetë, pra vetëm me recetë të mjekut në farmaci.